Το Ιράν και η Ρωσία κατήγγειλαν σήμερα τις παρεμβάσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ στην κρίση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, που οξύνθηκε και πάλι μετά την πρόσφατη στρατιωτική επέμβαση του Μπακού στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Οι ΥΠΕΞ του Ιράν, της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκαν σήμερα στην Τεχεράνη σε μια προσπάθεια να βρουν λύση στην κρίση του Καυκάσου, χωρίς τη συμμετοχή της Δύσης.
«Τα προβλήματα της περιοχής δεν μπορούν να επιλυθούν με την παρέμβαση ξένων δυνάμεων» είπε ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της προεδρίας. «Η παρουσία ξένων στην περιοχή όχι μόνο δεν επιλύει τα προβλήματα αλλά περιπλέκει την κατάσταση», διαβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.
Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε «τις απόπειρες, εν πρώτοις της ΕΕ και, σε δεύτερο βαθμό, των ΗΠΑ, να εμπλακούν στη διαδικασία καθορισμού» των συνόρων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.
Στο τελικό ανακοινωθέν τους οι συμμετέχοντες στη σύνοδο υπενθύμισαν ότι είναι σημαντικό «να επιλύονται ειρηνικά οι διαφορές, να γίνεται σεβαστή η εθνική κυριαρχία, η πολιτική ανεξαρτησία, η εδαφική ακεραιότητα» των χωρών και να μην υπάρχουν «παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις τους».
Ο Λαβρόφ, που είχε και μια χωριστή συνάντηση με τον πρόεδρο Ραΐσί, διαβεβαίωσε εξάλλου ότι «παραμένει ανοιχτή η πόρτα» για μια άλλη χώρα της περιοχής, τη Γεωργία, η οποία απουσίαζε από τη σημερινή σύνοδο. Η επόμενη σύνοδος θα διεξαχθεί στην Τουρκία «περίπου το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους», πρόσθεσε.
Μετά την επιχείρηση-αστραπή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Αρμενία φοβάται ότι το Αζερμπαϊτζάν, μια χώρα πλουσιότερη, με καλύτερο στρατό και με τη στήριξη της Τουρκίας, θα επιδιώξει να ενώσει δια της βίας τον άλλο θύλακά της, αυτόν του Ναχιτσεβάν, με το έδαφός της, εξαπολύοντας επίθεση στη νότια Αρμενία. Νωρίτερα σήμερα ο Αζέρος υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων από κοινού με την Τουρκία στο Ναχιτσεβάν και στα «απελευθερωμένα εδάφη», χωρίς να διευκρινίσει εάν εννοεί το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στα γυμνάσια αυτά θα συμμετάσχουν έως 3.000 στρατιώτες από κάθε χώρα, δεκάδες τεθωρακισμένα, πυροβολικό και περίπου 20 αεροσκάφη.
Γαλλική βοήθεια στην Αρμενία
Η Γαλλία, από την άλλη, ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Αρμενία για την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού που θα ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνά της. Η σύμβαση αυτή αφορά την αγορά από το Γερεβάν τριών ραντάρ Ground Master (GM2000) της εταιρείας Thalès, ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνού. Υπέγραψε επίσης μια επιστολή προθέσεως με την ευρωπαϊκή εταιρεία MBDA για την αγορά πυραύλων «τύπου Mistral» εδάφους-αέρος μικρού βεληνεκούς, πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός.