Ξεκίνησε η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο – Ισχυρές εκρήξεις στα νότια της Βηρυτού


Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε απόψε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε την Ουάσινγκτον πως ξεκίνησε «περιορισμένης κλίμακας» χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο, την ώρα που οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) χαρακτήριζαν «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» παραμεθόρια περιοχή στον βορρά.


Λιβανέζικα στρατεύματα εθεάθησαν να αποσύρονται από αρκετές θέσεις τους στα νότια σύνορα της χώρας, υποχωρώντας έως και 5 χιλιόμετρα βορειότερα, σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχων και κατοίκων παραμεθόριων περιοχών.

Το Ισραήλ διεξάγει «αυτήν τη στιγμή» περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Μας ενημέρωσαν ότι διεξάγουν αυτήν τη στιγμή περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις με στόχο υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα», διευκρίνισε ο Μάθιου Μίλερ, επικαλούμενος την ενημέρωση της Ουάσινγκτον από την ισραηλινούς αξιωματούχους.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) χαρακτήρισαν σήμερα «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» παραμεθόρια περιοχή που περιλαμβάνει τις κοινότητες Μετουλά, Μισγκάβ Αμ και Κφαρ Γκιλαντί, στο βόρειο Ισραήλ. «Ο ισραηλινός στρατός διευκρινίζει ότι η είσοδος σε αυτήν την περιοχή απαγορεύεται αυστηρά», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των IDF, ο υποστράτηγος Όρι Γκόρντιν.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ τόνισε σε στρατιώτες ότι «η εξόντωση του (ηγέτη της Χεζμπολάχ) Νασράλα είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν είναι το τελευταίο» στον αγώνα εναντίον της Χεζμπολάχ.


Από την πλευρά του, ο Ναΐμ Κάσεμ – δεύτερος στην ιεραρχία του κινήματος Χεζμπολάχ – διαβεβαίωνε το μεσημέρι πως «οι δυνάμεις της αντίστασης είναι έτοιμες για χερσαία αντιπαράθεση» σε περίπτωση εισβολής του ισραηλινού στρατού.

Ισχυρές εκρήξεις

Ισχυρές ακούστηκαν τα μεσάνυχτα σε νότια προάστια της λιβανικής πρωτεύουσας Βηρυτού, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, λίγη ώρα μετά τη διαταγή που απηύθυναν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ στους κατοίκους τομέων των περιοχών αυτών, που θεωρούνται προπύργια της Χεζμπολά, να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους για την ασφάλειά τους.

Ακούστηκαν τουλάχιστον δυο εκρήξεις, η μια από τις οποίες έγινε αισθητή σ’ όλη την πόλη.

Το λιβανικό κίνημα Χεζμπολά ανακοίνωσε πως «στοχοποίησε» ισραηλινά στρατεύματα «εν κινήσει» στα σύνορα των δυο κρατών τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στη Χεζμπολά δήλωσε πως τα στοιχεία του ισραηλινού στρατού που μπήκαν στο στόχαστρο βρίσκονταν «πάνω στα σύνορα».

Το λιβανικό ένοπλο κίνημα διαβεβαίωσε ότι άνοιξε πυρ εναντίον «στρατιωτών του εχθρού εν κινήσει σε περιοχές με δέντρα απέναντι» στις λιβανικές κοινότητες «Αντάισα και Κφαρκίλα».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι το Ισραήλ διεξάγει «περιορισμένης» έκτασης χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά στον νότιο Λίβανο.

«Απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» χαρακτηρίστηκε περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) χαρακτήρισαν σήμερα «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Όπως φαίνεται σε χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, η περιοχή περιλαμβάνει τις κοινότητες Μετουλά, Μισγκάβ Αμ και Κφαρ Γκιλαντί, στο βόρειο Ισραήλ.

Η επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου φέρει την υπογραφή του επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των IDF, Όρι Γκόρντιν.

«Ο ισραηλινός στρατός διευκρινίζει ότι η είσοδος σε αυτήν την περιοχή απαγορεύεται αυστηρά», υπογραμμίζει ο υποστράτηγος Γκόρντιν.

Πρόκειται για εξέλιξη που ενισχύει τις αναφορές για επικείμενη χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων κατά της Χεζμπολάχ στο έδαφος του Λιβάνου.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ αντίθετος σε οποιαδήποτε χερσαία εισβολή

Ο ΟΗΕ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στον Λίβανο, τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.

“Δεν θέλουμε να δούμε κανενός είδους χερσαία εισβολή”, δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για “αποκλιμάκωση”, για εκεχειρία και εκφράζοντας ανησυχία για τις “ανθρωπιστικές συνέπειες” των πληγμάτων στον Λίβανο.

Οι περισσότεροι από 10.000 κυανόκρανοι της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL / Finul) δεν μπορούν πλέον να περιπολούν λόγω της έντασης των μαχών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

“Οι κυανόκρανοί μας της UNIFIL παραμένουν στη θέση τους εντός της ζώνης ευθύνης της αποστολής, μολονότι η ένταση των μαχών εμποδίζει τις κινήσεις τους και την ικανότητά τους να εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους”, δήλωσε ο Ντουζαρίκ.

“Δεδομένης της έντασης της ανταλλαγής ρουκετών, (οι κυανόκρανοι) δεν μπορούν να περιπολούν”, διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι μπορούσαν να παρατηρούν την κατάσταση μόνο από τις θέσεις στις οποίες βρίσκονται.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης από το σημείο των ειρηνευτικών δυνάμεων σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης της κατάστασης, ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να “κάνει εικασίες”. Δήλωσε ωστόσο ότι υπάρχει “σχέδιο έκτακτης ανάγκης” εάν χρειαστεί.

“Παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης ώρα με την ώρα”, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι ορισμένα μέλη του πολιτικού προσωπικού της UNIFIL απομακρύνθηκαν και κατευθύνθηκαν προς τα βόρεια.

Δύναμη που αριθμεί περισσότερους από 10.000 άνδρες, η UNIFIL έχει σταθμεύσει στο νότιο Λίβανο από το 1978 για να λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας στα σύνορα με το Ισραήλ. Ο ρόλος της ενισχύθηκε μετά τη σύγκρουση των 33 ημερών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ το καλοκαίρι του 2006.

Η UNIFIL είναι υπεύθυνη για την επιτήρηση της εφαρμογής του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ορίζει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι πρέπει να αναπτύσσονται στον νότιο Λίβανο. Αυτοί πρέπει να περιπολούν κατά μήκος της Μπλε Γραμμής, της γραμμής οριοθέτησης των συνόρων όπως ορίστηκε από τον ΟΗΕ μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *