Σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s πίνακας του διάσημου ιμπρεσιονιστή – Πόσο αναμένεται να πουληθεί

Ο πίνακας Waterloo Bridge, Effet de Brume του Κλοντ Μονέ, εντάσσεται σε μια σειρά έργων που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης, ενώ έμενε στο ξενοδοχείο Savoy με θέα τον Τάμεση και αναμένεται να πουληθεί για 24 εκατομμύρια λίρες (30 εκατ. ευρώ) από τον οίκο Christie’s.


Το έργο βρισκόταν στην κατοχή μιας οικογένειας για πάνω από 70 χρόνια. Ο πίνακας είναι ένας από τους 41 που ζωγράφισε ο Μονέ στη γέφυρα του Τάμεση. Ο πίνακας θεωρείται αριστουργηματικός, όσον αφορά στην αποτύπωση του φωτός και της ατμόσφαιρας, δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Ιμπρεσιονιστικής και μοντέρνας τέχνης του οίκου δημοπρασιών.

Ο Μονέ διέμενε στο ξενοδοχείο Savoy, σε ένα δωμάτιο με μπαλκόνι με θέα στις γέφυρες Waterloo και Charing Cross καθώς και στα κτήρια του Κοινοβουλίου. Ζωγράφισε το τοπίο επανειλημμένα, αφήνοντας στην άκρη τους καμβάδες για μέρες, καθώς περίμενε την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Στους πίνακές του, το φως ή ο καιρός είναι διαφορετικά αποτυπωμένοι, όπως και η ομίχλη. Το φαινόμενο ενδέχεται να κάνει μία εβδομάδα να εμφανιστεί εκ νέου και ο Μονέ εργαζόταν ξανά και ξανά για να τον τελειοποιήσει.

Η υψηλή τιμή θεωρείται ότι δείχνει την άνθηση της αγοράς τέχνης εν μέσω της απειλής για παγκόσμια ύφεση. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, πίνακας του Μονέ «Le Parlement, Soleil Couchant» πουλήθηκε στη Νέα Υόρκη για 76 εκατομμύρια δολάρια.

Οι πίνακας της σειράς Waterloo Bridge θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικοί γιατί αφορούν το χρώμα, το φως και την ατμόσφαιρα. Ο Μονέ δεν μπορούσε να βρει αυτό το μεταβαλλόμενο φως και την ατμόσφαιρα πουθενά αλλού. Στο Λονδίνο θεωρείται ότι έφτασε στο απόγειο του ιμπρεσιονιστικού του ταλέντου.


Οι πίνακες της συγκεκριμένης σειράς σπάνια βγαίνουν σε δημοπρασία. Από τα 41 έργα, τα 26 ανήκουν σε μουσεία. Τουλάχιστον άλλοι πέντε ή δέκα πίνακες θεωρείται απίθανο να πουληθούν, λόγω της φύσης των ιδιωτικών συλλογών στις οποίες ανήκουν.

Ο συγκεκριμένος πίνακας φέρει την υπογραφή του Κλοντ Μονέ με χρονολογία το 1904. Αρχικά ανήκε στον Γάλλο έμπορο έργων τέχνης Paul Durand-Ruel. Αφού πέρασε από σημαντικές συλλογές, το 1951 αποκτήθηκε από την εταιρεία ρολογιών Bulova στη Νέα Υόρκη και πέρασε στην οικογένεια. Τα τελευταία 10 χρόνια βρισκόταν με τη μορφή δανείου στο Kunstmuseum στη Βασιλεία.

Ο οίκος δημοπρασιών θεωρεί ότι θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός, καθώς έχει όλα όσα ψάχνουν σήμερα οι συλλέκτες.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *