ΗΠΑ: Στο στόχαστρο νέου προεδρικού διατάγματος του Τζο Μπάιντεν οι τράπεζες που βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε σήμερα προεδρικό διάταγμα το οποίο ανοίγει τον δρόμο στην Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.


Το προεδρικό διάταγμα, μέρος μιας ευρύτερης καταστολής από τις ΗΠΑ της παράκαμψης των κυρώσεων, δίνει επίσης στην Ουάσινγκτον τη δυνατότητα να διευρύνει τις απαγορεύσεις στις εισαγωγές ορισμένων ρωσικών προϊόντων, όπως τα θαλασσινά και τα διαμάντια, αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

«Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Οποιοσδήποτε υποστηρίζει τις παράνομες πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας κινδυνεύει να χάσει την πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ», ανέφερε σε δηλώσεις του ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι το νέο προεδρικό διάταγμα θα καταστήσει σαφές στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ότι θα πρέπει είτε να σταματήσουν να επιτρέπουν στις εταιρείες τους να αποστέλλουν εξαρτήματα και αγαθά στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, είτε να αντιμετωπίσουν σημαντικές κυρώσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας, επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Συνεχίζουν να εντείνουν τις πιέσεις στη Μόσχα, στοχεύοντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και δεκάδες ολιγάρχες.


Το διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ σε συντονισμό με τους συμμάχους, δήλωσαν οι αξιωματούχοι στους δημοσιογράφους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει τις εταιρείες που παρακάμπτουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη Ρωσία, και έχουν στοχοποιήσει εταιρείες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία, την Κίνα τις οποίες έχουν κατηγορήσει ότι βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμψει τα μέτρα.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε εκατοντάδες πρόσωπα και οντότητες, μεταξύ άλλων στην Κίνα, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς στόχευαν την αποφυγή κυρώσεων από τη Ρωσία.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης ταξιδέψει στην Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες για να προειδοποιήσουν ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να χάσουν την πρόσβαση στις αγορές της G7, εάν δραστηριοποιούνται με οντότητες που υπόκεινται σε αμερικανικούς περιορισμούς.

Αν και το διάταγμα δεν απευθύνεται σε συγκεκριμένες χώρες, εκείνες που έχουν εμπλακεί περισσότερο στην παράκαμψη και τις παραβιάσεις των αμερικανικών κυρώσεων είναι «φανερές», δήλωσε ο Έντουαρντ Φίσμαν, ο οποίος εργάστηκε για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, αναφέροντας μεταξύ άλλων την Κίνα, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια πολύ πιο επιθετική στάση επιβολής των ΗΠΑ, θέτοντας τις τράπεζες και τις εταιρείες σε όλο τον κόσμο σε επιφυλακή», δήλωσε ο Φίσμαν ο οποίος τώρα εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Στέλνει ένα μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα συμπεριφερθούν διαφορετικά τους επόμενους μήνες και πιθανότατα θα επιβάλουν κυρώσεις σε περισσότερες εταιρείες και τράπεζες που συνεργάζονται με το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας, δήλωσε ο Φίσμαν, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι πολλές τράπεζες θα αποφασίσουν να αποφύγουν τη Ρωσία ως αποτέλεσμα.

Στόχος τα δίκτυα της Μόσχας

Το νέο διάταγμα δίνει στην Ουάσινγκτον και στους συμμάχους της νέα εργαλεία για να στοχεύσουν τα δίκτυα που η Μόσχα προσπαθούσε να δημιουργήσει για να παρακάμψει αυτές τις κυρώσεις μέσω της χρήσης εικονικών εταιρειών και «εκούσιων ή ακούσιων οικονομικών μεσαζόντων», δήλωσε ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους.

«Έχουμε επιβάλει κυρώσεις σε αρκετές από αυτές τις εταιρείες που εντοπίσαμε, αλλά τελικά το σημείο ασφυξίας για αυτές τις εταιρείες και την ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει να προσπαθεί να παρακάμπτει τις κυρώσεις μας είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Αυτό που μας επιτρέπει αυτό το εργαλείο είναι να στοχεύσουμε αυτά τα ιδρύματα και να τους δώσουμε μια πολύ σκληρή επιλογή».

Οι διατάξεις τίθενται σε ισχύ αμέσως

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν κανένα αμερικανικό ή ευρωπαϊκό ίδρυμα που παραβίασε το διάταγμα, σημειώνοντας ότι οι περισσότερες αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είχαν ήδη μειώσει δραματικά τις συναλλαγές τους με τη Ρωσία.

Ο Μπράιαν Ο’ Τουλ, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που τώρα εργάζεται στη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council, δήλωσε ότι το προεδρικό διάταγμα θα επιτρέψει στην κυβέρνηση Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει δευτερογενείς κυρώσεις με πιο διαφοροποιημένο τρόπο.

«Αυτό … θα πρέπει να διευκολύνει την αποστολή μηνυμάτων και την επιβολή κυρώσεων στις ρωσικές προσπάθειες αποφυγής κυρώσεων και να παρέχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα σε όσους σκέφτονται να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά που μπορεί να σχετίζονται με τον ρωσικό στρατό», δήλωσε ο O Τούλ.

«Αυτές είναι παρόμοιες με τις κυρώσεις τύπου Ιράν», είπε.

Το προεδρικό διάταγμα θα δώσει επίσης στην Ουάσινγκτον τη δυνατότητα να απαγορεύσει προϊόντα που προέρχονται από τη Ρωσία αλλά τροποποιήθηκαν εκτός της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των διαμαντιών και των θαλασσινών, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Η ενέργεια αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση της Ομάδας των Επτά χωρών νωρίτερα αυτό το μήνα της άμεσης απαγόρευσης των ρωσικών διαμαντιών από την 1η Ιανουαρίου, μετά τους σταδιακούς περιορισμούς στις έμμεσες εισαγωγές ρωσικών πολύτιμων λίθων περίπου από την 1η Μαρτίου.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *