Νταβός 2025 – φον ντερ Λάιεν: Το σπάσιμο των δεσμών στην παγκόσμια οικονομία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός

Η επικεφαλής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την Τρίτη ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά η Ένωση θα επιδιώξει επίσης να βελτιώσει τους δεσμούς με την Κίνα και άλλα έθνη καθώς ο παγκόσμιος ανταγωνισμός θερμαίνεται.


Ο Φον ντερ Λάιεν επέμεινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ένας σημαντικός εταίρος, παίρνοντας έναν συμβιβαστικό τόνο σε μια ομιλία της στην ετήσια συνάντηση των παγκόσμιων ελίτ στο Νταβός της Ελβετίας.

«Πρώτη προτεραιότητα της ΕΕ θα είναι να εμπλακεί έγκαιρα, να συζητήσει κοινά συμφέροντα και να είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί» με τον Τραμπ, είπε.

«Θα είμαστε πραγματιστές, αλλά θα παραμένουμε πάντα σταθεροί στις αρχές μας. Για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας και να υπερασπιστούμε τις αξίες μας», είπε.

Ο Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα, φέρνοντας μαζί του φόβους ότι θα τηρήσει τις υποσχέσεις του για επιβολή βαρέων δασμών στην Κίνα και τους συμμάχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Μετά την ορκωμοσία του, ο Τραμπ είπε ότι ενδέχεται να επιβάλει δασμούς 25% στον Καναδά και το Μεξικό ήδη από την 1η Φεβρουαρίου.

Ανακοίνωσε επίσης την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, την οποία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπερασπίστηκε ως «την καλύτερη ελπίδα για όλη την ανθρωπότητα» και υποσχέθηκε ότι «η Ευρώπη θα παραμείνει στην πορεία».

Ο αντιπρόεδρος της Κίνας Ντινγκ Σουεξιάνγκ — επίσης μέλος της κορυφής εξουσίας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που κυβερνά τη χώρα — θα μιλήσει αμέσως μετά τη φον ντερ Λάιεν.

Δέσμευση για ελεύθερο εμπόριο

Η επικεφαλής της ΕΕ επανέλαβε τη δέσμευσή της για το ελεύθερο εμπόριο κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, επισημαίνοντας τις πρόσφατες συμφωνίες με την Ελβετία, το λατινοαμερικανικό μπλοκ Mercosur και το Μεξικό.

«Έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή σκληρού γεωστρατηγικού ανταγωνισμού. Το σπάσιμο των δεσμών στην παγκόσμια οικονομία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να επιδιώκει τη συνεργασία. Με τους παλιούς μας φίλους. Και με οποιαδήποτε χώρα μοιραζόμαστε συμφέροντα» τόνισε η επικεφαλής της ΕΕ.

Η φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι αυτή και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι ήθελαν να «αναβαθμίσουν» τη συνεργασία τους.

Τόνισε ότι η Ευρώπη «πρέπει να συνεργαστεί εποικοδομητικά με την Κίνα — για να βρούμε λύσεις προς το αμοιβαίο συμφέρον μας» παρά την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο.

“Το 2025 σηματοδοτεί 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων της Ένωσής μας με την Κίνα. Το βλέπω ως μια ευκαιρία να εμπλακούμε και να εμβαθύνουμε τη σχέση μας με την Κίνα και όπου είναι δυνατόν, ακόμη και να επεκτείνουμε τους εμπορικούς και επενδυτικούς μας δεσμούς”, είπε.

Κίνα, Ουκρανία

Η Κίνα ακολουθεί μια προσεκτική προσέγγιση στον Τραμπ. Μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ με τον Τραμπ την Παρασκευή, είπε ότι ελπίζει σε μια «καλή αρχή» στις σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση.

Αν και ο Τραμπ είπε ότι θα αναλάβει σαρωτικές εμπορικές κυρώσεις κατά της Κίνας, έχει επίσης δηλώσει ότι θέλει να βελτιώσει τους δεσμούς — και μάλιστα παρενέβη για να ανατρέψει την απαγόρευση της κινεζικής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης TikTok από τις ΗΠΑ για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Η Ουκρανία παρακολουθεί επίσης πολύ στενά τι θα περιλαμβάνει η δεύτερη θητεία του Τραμπ.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να καλέσει τους παγκόσμιους ηγέτες και τα στελέχη των εταιρειών να διατηρήσουν — και ακόμη και να ενισχύσουν — την υποστήριξή τους στον αγώνα της χώρας του κατά της Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι δήλωσε τη Δευτέρα ότι ελπίζει ότι ο Τραμπ θα βοηθήσει στην επίτευξη μιας «δίκαιης ειρήνης».

Ευρωπαϊκός «αγώνας»

Ο μαχόμενος Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα μιλήσει επίσης στο φόρουμ, πιθανότατα ο τελευταίος του ως ηγέτης ενόψει των εκλογών τον επόμενο μήνα. Την Τρίτη θα μιλήσει επίσης ο ηγέτης των συντηρητικών Φρίντριχ Μερτς, το φαβορί για να τον διαδεχθεί ως καγκελάριος.

Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν περισσότερο για την επιστροφή του Τραμπ, ενώ χώρες από τη Βραζιλία μέχρι την Κίνα και την Ινδία μέχρι την Τουρκία πιστεύουν ότι θα είναι καλός για τις χώρες τους και την παγκόσμια ειρήνη, σύμφωνα με έρευνα την περασμένη εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR).

Η έκθεση που συνοδεύει την έρευνα με πάνω από 28.500 άτομα σε 24 χώρες χρησιμεύει ως προειδοποίηση για τους ευρωπαίους ηγέτες να ενεργήσουν προσεκτικά.

«Οι Ευρωπαίοι θα παλέψουν να βρουν εσωτερική ενότητα ή παγκόσμια δύναμη για να ηγηθούν μιας ξεκάθαρης αντίστασης στη νέα κυβέρνηση», ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης του ECFR.

«Καλύτερα κατανοήστε» τον Τραμπ

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή θα είναι επίσης ψηλά στην ημερήσια διάταξη καθώς ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισάακ Χέρτζογκ και ο Πρωθυπουργός του Κατάρ Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θανί μιλούν σε ξεχωριστές συνεδριάσεις κατά την πρώτη πλήρη ημέρα του φόρουμ.

Καθώς επικρατεί μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, το WEF θα φιλοξενήσει μια συζήτηση σχετικά με το πώς να βελτιωθεί η παροχή βοήθειας στο παλαιστινιακό έδαφος της Γάζας και πώς να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση και η ανάκαμψη μετά από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Παρά τις υποδείξεις ότι η επιστροφή του Τραμπ θα επισκίαζε το φόρουμ που ξεκίνησε την ίδια ημέρα με την ορκωμοσία του στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος του WEF Μπόργκ Μπρέντε είπε ότι ο πρόεδρος έφερε νέο ενδιαφέρον στη συγκέντρωση.

«Έχει αυξήσει το ενδιαφέρον για το Νταβός, επειδή οι άνθρωποι αισθάνονται ότι πρέπει να ενωθούν για να κατανοήσουν καλύτερα τι βρίσκεται στο δρόμο του», είπε ο Μπρέντε στο Γαλλικό Πρακτορείο σε συνέντευξή του.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *