Την Αίγυπτο επισκέπτεται την Πέμπτη ο Γκουτέρες για συνομιλίες με τον Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι για την ανθρωπιστική βοήθεια

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα βρίσκεται την Πέμπτη στο Κάιρο για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι κυρίως για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.


Ο Γκουτέρες, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Κίνα, θα γίνει δεκτός την Πέμπτη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα από τον Σίσι και “άλλους” αξιωματούχους για να συζητήσει για “την κατάσταση που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή”, δηλαδή τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, δήλωσε κατά την ενημέρωση του Τύπου ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Αναμένεται επίσης να μιλήσει το Σάββατο σε διεθνή διάσκεψη που οργανώνει ο πρόεδρος Σίσι, διευκρίνισε ο Ντουζαρίκ.

Ο εκπρόσωπος δεν είπε εάν ο γενικός γραμματέας θα μεταβεί επίσης στο Ισραήλ και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ο Γκουτέρες θέλει κυρίως να συζητήσει για την αποδέσμευση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.


“Για να μεταφερθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, χρειαζόμαστε ασφαλή σημεία διέλευσης. Δεν μπορούν να μετακινούνται φορτηγά και αυτοκινητοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια εν μέσω βομβαρδισμών”, δήλωσε ο Ντουζαρίκ.

“Γίνονται εντατικές συνομιλίες αυτήν τη στιγμή στις οποίες έχουμε εμπλακεί με ορισμένο αριθμό ενδιαφερόμενων μερών για να δοθεί η βασική ανθρωπιστική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν: χρειάζονται τρόφιμα, νερό, φάρμακα και επειγόντως”, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Το νερό και τα τρόφιμα δεν επαρκούν για τα 2,4 εκατομμύρια των κατοίκων της Γάζας, που δεν έχουν επίσης ηλεκτρικό ρεύμα, μετά την πολιορκία που επέβαλε το Ισραήλ την 9η Οκτωβρίου στο μικρό παλαιστινιακό έδαφος που ήδη τελεί υπό ισραηλινό χερσαίο, θαλάσσιο και αεροπορικό αποκλεισμό μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς το 2007.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί αύριο στο Ισραήλ σε ένδειξη “αλληλεγγύης” μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου αλλά και για να διαπραγματευτεί έναν ανθρωπιστικό μηχανισμό για τη Λωρίδα της Γάζας.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *