Ισραήλ: Δύο νεκροί από την επίθεση στο Ιράν – Πάνω από 100 αεροσκάφη μετείχαν στα πλήγματα κατά της Τεχεράνης


Πολλαπλά πλήγματα κατά του Ιράν εξαπέλυσε τη νύχτα το Ισραήλ σε τρία κύματα εναντίον στρατιωτικών στόχων, ως αντίποινα στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε το Τελ Αβίβ την 1η Οκτωβρίου.


Η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη, που σύμφωνα με την ανακοίνωση των IDF άρχισε στις 02:30 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 06:00, είχε ως στόχο συστοιχίες αεράμυνας και εγκαταστάσεις βαλλιστικών πυραύλων νότια και ανατολικά της Τεχεράνης.

Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο Irna και η ιρανική κρατική τηλεόραση επικαλούμενη ανακοίνωση του στρατού.

«Ο στρατός της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, υπερασπιζόμενος την ασφάλεια του Ιράν και τα συμφέροντα του λαού και του Ιράν, θυσίασε δύο από τους μαχητές του την ώρα που αντιμετώπιζε τα βλήματα του εγκληματικού σιωνιστικού καθεστώτος», ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού.

Ειδικότερα, ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τις πρώτες πρωινές ώρες την Τεχεράνη. Λίγο πριν από τις 06:00 τα ξημερώματα, η κρατική τηλεόραση του Ισραήλ μετέδωσε ότι ολοκληρώθηκε η στρατιωτική επιχείρηση και προειδοποίησε το Ιράν να μην προχωρήσει σε νέα κλιμάκωση.


Ο ισραηλινός στρατός διευκρινίζει ότι οι στόχοι ήταν στρατιωτικοί, νότια και δυτικά της Τεχεράνης, ενώ επλήγησαν συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Προειδοποίησε το Ιράν ότι θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης ενώ η Τεχεράνη υποβαθμίζει την επίθεση και απειλεί με αντίποινα.

Το Ιράν «έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί» απέναντι στις επιθέσεις

Το Ιράν «καταδικάζει» τα ισραηλινά πλήγματα στο έδαφός του και «έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Ιράν θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί κατά των ξένων επιθετικών ενεργειών, με βάση το εγγενές δικαίωμα της νόμιμης άμυνας όπως ορίζεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης.

Axios: Το Ιράν είχε ειδοποιηθεί μέσω τρίτων χωρών για την ισραηλινή επίθεση

«Γιμί Τ’σουβά» ονομάζεται η χθεσινοβραδινή απαντητική επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, η οποία έγινε σε τρία κύματα. Το πρώτο κύμα επικεντρώθηκε στο σύστημα αεράμυνας του Ιράν και το δεύτερο και το τρίτο κύμα επικεντρώθηκαν σε βάσεις πυραύλων και drones όπως και σε χώρους παραγωγής όπλων.

Το Ιράν το οποίο, σε ένα ελεγχόμενο σύστημα ενημέρωσης απέδιδε, στη διάρκεια της νύχτας τις εκρήξεις σε πυρά της δικής του αεράμυνας, τελικά παραδέχθηκε την επίθεση αλλά είπε ότι προκλήθηκαν μόνο «περιορισμένες ζημιές» σε στρατιωτικούς στόχους σε όλη τη χώρα. Και αυτό ίσως αποτελεί ένδειξη ότι η Τεχεράνη μάλλον δεν θα απαντήσει.

Ο ιστότοπος AXIOS επικαλούμενος αναφέρει ότι το Ισραήλ ξεκαθάρισε εξ αρχής στο Ιράν ότι δεν επρόκειτο να επιτεθεί σε πυρηνικά, πετρέλαιο κ.λπ. και επικαλούμενο δύο πηγές που δεν κατονομάζει αναφέρει ότι το Ισραήλ έστειλε μήνυμα στους Ιρανούς να μην απαντήσουν στην επίθεση και τόνισε ότι αν το Ιράν προβεί σε αντίποινα, το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει άλλη μια πιο σημαντική επίθεση, ειδικά εάν σκοτωθούν ή τραυματιστούν Ισραηλινοί πολίτες.

Ειδικό βάρος έχει η δήλωση αμερικανού αξιωματούχου ο οποίος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στην ισραηλινή επιχείρηση, αλλά πως εάν το Ιράν προβεί σε αντίποινα, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν το Ισραήλ έναντι μιας τέτοιας επίθεσης. «Αυτό θα πρέπει να είναι το τέλος της άμεσης στρατιωτικής ανταλλαγής μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Και κατέληξε: «Εάν το Ιράν επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ θα υπάρξουν συνέπειες. Αυτό το κοινοποιήσαμε άμεσα και έμμεσα στο Ιράν».

Κομιστής του μηνύματος του Ισραήλ φέρεται να ήταν ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Κάσπαρ Βέλντκαμπ. «Μίλησα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών για τον πόλεμο και τις αυξημένες εντάσεις στην περιοχή. Όσον αφορά το τελευταίο, προέτρεψα για αυτοσυγκράτηση. Όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν για να αποτρέψουν την περαιτέρω κλιμάκωση», έγραψε ο Βέλντκαμπ στο Χ αρκετές ώρες πριν από την ισραηλινή επίθεση.

Το Ιράν έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί έναν ολοκληρωμένο πόλεμο με το Ισραήλ, αλλά ότι θα προβεί σε αντίποινα σε περίπτωση επίθεσης.

Ο εκπρόσωπος των IDF αντιναύαρχος Daniel Hagari δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι αν το Ιράν κλιμακώσει σε απάντηση στα ισραηλινά πλήγματα, το Ισραήλ θα αναγκαστεί να ανταποδώσει.

Αυτό προδιαγράφει και το τι έπεται εάν βέβαια δεν υπάρξει απάντηση από το Ιράν. Κάτι που με τη μέχρι στιγμής αντίδραση του Ιράν κρίνεται αμφίβολο.

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *