Moody’s: Υποβάθμισε το Ισραήλ εν μέσω της ανάφλεξης του πολέμου με τον Λίβανο – Στις 3 βαθμίδες πάνω από το επίπεδο junk

Η Moody’s υποβάθμισε για δεύτερη φορά φέτος το αξιόχρεο τυο Ισραήλ εν μέσω της ανάφλεξης του πολέμου με τον Λίβαν , καθώς η οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνεται μετά το μέτωπο με την Χαμάς και τώρα με την Χεζμπολάχ.


Η Moody’s «έριξε» το Ισραήλ κατά δύο βαθμίδες στο Baa1 από το Α2, ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης αργά το βράδυ της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας τη χώρα τρία σκαλοπάτια πάνω από τη μη επενδυτική βαθμίδα, επιπέδου junk. Οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές.

Ο «γεωπολιτικός κίνδυνος έχει ενταθεί σημαντικά περαιτέρω, σε πολύ υψηλά επίπεδα, με ουσιαστικές αρνητικές συνέπειες για την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», ανέφερε η Moody’s στην έκτακτη ανακοίνωσή του. «Η ένταση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες».

Η κίνηση της Moody’s είναι «υπερβολική και αδικαιολόγητη», δήλωσε ο Γιαλί Ρόθενμπεργκ, γενικός λογιστής του ισραηλινού υπουργείου Οικονομικών.

«Η ένταση της δράσης αξιολόγησης που αναλήφθηκε δεν ταιριάζει με τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα της ισραηλινής οικονομίας», πρόσθεσε. «Είναι σαφές ότι ο πόλεμος στα διάφορα μέτωπα απαιτεί ένα τίμημα από την ισραηλινή οικονομία, αλλά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την απόφαση του οίκου αξιολόγησης».


Σύμφωνα με το Bloomberg, Iσραηλινοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι το κόστος του πολέμου μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα ανέλθει σε περίπου 66 δισ. δολάρια, ή περισσότερο από το 12% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Το ποσό αυτό βασίστηκε στο ότι οι μάχες με τη Χεζμπολάχ δεν θα κλιμακωθούν σε μια ολοκληρωμένη αντιπαράθεση.

Η Moody’s δήλωσε ότι αμφιβάλλει ότι η οικονομική ανάκαμψη του Ισραήλ θα είναι ταχεία μόλις τελειώσουν οι εχθροπραξίες.

«Μακροπρόθεσμα, θεωρούμε ότι η οικονομία του Ισραήλ θα αποδυναμωθεί πιο μόνιμα από τη στρατιωτική σύγκρουση απ’ ό,τι αναμενόταν νωρίτερα», ανέφερε. «Με αυξημένους κινδύνους ασφαλείας – ένα κοινωνικό ζήτημα – δεν αναμένουμε πλέον μια γρήγορη και ισχυρή οικονομική ανάκαμψη όπως σε προηγούμενες συγκρούσεις».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *