Κάλεσμα των ηγετών της G7 για αυτοσυγκράτηση στη Μέση Ανατολή


Με δήλωσή τους οι G7 τονίζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την ανάγκη για παύση των εχθροπραξιών.


«Εμείς, οι ηγέτες της G7, εκφράζουμε βαθιά ανησυχία για την επιδεινούμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Κατηγορηματικά επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ», τονίζουν.

«Καλούμε όλους τους περιφερειακούς παράγοντες, ενεργήστε υπεύθυνα και με αυτοσυγκράτηση», αναφέρουν στη δήλωσή τους.

Ταυτόχρονα επαναλαμβάνουν την δέσμευσή τους στην ασφάλεια του Ισραήλ, καταδικάζοντας όπως λένε την άμεση στρατιωτική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, κάτι που «αποτελεί σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ενότητα».

Ολόκληρη η δήλωση των ηγετών της G7 για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή:


Εμείς, οι ηγέτες του G7, εκφράζουμε βαθιά ανησυχία για την επιδεινούμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και καταδικάζουμε με τον πιο αυστηρό τρόπο την άμεση στρατιωτική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, η οποία συνιστά σοβαρή απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα.

Επαναλαμβάνουμε ανεπιφύλακτα τη δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ. Οι σοβαρά αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή μέσω τρομοκρατικών αντιπροσώπων και ένοπλων ομάδων – συμπεριλαμβανομένων των Χούτι, Χεζμπολάχ και Χαμάς – καθώς και των πολιτοφυλακών που συνδέονται με το Ιράν στο Ιράκ, πρέπει να σταματήσουν. Χθες συζητήσαμε συντονισμένες προσπάθειες και ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση στην περιοχή.

Ένας επικίνδυνος κύκλος επιθέσεων και αντεκδικήσεων κινδυνεύει να τροφοδοτήσει ανεξέλεγκτη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, που δεν ενδιαφέρει κανέναν. Επομένως, καλούμε όλους τους περιφερειακούς παίκτες να ενεργούν υπεύθυνα και με αυτοσχέδιο. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να εμπλακούν εποικοδομητικά για να αποκλιματώσουν τις τρέχουσες εντάσεις. Η διεθνής ανθρωπιστική νομοθεσία πρέπει να γίνεται σεβαστή.

Στην παραμονή της τραγικής επετείου των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, καταδικάζουμε και πάλι με τον πιο αυστηρό τρόπο αυτές τις αδικαιολόγητες ενέργειες σκόπιμης βίας και συμπορευόμαστε με τις οικογένειες των θυμάτων και των ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Επαναλαμβάνουμε επίσης την έκκλησή μας για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την ανυπόκριτη απελευθέρωση όλων των ομήρων, μια σημαντική και διαρκή αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας και ένα τέλος στη σύγκρουση. Υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου για την επίτευξη μιας τέτοιας συνολικής συμφωνίας, σύμφωνα με την απόφαση 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η κατάσταση στη Γάζα είναι καταστροφική και δεκάδες χιλιάδες αθώες ζωές έχουν χαθεί. Επαναλαμβάνουμε την απόλυτη ανάγκη προστασίας του άμαχου πληθυσμού και ότι πρέπει να διασφαλιστεί πλήρης, ταχεία, ασφαλής και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη ειρήνη, οδηγώντας σε λύση δύο κρατών, όπου το Ισραήλ και η Παλαιστίνη θα συνυπάρχουν ειρηνικά και με ασφάλεια και για τους δύο.

Είμαστε επίσης βαθύτατα ανήσυχοι για την κατάσταση στο Λίβανο. Θυμόμαστε την ανάγκη για άμεση διακοπή των εχθροπραξιών όσο το δυνατόν νωρίτερα για να δημιουργηθεί χώρος για μια διπλωματική λύση κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής, σύμφωνα με την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή είναι η μόνη οδός για να αποκλιμακωθούν διαρκώς οι εντάσεις, να σταθεροποιηθεί τα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, να αποκατασταθεί πλήρως η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η σταθερότητα του Λιβάνου και να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι πολίτες στα σπίτια τους με ασφάλεια και σιγουριά και από τις δύο πλευρές. Παροτρύνουμε όλους τους παράγοντες να προστατεύσουν τους άμαχους πληθυσμούς. Είμαστε αφοσιωμένοι στο να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια για να αντιμετωπίσουμε τις επείγουσες ανάγκες των πολιτών στο Λίβανο.

Επίσης, εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων που είναι άμαχοι στο Ισραήλ, τη Γάζα και τον Λίβανο.

Τονίζουμε τη σημασία των Ηνωμένων Εθνών στην επίλυση οπλισμένων συγκρούσεων και την μείωση των ανθρωπιστικών επιπτώσεων στη Μέση Ανατολή. Σχετικά με αυτό, αναγνωρίζουμε τον ρόλο της Διεθνούς Δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο (UNIFIL) να αποκαταστήσει την ειρήνη και την ασφάλεια. Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας στη αποστολή, σύμφωνα με τις εφαρμοστέες αποφάσεις του ΟΗΕ.

Θα συνεχίσουμε να είμαστε σε στενή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους για αυτό το σκοπό.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *