Σερβία: Η «έγχρωμη επανάσταση απέτυχε» διεμήνυσε σε συγκέντρωση υποστηρικτών του ο Βούτσιτς – Οι φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Έκκληση στους φοιτητές να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις απηύθυνε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μιλώντας σε συγκέντρωση που διοργάνωσε το κόμμα του (Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα) στην πόλη Σρέμσκα Μίτροβιτσα, στην Βοϊβοντίνα.


Ο Βούτσιτς επανέλαβε ότι οι φοιτητές είναι θύματα οργανωμένου σχεδίου με στόχο την ανατροπή του. Ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά ότι ξένα κέντρα με την βοήθεια συνεργατών στο εσωτερικό προσπαθούν να προκαλέσουν χάος στην χώρα. Υποστήριξε ότι ξοδεύονται δισεκατομμύρια ευρώ γι αυτό το σκοπό και διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιτρέψει τη διάλυση της χώρας. «Η έγχρωμη επανάσταση που σχεδιάζατε απέτυχε» διεμήνυσε ο Βούτσιτς χωρίς να εξηγήσει ποιος είναι ο αποδέκτης του μηνύματος.


Ο Βούτσιτς επισήμανε ότι η Σερβία δέχεται επιθέσεις διότι δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία. Ανέφερε ότι επιβεβαίωσε την παρουσία του στην στρατιωτική παρέλαση τον Μάιο στην Μόσχα μαζί με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βρεθεί στην Κόκκινη πλατεία και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Βούτσιτς ολοκληρώνοντας την ομιλία του κάλεσε το πλήθος να εγκρίνει «δια βοής» την «Διακήρυξη για την Βοϊβοντίνα» όπως και έγινε. Η διακήρυξη αυτή, το περιεχόμενο της οποίας δημοσιεύτηκε στο φιλοκυβερνητικό Τύπο, αναφέρει ότι «η Βοϊβοντίνα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας» και δεν μπορεί να υπάρξει «Σερβία χωρίς την Βοϊβοντίνα και Βοϊβοντίνα χωρίς την Σερβία».

Η σερβική πολιτική ηγεσία και ιδιαίτερα ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς τις τελευταίες δύο εβδομάδες υποστηρίζουν το αφήγημα ότι απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και «δυνάμεις στο εσωτερικό με την βοήθεια ξένων κέντρων» επιδιώκουν την απόσχιση της Βοϊβοντίνας. Κανένα κυβερνητικό στέλεχος, ούτε και ο ίδιος ο Βούτσιτς αποκάλυψαν ποιοι είναι αυτοί που απειλούν την συνοχή της χώρας. Αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για τακτική του Βούτσιτς με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τις φοιτητικές κινητοποιήσεις που έλαβαν χαρακτήρα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον Βούτσιτς ότι προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία προσπαθεί να προκαλέσει διχόνοια μεταξύ των πολιτών ξεχωρίζοντας τους σε πατριώτες και προδότες.

Ο πρόεδρος του κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (SSP) που είναι το ισχυρότερο της αντιπολίτευσης, Ντράγκαν Τζίλας, δήλωσε ότι ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς «ψεύδεται όταν λέει ότι κάποιος θέλει να αποσχίσει τη Βοϊβοντίνα από τη Σερβία, συνεχίζει να τρομάζει τον κόσμο και να στρέφει τους πολίτες τον έναν εναντίον του άλλου».

Την στιγμή που ο πρόεδρος της Σερβίας μιλούσε σε συγκέντρωση στην Σρέμσκα Μίτροβιτσα της Βοϊβοντίνας δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και πολίτες συνέχιζαν το αποκλεισμό της πόλης Κραγκούγιεβατς στην κεντρική Σερβία που θα διαρκέσει 15 ώρες.

Οι φοιτητές έφτασαν στο Κραγκούγεβατς από το Βελιγράδι, το Νόβι Σαντ, την Νις, το Νόβι Πάζαρ και άλλες πόλεις όπου υπάρχουν πανεπιστημιακές σχολές. Εκατοντάδες φοιτητές από όλα τα δημόσια πανεπιστήμια πραγματοποίησαν πεζοπορία μέχρι το Κραγκούγεβατς που διήρκησε τέσσερεις ημέρες ενώ κάποιοι έφτασαν οργανωμένα με τα ποδήλατά τους.

Οργανωμένα έφτασαν επίσης οι αγρότες με τα τρακτέρ τους όπως επίσης και χιλιάδες μοτοσικλετιστές.

Ο αποκλεισμός του Κραγκούγεβατς θα τερματιστεί τα μεσάνυχτα όταν θα τηρηθεί σιγή 15 λεπτών στην μνήμη των 15 θυμάτων της τραγωδίας στο σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, την 1η Νοεμβρίου του 2024. Οι φοιτητές στην Σερβία διαδηλώνουν εδώ και τρεις μήνες ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες για την κατάρρευση του τσιμεντένιου γείσου στον σιδηροδρομικό σταθμό.


Το Κραγκούγιεβατς δεν επελέγη τυχαία ως τόπος συγκέντρωσης όλων των φοιτητών της Σερβίας . Στην πόλη αυτή στις 15 Φεβρουαρίου του 1835 ψηφίστηκε από την λαϊκή εθνοσυνέλευση το πρώτο Σύνταγμα του αυτόνομου, υπό οθωμανική κυριαρχία, πριγκιπάτου της Σερβίας. Στο Σύνταγμα εκείνο γινόταν σαφής διαχωρισμός των εξουσιών σε εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική, κάτι που διεκδικούν και σήμερα οι φοιτητές στη Σερβία.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *