Μετά από μια περίοδο ηρεμίας στην οποία συνέβαλε ο φονικός σεισμός στην Τουρκία και οι εκλογές στις δυο χώρες, οι γείτονές μας άρχισαν πάλι να ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να ανεβάζουν τους τόνους στις σχέσεις με την Ελλάδα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, Zεκί Ακτούρκ, είπε ότι οι «ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας θα προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της γειτονικής χώρας στη Γαλάζια Πατρίδα και στην Πατρίδα των Αιθέρων, αλλά στην κατεχόμενη Κύπρο», όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.
Μέσα σε όλα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας της γειτονικής χώρας, Zεκί Ακτούρκ, μίλησε πάλι για «δίκαιη αξιοποίηση του πλούτου στο Αιγαίο ανάμεσα σε Ελλάδα και σε Τουρκία».
Αναλυτικά ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε:
«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μαζί με το τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την ασφάλεια των συνόρων μας, προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στην Γαλάζια Πατρίδα και στην Πατρίδα των Αιθέρων. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, με αποφασιστικότητα συνεχίζουν να προστατεύουν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας αλλά και τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, τόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος
Ο Ζεκί Ακτούρκ έκανε αναφορά και στον διάλογο, αλλά και τον πλούτο σε Αιαγίο και Μεσόγειο.
«Ευχή μας είναι, την προσεχή περίοδο να συνεχιστεί η θετική δυναμική που έχουμε πετύχει στις διμερείς σχέσεις μας τους τελευταίους μήνες, η διατήρηση διαύλων διαλόγου. Επίσης ευχόμαστε τη δίκαιη αξιοποίηση του πλούτου της περιοχή έτσι ώστε οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας να ζουν ειρηνικά με ευημερία και ασφάλεια και το Αιγαίο να είναι θάλασσα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας.
«Δεν βιαζόμαστε για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ»
Ο Ζεκί Ακτούρκ, λίγα 24ωρα πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου, έκανε αναφορά και στις ενστάσεις της Τουρκίας για την είσοδο της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία και τόνισε ότι η χώρα του δεν βιάζεται για το όλο θέμα.
«Μας προβληματίζει ότι η Σουηδία στο σύστημα ασφάλειας δεν παράγει έναν μηχανισμό που εμποδίζει τις προβοκάτσιες. Η ένταξη της Σουηδίας δεν πρέπει να αποτελεί κάποιο ρίσκο για τη Συμμαχία, αντιθέτως πρέπει συμβάλει στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Πρέπει να ξέρουμε αν η Σουηδία θα είναι ασφαλής σύμμαχος για την Τουρκία. Είναι συζητήσιμο πως μια χώρα θα αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, όταν διευκολύνει την τρομοκρατία και επιτρέπει τις διαδηλώσεις τους. Μιλάμε για τα ζωτικής σημασίας ζητήματα της χώρας μας και την επιβίωση της χώρας μας. Είναι ζητήματα ασφάλειας του λαούς και του κράτους μας. Δεν δεχόμαστε τη μέθοδο της πίεσης του χρόνου», είπε.