Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα έχει σήμερα συνομιλίες με την ισραηλινή πολιτική ηγεσία, την οποία αναμένεται να πιέσει για την κήρυξη νέας ανακωχής, που θα επιτρέψει την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, την ημέρα που ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς εισέρχεται στον πέμπτο μήνα του.
Πέντε μήνες, πέντε περιοδείες στη Μέση Ανατολή για τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: χθες βρισκόταν στην Αίγυπτο και στο Κατάρ, τις δυο χώρες που έχουν αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο, προτού το αεροσκάφος του φθάσει στο Τελ Αβίβ το βράδυ.
Η Χαμάς επιβεβαίωσε νωρίτερα χθες πως έστειλε απάντηση, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες γι’ αυτήν, στο Κάιρο και στη Ντόχα, αφού εξέτασε την πρόταση για τη νέα ανακωχή που καταρτίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων στις οποίες συμμετείχαν ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και αντιπρόσωποι των αρχών του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ο κ. Μπλίνκεν ενημερώθηκε χθες Τρίτη για την απάντηση της Χαμάς από τον εμίρη του Κατάρ όταν συναντήθηκαν στη Ντόχα.
Κατά πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, η πρόταση προβλέπει τρεις φάσεις, με την πρώτη να περιλαμβάνει ανακωχή με διάρκεια έξι εβδομάδων, την απελευθέρωση 200 ως 300 παλαιστίνιων φυλακισμένων και σε αντάλλαγμα 35 ως 40 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, καθώς επίσης και την είσοδο καθημερινά στον θύλακο 200 ως 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, ο Μοχάμεντ μπιν Άμπντουλ Ραχμάν Αλ Θάνι, δήλωσε «αισιόδοξος» και χαρακτήρισε «συνολικά θετική» την απάντηση της Χαμάς, προσθέτοντας πως περιέχει «ορισμένα σχόλια». Κοινή ανακοίνωση του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και της Μοσάντ αναφέρει πως η απάντηση της Χαμάς «διαβιβάστηκε» από το Κατάρ στην υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, που τη «μελετά διεξοδικά». Ο κ. Νετανιάχου αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον κ. Μπλίνκεν σήμερα, ακριβώς τέσσερις μήνες μετά το ξέσπασμα της σύρραξης.
Το έναυσμα αυτού του πολέμου ήταν η άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, όταν έχασαν τη ζωή τους 1.163 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις των αρχών. Έκτοτε, στις στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων του Ισραήλ —η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του οποίου ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς— έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας τουλάχιστον 27.585 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.