Οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) θα συναντηθούν τις ερχόμενες ημέρες για να ετοιμάσουν σχέδια για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της περιφερειακής οργάνωσης, καθώς αυξάνεται η ανησυχία για τις συνθήκες κράτησης του ανατραπέντος προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ.
Η ECOWAS αποφάσισε χθες, Πέμπτη, την ενεργοποίηση μιας δύναμης επιφυλακής, δύο εβδομάδες αφού μέλη των ενόπλων δυνάμεων ανέτρεψαν τον Μπαζούμ στο έβδομο πραξικόπημα σε χώρα της δυτικής ή κεντρικής Αφρικής μέσα σε τρία χρόνια.
«Η συνάντησή μας προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ECOWAS. Νιγηριανός αξιωματούχος και στρατιωτική πηγή της Ακτής Ελεφαντοστού δήλωσαν πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στην Γκάνα.
Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο μεγάλη θα είναι η δύναμη, πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να συγκροτηθεί και αν πράγματι θα επέμβει.
Στο μεταξύ, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ εξέφρασε ανησυχία για τον ανατραπέντα πρόεδρο του Νίγηρα και την οικογένειά του, λέγοντας πως οι συνθήκες κράτησής τους «επιδεινώνονται ραγδαία».
«Αξιόπιστες αναφορές που έλαβα δείχνουν πως οι συνθήκες κράτησης μπορεί να ισοδυναμούν με απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Τουρκ.
Εν τω μεταξύ, χιλιάδες υποστηρικτές της στρατιωτικής χούντας του Νίγηρα συγκεντρώθηκαν σήμερα κοντά στη γαλλική στρατιωτική βάση στη Νιαμέι, φωνάζοντας συνθήματα κατά της Γαλλίας, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Κάτω η Γαλλία, κάτω η CEDEAO», η Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS στα αγγλικά), φώναζαν οι διαδηλωτές.
Την Πέμπτη οι ηγέτες της ECOWAS στην έκτακτη σύνοδό τους έδωσαν το πράσινο φως για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα ώστε να αποκατασταθεί ο ανατραπείς πρόεδρος Μοαμέντ Μπαζούμ.
Η Ρωσία τάχθηκε για άλλη μία φορά κατά της ένοπλης επέμβασης στον Νίγηρα, εκτιμώντας ότι η χρήση βίας θα αποσταθεροποιούσε τη χώρα αυτή. «Πιστεύουμε ότι η στρατιωτική οδός για την επίλυση της κρίσης στον Νίγηρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παρατεταμένη σύγκρουση σε αυτήν την αφρικανική χώρα καθώς και στην αποσταθεροποίησης της κατάστασης στην περιοχή της Σαχάρας και του Σαχέλ», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωσή του.