Η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth δημοσίευσε μια νέα έκθεση στην οποία αποκάλυψε λεπτομέρειες για τον συνεχιζόμενο κυβερνοπόλεμο μεταξύ του Ισραήλ, του Ιράν και της Χεζμπολάχ.
Η έκθεση, που μεταφράστηκε από το «Lebanon 24», ανέφερε ότι εκτός από τους βομβαρδισμούς, και την ένοπλη σύρραξη, ένας άλλος πόλεμος λαμβάνει χώρα μεταξύ Ιράν και Χεζμπολάχ από τη μια πλευρά και του Ισραήλ από την άλλη, και πρόσθεσε: «Αυτός ο πόλεμος είναι σκληρός και περίπλοκος, και μερικές φορές δεν είναι λιγότερο επικίνδυνος από έναν στρατιωτικό πόλεμο».
Η έκθεση αποκάλυψε ότι ομάδες χάκερ προσπαθούν να καταστρέψουν ζωτικής σημασίας υποδομές στο Ισραήλ, να κλέψουν εμπιστευτικές πληροφορίες ή να εισβάλουν στους υπολογιστές του Υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών εργάζονται για να αντιμετωπίσουν τον κυβερνοπόλεμο που διεξάγεται από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν , και πρόσθεσε: «Υπάρχει επαγρύπνηση 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, για την παρακολούθηση των επιθέσεων που συμβαίνουν».
Η έκθεση έκανε λόγο για τη «Χεζμπολάχ» που εξακολουθεί να εξαπολύει επιθέσεις στον κυβερνοχώρο παρά τα ισραηλινά χτυπήματα που επηρέασαν το σύστημά της και πρόσθεσε: «Υπάρχουν χιλιάδες απόπειρες κυβερνοεπιθέσεων καθημερινά και πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, συγκεκριμένα κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2023, ήταν 49 εκατομμύρια προσπάθειες διείσδυσης στις επικοινωνίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ένας αξιωματούχος που ασχολείται με την κυβερνοασφάλεια στο Ισραήλ εξήγησε ότι, «από την αρχή του πολέμου, έχουν σημειωθεί 7 φορές υψηλότερες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο από πριν».
Η έκθεση αναγνώρισε ότι τους τελευταίους μήνες, χάκερ της Χεζμπολάχ και του Ιράν, έχουν καταγράψει μια σειρά επιτυχιών, συμπεριλαμβανομένης της διείσδυσης στο σύστημα πληροφοριών του νοσοκομείου Ziv και της διείσδυσης στον ιστότοπο του Υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας, καθώς και διείσδυσης σε μια σειρά εμπορικών οντοτήτων.
Η έκθεση αναγνώρισε ότι το Ιράν έχει εργαστεί για να ενισχύσει τις δυνατότητές του στον τομέα του κυβερνοπολέμου, σημειώνοντας ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να γίνει μια «κυβερνοδύναμη γρήγορα», καθώς εκπαιδεύει ειδικούς, δημιουργεί νέα συστήματα επίθεσης και άμυνας και εφοδιάζεται με την απαιτούμενη τεχνολογία.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι Ιρανοί μοιράστηκαν μερικές από τις γνώσεις και τις τεχνολογίες στον κυβερνοχώρο που απέκτησαν με τη Χεζμπολάχ, η οποία διαθέτει πολλές ομάδες χάκερ, και πρόσθεσε: «Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι όλες οι κρίσιμες υποδομές στο Ισραήλ υπόκεινται σε συνεχείς επιθέσεις, αλλά ότι δεν έχει προκληθεί ζημιά σε κανέναν από αυτούς».
Η έκθεση αποκάλυψε ότι, «Τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, μια ομάδα χάκερ που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ κατάφερε να διεισδύσει στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και δημοσίευσε χιλιάδες έγγραφα για αιτήσεις για άδειες κατοχής όπλων, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων και πιστοποιητικών αιτούντων».
Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι Ιρανοί και Λιβανέζοι χάκερ προσπάθησαν να εισβάλουν στις ιστοσελίδες των ισραηλινών νοσοκομείων, των οποίων οι βάσεις δεδομένων περιέχουν μεγάλο όγκο ευαίσθητων πληροφοριών ασθενών, και πρόσθεσε: «Τον Νοέμβριο του 2023, ανακαλύφθηκε μια πολύ σοβαρή κυβερνοεπίθεση στο νοσοκομείο Ziv στο Safed, και οι αρχές χρειάστηκαν 3 ημέρες για να προσδιορίσουν την ύπαρξη του hack και να σταματήσουν τη διαρροή πληροφοριών Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, αποκαλύφθηκε μια άλλη επίθεση στον κυβερνοχώρο σε νοσοκομείο, αυτή τη φορά Rambam στη Χάιφα, και σύμφωνα με την αναφορά του. το Υπουργείο Υγείας και το Κυβερνοσύστημα, το περιστατικό διακόπηκε προτού σημειωθεί οποιαδήποτε βλάβη ή διακοπή στη λειτουργία του νοσοκομείου.