Συμφωνία Πούτιν – Κιμ για κοινό στρατιωτικό μέτωπο σε περίπτωση επίθεσης

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν σήμερα στην Πιονγκγιάνγκ συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Το περιεχόμενο του εγγράφου δεν αποκαλύφθηκε ωστόσο στο στάδιο αυτό. Ο Κιμ διαβεβαίωσε σήμερα τη Ρωσία για την «πλήρη υποστήριξή» του και για την «αλληλεγγύη» του στη σύγκρουσή της με την Ουκρανία.


Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, οι συνομιλίες τετ-α-τετ μεταξύ των δύο ανδρών διήρκεσαν περίπου δύο ώρες και είχαν προηγηθεί διευρυμένες διαπραγματεύσεις.

Ο Κιμ διαβεβαίωσε από πλευράς του τη Ρωσία για την «πλήρη υποστήριξή» του και για την «αλληλεγγύη» του στη σύγκρουσή της με την Ουκρανία. Η Βόρεια Κορέα «εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της και την αλληλεγγύη της στην κυβέρνηση, το στρατό και το λαό της Ρωσίας στη διεξαγωγή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία για να προστατεύσουν την κυριαρχία, τα συμφέροντα της ασφάλειας και την εδαφική ακεραιότητα» της χώρας τους, δήλωσε ο Κιμ.

Μιλώντας κατά την έναρξη των συνομιλιών του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Ρώσος ηγέτης είπε σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων Tass και RIA Novosti ότι «το νέο θεμελιώδες έγγραφο θα αποτελέσει τη βάση των δεσμών μας για μακροπρόθεσμη προοπτική».

Ο Πούτιν χαιρέτισε επίσης μια «στενή φιλία» μεταξύ των δύο χωρών που βασίζεται στην «ισότητα και τον σεβασμό των αμοιβαίων συμφερόντων» και σημείωσε «τον αγώνα τους ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ηγεμονιστικές πολιτικές των ΗΠΑ και των δορυφόρων τους κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».


Ο Πούτιν έφτασε στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ, η οποία ήταν στολισμένη με ρωσικές και βορειοκορεατικές σημαίες μαζί με μεγάλα πορτρέτα των δύο ηγετών. Ακολούθηκε τελετή πριν από τις συνομιλίες στον Κρατικό Ξενώνα Κουμσουζάν, όπου είναι πιθανό να υπογραφεί μια συμφωνία “στρατηγικής εταιρικής σχέσης“.

Ο Κιμ είχε προηγουμένως υποδεχθεί τον Πούτιν στο αεροδρόμιο, με τους δύο διεθνώς απομονωμένους ηγέτες να αγκαλιάζονται στο κόκκινο χαλί, υπογραμμίζοντας την ολοένα και πιο στενή σχέση που έχει προκαλέσει ανησυχία στη Σεούλ και την Ουάσινγκτον.

Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του Πούτιν στη Βόρεια Κορέα από το 2000 και έρχεται την ώρα που δυτικές χώρες κατηγορούν τον Κιμ ότι προμήθευσε όπλα την ιστορική σύμμαχο Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία κατά παράβαση των κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος και των δύο χωρών, ισχυρισμοί που η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ έχουν αρνηθεί επισήμως.

Είναι επίσης η δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε ένα χρόνο, αφού ο Κιμ πήγε στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας τον περασμένο Σεπτέμβριο για μια σύνοδο κορυφής με τον Πούτιν σε ένα διαστημικό λιμάνι.

Ο Πούτιν ταξιδεύει με μια σειρά Ρώσων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Το επίσημο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας περιέγραψε τη συνάντησή τους ως ιστορικό γεγονός που αποδεικνύει το “αήττητο και την ανθεκτικότητα” της φιλίας και της ενότητας των δύο εθνών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι δύο χώρες θέλουν να συνεργαστούν στενά για να ξεπεράσουν τις κυρώσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εν όψει των εντεινόμενων αντιπαραθέσεων με την Ουάσινγκτον. Ο Πούτιν τόνισε πριν από την προσγείωσή του ότι εκτιμά τη σταθερή υποστήριξη της χώρας στις στρατιωτικές του ενέργειες στην Ουκρανία.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα ότι η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει σταθερά τις ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας που διεξάγονται στην Ουκρανία», έγραψε ο Πούτιν στο άρθρο που δημοσιεύθηκε από το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Κορέας (KCNA).

Ανέφερε ακόμη ότι οι δύο χώρες «αναπτύσσουν τώρα ενεργά την πολύπλευρη εταιρική σχέση», για παράδειγμα διατηρώντας την «κοινή γραμμή και στάση της Μόσχας και της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ».

Ο Ρώσος πρόεδρος σημειώνει ότι οι δύο χώρες θα επιδιώξουν επίσης βαθύτερους δεσμούς στον τουρισμό, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Είπε, ακόμη, ότι οι χώρες θα συνεχίσουν να αγωνίζονται «αποφασιστικά» εναντίον των προσπαθειών της Δύσης, όπως τις χαρακτήρισε, «να εμποδίσουν την εγκαθίδρυση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό της δικαιοσύνης».

Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι το ταξίδι είναι πιθανό να επικεντρωθεί στις αμυντικές σχέσεις, αν και οι ηγέτες αναμένεται να τονίσουν δημοσίως τη συνεργασία στον οικονομικό τομέα, καθώς τυχόν συμφωνίες για όπλα θα παραβίαζαν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαγορεύουν τα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγιάνγκ.

“Η Ρωσία χρειάζεται την οπλική υποστήριξη της Βόρειας Κορέας λόγω του παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία, ενώ η Βόρεια Κορέα χρειάζεται την υποστήριξη της Ρωσίας όσον αφορά στα τρόφιμα, την ενέργεια και τα προηγμένα όπλα για να ανακουφίσει την πίεση από τις κυρώσεις“, δήλωσε στο AFP ο Koh Yu-hwan, ομότιμος καθηγητής βορειοκορεατικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Dongguk. “Η πτυχή της στρατιωτικής συμμαχίας, ωστόσο, θα πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά από αυτό που ανακοινώνεται δημοσίως και αυτό που πραγματικά συζητείται στις συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών“, είπε.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *