Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει «αποδυναμωθεί» από την ανταρσία της Wagner, γεγονός που τον καθιστά «μεγαλύτερο κίνδυνο», δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
«Ένας αποδυναμωμένος Πούτιν αντιπροσωπεύει μεγαλύτερο κίνδυνο», προειδοποίησε κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο «αστάθειας» στη Ρωσία.
Ο Πούτιν «προχωρά σε εσωτερική εκκαθάριση» με τη σύλληψη στρατηγών και αναζητεί «ποιος βρίσκεται πίσω από αυτή την απόπειρα ένοπλης ανταρσίας», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Με τηλεδιάσκεψη ο Ζελένσκι στις Βρυξέλλες
Η Ουκρανία θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών σήμερα, όπου αναμένεται να παρέμβει μέσω τηλεδιάσκεψης ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Αυτή η ανταρσία κατέδειξε «βαθιές ρωγμές» στο σύστημα που θέσπισε ο Πούτιν και «αυτό θα έχει συνέπειες για εμάς», προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Είναι σημαντικό να διπλασιάσουμε τη στήριξη στην Ουκρανία, για στρατιωτική ικανότητα και οικονομική βοήθεια», τόνισε κατά την άφιξή της.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στις 20 Ιουνίου στα κράτη μέλη να εγκρίνουν πακέτο βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας έως το 2027.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα είναι σε θέση να αμυνθεί», επέμεινε ο Μπορέλ.
«Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη θα πρέπει να συνεχίσει να χρηματοδοτείται και ίσως θα έπρεπε να συγκροτηθεί ένα ταμείο για την ουκρανική άμυνα», πρότεινε.
Στόλτενμπεργκ: «Πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία»
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προσκεκλημένος της συνόδου, ζήτησε επίσης μακροπρόθεσμη υποστήριξη στην Ουκρανία, η οποία στοχεύει να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία και στην ΕΕ.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία ώστε να παραμείνει μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα, διαφορετικά οι συζητήσεις για την ένταξη δεν θα είναι πλέον σχετικές», ανέφερε.