Σε συναγερμό βρίσκονται τα επιτελεία της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ λίγες ώρες πριν τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, με τις δημοσκοπήσεις και τα προγνωστικά να δείχνουν πως οι δύο υποψήφιοι θα δώσουν «μάχη σώμα με σώμα». Αμφότεροι οι «μονομάχοι» έχουν στρέψει την προσοχή τους στις πολιτείες που πρόκειται για άλλη μια φορα να κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα, τις λεγόμενες «swing states».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κατεχόμενη χώρα, αλλά η 5η Νοεμβρίου θα είναι η μέρα απελευθέρωσης» δήλωσε ο Τραμπ, ενώ η Χάρις προειδοποίησε για κατάχρηση εξουσίας από τον αντίπαλό της, αν εκλεγεί.
Η Χάρις ανακοίνωσε ότι ψήφισε την Κυριακή (3/11) με επιστολή ψήφο, λέγοντας: «Το ψηφοδέλτιο είναι καθ’ οδόν προς την Καλιφόρνια».
Κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, με τους συνεργάτες της Χάρις να επικαλούνται τα ευρήματα μεγάλης βρετανικής εταιρείας δημοσκοπήσεων. Με δείγμα 31.000 πολιτών, εκτιμάται ότι η Χάρις είναι πιθανό να πάρει το Μίσιγκαν με προβάδισμα σχεδόν 5 μονάδων, τη Νεβάδα με προβάδισμα περίπου 2 μονάδων έναντι του Τραμπ και με ελαφρό προβάδισμα την Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν. Ο Τραμπ απλώς προσπερνά τον Χάρις στη Τζόρτζια και τη Βόρεια Καρολίνα.
Η Κάμαλα Χάρις ολοκληρώνει το βράδυ της Δευτέρας την περιοδεία της, με τελευταίο σταθμό την Πενσυλβάνια, Πολιτεία που εποφθαλμιούν και οι δύο «μονομάχοι». Εκεί, θα πραγματοποιήσει δύο συγκεντρώσεις, μια στο Πίτσπουργκ και μία στο Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας. Η τελευταία συγκέντρωση θα εχει χαρακτήρα συναυλίας με την συμμετοχή των Μπρους Σπρίνγκστιν, Τζον Λέτζεντ, Γκρέισι Άμπραμς και άλλους. Υπάρχει μάλιστα μία εικασία ότι μπορεί να είναι εκεί και η Τέιλορ Σουίφτ.
Εξαιρετικά σημαντική είναι η Πενσυλβάνια, μια πολιτεία όμως που έχει παγίδες και για τους δύο υποψηφίους. Από τη μια πλευρά, η Κάμαλα Χάρις παρατηρεί διαρροή ψήφων από τη μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα, λόγω κυρίως της στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης προς το Ισραήλ, ενώ και ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά τα σχόλια ενός κωμικού για το Πουέρτο Ρίκο σε συγκέντρωσή του στη Νέα Υόρκη, κινδυνεύει με διαρροή ψήφων από την κοινότητα όσων κατάγονται από το νησί -μια κοινότητα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Πενσιλβάνια.
Σε αυτή τη μάχη, ο Τραμπ και το επιτελείο του εκτιμούν ό, τι μπορούν να κερδίσουν. Tο πλέον αισιόδοξο σενάριο στο στρατόπεδό του είναι πως κερδίζουν στις πολιτείες που αξιολογούνται ως ρεπουμπλικανικές στις δημοσκοπήσεις, καθώς και τουλάχιστον σε τρεις από τις αμφίρροπες πολιτείες, εν προκειμένω στην Τζόρτζια, την Βόρεια Καρολίνα και την Πενσιλβάνια. Με έναν τέτοιο συνδυασμό, ο πρώην πρόεδρος φτάνει τον μαγικό αριθμό των 270 εκλεκτόρων. Στατιστικά, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το σενάριο, όπως και οποιοδήποτε άλλο σε αυτές τις εκλογές, δεν είναι σε καμία περίπτωση βέβαιο, όμως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι τόσο σίγουρος για τη νίκη του που διαβεβαιώνει τους ψηφοφόρους του ότι μόνο μέσω νοθείας μπορεί να νικήσει η αντίπαλός του και συγκεντρώνει εκ των προτέρων ένα πλήθος ειδικών για την υποβολή ενστάσεων.
Η τελική δημοσκόπηση του NBC News διαπιστώνει για ακόμη μια φορά, κόντρα στήθος με στήθος.
Συνολικά, η δημοσκόπηση δείχνει ότι η Χάρις λαμβάνει την υποστήριξη του 49% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε μια μετωπική αναμέτρηση, ενώ ο Τραμπ λαμβάνει επίσης 49%. Μόλις το 2% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι δεν είναι σίγουρο για την επιλογή.
Τα στοιχεία που ενισχύουν την υποψηφιότητα της Χάρις, σύμφωνα με το NBC News: Αυξανόμενος ενθουσιασμός των Δημοκρατικών, προβάδισμα 20 μονάδων έναντι του Τραμπ στο θέμα των αμβλώσεων και πλεονέκτημα για τη Χάρις στο ποιος υποψήφιος φροντίζει καλύτερα για τη μεσαία τάξη.
Ποιοι στηρίζουν τον Τραμπ: Τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων που πιστεύουν ότι το έθνος κατευθύνεται προς τη λάθος κατεύθυνση, μια ευνοϊκή αξιολόγηση της προεδρίας του Τραμπ – ειδικά σε σύγκριση με τις σημερινές επιδόσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν – και το διψήφιο πλεονέκτημα του Τραμπ για την οικονομία και το κόστος ζωής.
Η έντονη πόλωση στις ΗΠΑ προσδιορίζει επίσης τη σώμα με σώμα αναμέτρηση, συμπεριλαμβανομένου ενός χάσματος μεταξύ των δύο φύλων άνω των 30 μονάδων που διαχωρίζει τις προτιμήσεις ψήφου ανδρών και γυναικών. Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει την προεδρική κούρσα, το 60% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι η χώρα θα παραμείνει διχασμένη.