Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι προέβη με επιτυχία στη δοκιμή «υπερηχητικού πυραύλου»


Η Βόρεια Κορέα δήλωσε σήμερα ότι προέβη με επιτυχία στη δοκιμή νέου “υπερηχητικού πυραύλου”, ο οποίος αποσκοπεί, σύμφωνα με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, στην αποτροπή “όλων των αντίπαλων” της χώρας στην περιοχή του Ειρηνικού.


Η δοκιμή διεξήχθη χθες, Δευτέρα, εν μέσω επίσκεψης στη Νότια Κορέα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και δύο εβδομάδες πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτός ο “βαλλιστικός υπερηχητικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς” προορίζεται για “να ενισχύσει σταδιακά την πυρηνική αποτροπή της χώρας”, σημείωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκτόξευση μαζί με την έφηβη κόρη του Τζου Άε.

Το νέο αυτό όπλο “θα αποτρέψει αξιόπιστα όλους τους αντιπάλους στην περιοχή Ειρηνικού που θα μπορούσαν να πλήξουν την ασφάλεια του κράτους μας”, πρόσθεσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ένα “νέο κράμα ίνας άνθρακα” χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του κινητήρα του πυραύλου, καθώς και “μια νέα μέθοδος (…) στο σύστημα ελέγχου πτήσης και καθοδήγησης”.


Η χρήση ανθρακονήματος για την κατασκευή πυραύλου επιτρέπει τη μείωση του βάρους του και κατά συνέπεια αυξάνει το βεληνεκές και βελτιώνει τις δυνατότητες ελιγμών του. Ωστόσο, η τεχνολογία αυτή είναι δύσκολο να επιτευχθεί λόγω της μικρής ανθεκτικότητας του σύνθετου αυτού υλικού στις υψηλές θερμοκρασίες.

Ένας πύραυλος χαρακτηρίζεται υπερηχητικός όταν μπορεί να υπερβεί κατά πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου, δηλαδή να ξεπεράσει τα 6.000 χιλιόμετρα την ώρα.

“Αυτό που είναι ανησυχητικό, όσον αφορά τον πύραυλο αυτόν, είναι ότι αυτή την τεχνολογία τη διαθέτουν προς το παρόν μόνον η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ”, εξήγησε στο AFP ο Γιανγκ Μου-τζιν, πρόεδρος του Πανεπιστημίου στη Σεούλ Βορειοκορεατικών Σπουδών.

“Για να επιτευχθούν τέτοιες ταχύτητες, χρειάζονται υλικά που είναι ανθεκτικά σε ακραίες συνθήκες”, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το KCNA, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από την περιοχή της Πιονγκγιάνγκ και διένυσε 1.500 χιλιόμετρα, με δωδεκαπλάσια ταχύτητα αυτής του ήχου (Mach 12), προτού βυθιστεί στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, την οποία οι Κορεάτες ονομάζουν Ανατολική Θάλασσα.

“Πρόκειται σαφώς για ένα σχέδιο και μια προσπάθεια που αποσκοπεί στην άμυνά μας, δεν είναι ένα επιθετικό σχέδιο και δράση”, διαβεβαίωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι “ο κόσμος δεν μπορεί να αγνοήσει” την επίδοση αυτού του πυραύλου, κρίνοντας ότι είναι σε θέση να “καταφέρει σοβαρό στρατιωτικό πλήγμα σε έναν αντίπαλο διαλύοντας αποτελεσματικά οποιοδήποτε αμυντικό εμπόδιο”.

Πρόκειται για την πρώτη εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα το 2025. Οι προηγούμενες είχαν γίνει στις 6 Νοεμβρίου, μερικές ώρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Οι αναλυτές είδαν στην εκτόξευση αυτή και στις δηλώσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν ένα μήνυμα προς τον μελλοντικό πρόεδρο των ΗΠΑ.

“Στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση Τραμπ, το οποίο είναι ότι για να αρχίσει ένας διάλογος, πρέπει να αναγνωριστεί η στρατηγική θέση της Βόρειας Κορέας”, εξήγησε ο Χονγκ Μιν, αναλυτής του Κορεατικού Ινστιτούτου Εθνικής Ενοποίησης που βρίσκεται στη Νότια Κορέα.

Κατά την πρώτη θητεία του, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε πολύ προσωπικές απόπειρες προσέγγισης με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τον οποίο συνάντησε τρεις φορές.

Αν και απέτυχε να εξασφαλίσει την απάρνηση από τη Βόρεια Κορέα του προγράμματός της πυρηνικών όπλων, για το οποίο έχουν επιβληθεί στη χώρα βαριές κυρώσεις από τον ΟΗΕ, η προσέγγιση αυτή πέτυχε τη μείωση των εντάσεων ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα.

Έκτοτε, το 2022, η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε “μη αναστρέψιμο” το καθεστώς της πυρηνικής ισχύος και μάλιστα αυτό εγγράφηκε την επόμενη χρονιά και στο Σύνταγμά της. Ο στρατός της έχει προχωρήσει σε πολλές δοκιμές όπλων που απαγορεύονται από τον ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων σε αυτή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) με στερεό καύσιμο.

Σύμφωνα με τον Χονγκ Μιν, η χθεσινή δοκιμή πυραύλου αποσκοπεί να δείξει στην Ουάσινγκτον ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο της Πιονγκγιάνγκ είναι πλέον πολύ πιο προχωρημένο από ό,τι ήταν κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ στην αμερικανική προεδρία (2017-2021). Επίσης ότι η χώρα, η οποία υπέγραψε εξάλλου συμφωνία αμοιβαίας άμυνας με τη Ρωσία, βρίσκεται σε θέση ισχύος στην περίπτωση ενδεχόμενης επανάληψης των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν “δείχνει να θέλει να εξελιχθεί το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ο στόχος των οποίων θα είναι ένας έλεγχος των πυρηνικών όπλων για να μειωθούν οι απειλές, παρά μια αποπυρηνικοποίηση”, εξήγησε ο ειδικός αυτός.

Από την πλευρά του το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι πολλές λεπτομέρειες για την εκτόξευση του πυραύλου αυτού, που ανακοινώθηκαν από τη Βόρεια Κορέα, είναι ανακριβείς, κυρίως η απόσταση που διένυσε ο πύραυλος (1.100 χιλιόμετρα, σύμφωνα με αυτό, αντί για 1.500 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το KCNA).

“H Βόρεια Κορέα είναι πολύ καλή στην προπαγάνδα, την αναστάτωση και την εξαπάτηση. Κάνει συχνά υπερβολικές δηλώσεις και αναγγελίες”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου Λι Σουνγκ-τζουν.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *