Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως νικητή στις εκλογές της Βενεζουέλας τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης


Εν μέσω αναβρασμού και αιματηρών διαδηλώσεων, μετά τις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις προς τη Βενεζουέλα για ανεξάρτητη επαλήθευση των αποτελεσμάτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο, και προχώρησαν στην αναγνώριση , ως νικητή, του υποψηφίου της αντιπολίτευσης.


Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ζήτησε την Τετάρτη από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας να διενεργήσει έλεγχο των προεδρικών εκλογών, αφού οι ηγέτες της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό του για νίκη, προκαλώντας την κριτική ξένων παρατηρητών που είπαν ότι το δικαστήριο βρίσκεται πολύ κοντά στην κυβέρνηση για να προβεί σε ανεξάρτητη εξέταση.

Ο Μαδούρο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το κυβερνών κόμμα είναι επίσης έτοιμο να δείξει όλα τα φύλλα καταμέτρησης των ψήφων από τις εκλογές της Κυριακής.

“Ρίχνω τον εαυτό μου ενώπιον της δικαιοσύνης”, δήλωσε έξω από την έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου της Δικαιοσύνης στην πρωτεύουσα Καράκας, προσθέτοντας ότι είναι “πρόθυμος να κληθεί, να ανακριθεί, να ερευνηθεί”.

Αυτή είναι η πρώτη παραχώρηση του Μαδούρο στα αιτήματα για περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τις εκλογές. Ωστόσο, το δικαστήριο είναι στενά ευθυγραμμισμένο με την κυβέρνησή του- οι δικαστές του δικαστηρίου προτείνονται από ομοσπονδιακούς αξιωματούχους και επικυρώνονται από την Εθνοσυνέλευση, η οποία κυριαρχείται από συμπαθούντες του Μαδούρο.


Το Κέντρο Κάρτερ, το οποίο έστειλε αντιπροσωπεία στη Βενεζουέλα για να παρακολουθήσει τις εκλογές, επέκρινε το αίτημα του Μαδούρο για έλεγχο, λέγοντας ότι το δικαστήριο δεν θα παράσχει ανεξάρτητο έλεγχο.

“Έχετε έναν άλλο κυβερνητικό θεσμό, ο οποίος διορίζεται από την κυβέρνηση, για να ελέγξει τους κυβερνητικούς αριθμούς για τα αποτελέσματα των εκλογών, τα οποία είναι υπό αμφισβήτηση”, δήλωσε η Jennie K. Lincoln, η οποία ηγήθηκε της αντιπροσωπείας. “Δεν πρόκειται για μια ανεξάρτητη αξιολόγηση”.

Η ομάδα με έδρα την Ατλάντα δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν και επέκρινε αυτό που αποκάλεσε “πλήρη έλλειψη διαφάνειας” στην ανακήρυξη του Μαδούρο ως νικητή. Οι εκλογικές αρχές της Βενεζουέλας επέτρεψαν στο Κέντρο Κάρτερ να στείλει 17 παρατηρητές.

Ο κύριος αντίπαλος του Μαδούρο, ο Εντμούντο Γκονζάλες, και η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο λένε ότι έλαβαν περισσότερα από τα δύο τρίτα των καταμετρητικών φύλλων που εκτύπωσε κάθε ηλεκτρονικό μηχάνημα ψηφοφορίας μετά το κλείσιμο της κάλπης. Είπαν ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών των καταμετρήσεων θα αποδείξει ότι ο Μαδούρο έχασε.

Ο Μαδούρο επέμεινε στους δημοσιογράφους ότι υπήρξε συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησής του και ότι το εκλογικό σύστημα είχε υποκλαπεί. Ερωτηθείς αργότερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου γιατί οι εκλογικές αρχές δεν έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομερή στοιχεία για την καταμέτρηση των ψήφων, ο Μαδούρο είπε ότι το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο δέχτηκε επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων κυβερνοεπιθέσεων.

“Οι μηχανικοί αγωνίζονται αυτή τη στιγμή” για να λύσουν αυτές τις επιθέσεις, είπε χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η κυβέρνηση παρουσίασε κάποια βίντεο που, όπως είπε ο πρόεδρος, δείχνουν ανθρώπους να επιτίθενται και να πυρπολούν ορισμένα εκλογικά γραφεία. Το Associated Press δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει άμεσα τις εικόνες.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *