Η Πρετόρια θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής των BRICS παρά το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εις βάρος του Ρώσου προέδρου Πούτιν

Η Νότια Αφρική θα διοργανώσει την επόμενη σύνοδο κορυφής των BRICS τον Αύγουστο, όπου θα είναι προσκεκλημένος ο Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί εις βάρος του Ρώσου προέδρου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), δήλωσε σήμερα ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα.


«Σημειώνουμε πρόοδο με τη διοργάνωση της συνόδου κορυφής των BRICS και στην ολοκλήρωση των συζητήσεων για τη μορφή που θα έχει», είπε ο Ραμαφόσα σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι αυτή η σύνοδος, η οποία συγκεντρώνει τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία «βεβαίως» και θα διεξαχθεί.

Δεν σχολίασε την παρουσία ή όχι στη σύνοδο κορυφής του Πούτιν, εις βάρος του οποίου εκκρεμεί το ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ με την κατηγορία εγκλημάτων πολέμου.

«Θα οργανώσουμε αυτή τη σύνοδο κορυφής BRICS, βεβαίως, όλοι δεσμευόμαστε να έχουμε μια σύνοδο κορυφής όπου θα μπορούμε να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλον κατάματα», είπε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος, ερωτηθείς για το θέμα στο περιθώριο μιας διάσκεψης του κόμματός του.

«Έχουμε να διοργανώσουμε μια σύνοδο κορυφής με φυσική παρουσία εδώ και τρία σχεδόν χρόνια. Αυτή δεν θα είναι διαδικτυακή», πρόσθεσε.


Μέλος του ΔΠΔ, η Νότια Αφρική θα πρέπει θεωρητικά να συλλάβει τον Πούτιν βάσει του εντάλματος που εκδόθηκε τον Μάρτιο από το Δικαστήριο, το οποίο τον κατηγορεί για το έγκλημα πολέμου του διά της βίας εκτοπισμού παιδιών από κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη στην Ουκρανία. Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες.

Νοτιοαφρικανικά μέσα ενημέρωσης τόνιζαν ότι η Πρετόρια εξέταζε να μεταφέρει τη σύνοδο κορυφής στην Κίνα ώστε να αποφευχθεί μια σύλληψη του Πούτιν.

Η Νότια Αφρική ισχυρίζεται ότι υιοθετεί ουδέτερη στάση για να μπορεί να «διαδραματίσει ρόλο στην επίλυση των συγκρούσεων», είχε εξηγήσει προηγουμένως ο Ραμαφόζα, λέγοντας ότι έχει συναντηθεί πολλές φορές με τον Πούτιν.

Η χώρα του φιλοξένησε ναυτικά γυμνάσια με τη Ρωσία και την Κίνα στα ανοιχτά της Νότιας Αφρικής τον Φεβρουάριο, προκαλώντας την «ανησυχία» των μεγάλων δυτικών δυνάμεων.

Οι δεσμοί μεταξύ της Νότιας Αφρικής και της Ρωσίας χρονολογούνται από την εποχή του απαρτχάιντ, με το Κρεμλίνο να υποστηρίζει το ANC στον αγώνα ενάντια στο ρατσιστικό καθεστώς.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *