Ο Τζο Μπάιντεν έγινε δεκτός σήμερα ως ένας “μεγάλος φίλος” στον Καναδά, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην οποία αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις για την Αϊτή, τη μετανάστευση και την οικονομία.
“Είναι μεγάλη η χαρά που έχω εδώ έναν μεγάλο φίλο”, δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό αρχίζοντας τη διμερή συνάντηση στο Κοινοβούλιο της Οτάβας, επιμένοντας στις κοινές “αξίες” των δύο χωρών.
“Έχουμε μερικές φορές διαφωνίες αλλά δεν υπάρχει καμιά ουσιώδης διαφορά στις κοινές μας δημοκρατικές αξίες”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Μπάιντεν έλαβε κατά την άφιξή του μια πλάκα σοκολάτας που παρασκεύασε μια οικογένεια Σύρων προσφύγων στον Καναδά.
Ο 80χρονος Δημοκρατικός δεν είχε καταφέρει να μεταβεί στη γειτονική και συμμαχική αυτή χώρα μετά την ορκωμοσία του, ως είθισται να κάνουν οι πρόεδροι των ΗΠΑ, λόγω της πανδημίας Covid-19.
Μετά την ομιλία που εκφώνησε απόψε ο Μπάιντεν ενώπιον του καναδικού Κοινοβουλίου, θα δώσει συνέντευξη Τύπου.
Η σχέση μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Οτάβας είναι απείρως πιο εγκάρδια σε σχέση με την περίοδο της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ουδέποτε πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη χώρα.
Ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει να υπάρχουν μερικοί τριγμοί.
Σε ένα από τα ευαίσθητα θέματα μεταξύ των δυο συμμάχων, την παράτυπη μετανάστευση, η επίσκεψη μπορεί να οδηγήσει σε μια πρόοδο, διαβεβαιώνουν το Radio-Canada και η εφημερίδα New York Times.
Αμερικανοί και Καναδοί θα έπρεπε να βρουν μια συμφωνία για να κλείσει ο “δρόμος Roxham”, ένας αυτοσχέδιος δρόμος μέσω του οποίου σχεδόν 40.000 μετανάστες έφθασαν πέρυσι στο Κεμπέκ, παρακάμπτοντας τα επίσημα σημεία εισόδου, από τις ΗΠΑ.
Η προοπτική αυτή ανησυχεί ήδη τις οργανώσεις αρωγής στους μετανάστες. “Ο αντίκτυπος στους πρόσφυγες που βρίσκονται σε κατάσταση ακραίου κινδύνου είναι καταστροφικός. Το αποτέλεσμα θα είναι να ωθούνται οι άνθρωποι είτε να επιχειρούν ακόμη πιο επικίνδυνες διελεύσεις σε απομονωμένες περιοχές, είτε να ωθούνται προς τους διακινητές”, δήλωσε με αποδοκιμασία η Τζούλια Σαντ, εκ μέρους της Διεθνούς Αμνηστίας, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι αφίξεις αυτές προκάλεσαν έντονη πολιτική συζήτηση στον Καναδά