Νέα Ζηλανδία: Γιατροί και οδοντίατροι προχωρούν για πρώτη φορά σε στάσεις εργασίας με μισθολογικά αιτήματα

Σχεδόν 5.000 γιατροί και οδοντίατροι στην Νέα Ζηλανδία θα ξεκινήσουν στάσεις εργασίας στις 5 Σεπτεμβρίου για πρώτη φορά μέχρι σήμερα έπειτα από την αποτυχία των μισθολογικών διαπραγματεύσεων, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το συνδικάτο που εκπροσωπεί τον κλάδο.


Η Σάρα Ντάλτον, επικεφαλής της Ένωσης Έμμισθων Ειδικευόμενων Γιατρών, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι επιδιώκει μισθολογική αύξηση για τα μέλη της ένωσης που να συμβαδίζει με τον πληθωρισμό και ότι ψήφισε υπέρ της έναρξης απεργίας όταν απέτυχαν οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις.

“Η Te Whatu Ora (οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας) δεν δέχονται καν να καταβάλουν τον κατώτερο μισθό στους γιατρούς και οδοντιάτρους για να διασφαλίσουν ότι το προσωπικό τους δεν θα υποστεί για τρίτη συναπτή χρονιά μισθολογική μείωση κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμού”, δήλωσε η Ντάλτον.

Η πρώτη στάση εργασίας είναι προγραμματισμένη για δύο ώρες στις 5 Σεπτεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσει μια δεύτερη δίωρη στάση στις 13 Σεπτεμβρίου και μια τετράωρη στις 21.

Ο ανώτατος αξιωματούχος της Te Whatu Ora, Άντριου Σλέιτερ, δήλωσε ότι διατυπώθηκε μία δίκαιη μισθολογική πρόταση και εξέφρασε την απογοήτευσή του που αυτή δεν έγινε δεκτή.


“Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να διασφαλιστεί η κατάλληλη φροντίδα για τους ασθενείς σε περίπτωση που το συνδικάτο προχωρήσει σε κινητοποιήσεις”, αναφέρει η εθνική υγειονομική αρχή.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται λιγότερο απο δύο μήνες πριν από τις αναμενόμενες αμφίρροπες εθνικές εκλογές στις 14 Οκτωβρίου.

Από τον Ιανουάριο που ο Κρις Χίπκινς ανέλαβε την πρωθυπουργία, η κυβέρνηση των Εργατικών έχει πει ότι θα επικεντρωθεί εκ νέου σε ζητήματα που συνδέονται με το αυξανόμενο κόστος ζωής και ότι θα βοηθήσει τους πολίτες να το αντιμετωπίσουν.

Ένας αριθμός εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, ανάμεσά τους νοσηλευτές και εκπαιδευτικοί, διευθέτησαν πρόσφατα τις μισθολογικές τους διεκδικήσεις αφότου οι κυβερνητικές υπηρεσίες δέχτηκαν τις αυξήσεις, ενώ η κυβέρνηση αύξησε και τους μισθούς των υπαλλήλων στις ένοπλες δυνάμεις.

Κατά την εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Χίπκινς είπε ότι δεν θέλει να δει το ιατρικό προσωπικό να απεργεί και ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει, καλή τη πίστει, να επιλύσει το ζήτημα.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *