Γάζα: Σε ισχύ τέθηκε η εκεχειρία έπειτα από τρίωρη καθυστέρηση – Ποιες είναι οι τρεις όμηροι που απελευθέρωσε η Χαμάς


Έπειτα από 15 μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τέθηκε τελικά σήμερα στις 11:15 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σε ισχύ η εκεχειρία στην οποία είχε συμφωνήσει με τη Χαμάς, με τρεις ώρες καθυστέρηση καθώς η παλαιστινιακή οργάνωση δεν είχε ανακοινώσει τα ονόματα των ομήρων που θα απελευθερώσει σήμερα.


Με βάση τη συμφωνία, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, τα όπλα στη Γάζα θα έπρεπε να είχαν σιγήσει στις 08:30. Όμως, επικαλούμενο την καθυστέρηση της Χαμάς να ανακοινώσει τα ονόματα των ομήρων που θα αφεθούν ελεύθερες σήμερα, το Ισραήλ συνέχισε τα πλήγματά του εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 13 ανθρώπων από τις 08:30 ως τις 11:15.

Η Χαμάς δικαιολόγησε την καθυστέρηση επικαλούμενη «περιπλοκές στο πεδίο και τη συνέχιση των βομβαρδισμών».

Στη συνέχεια, λίγο μετά τις 11:00, η παλαιστινιακή οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των τριών Ισραηλινών.

Σύμφωνα με τον Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπο των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ – η ένοπλή πτέρυγα της Χαμάς–, πρόκειται για τη Ρόμι Γκονέν, 24 ετών, τη Βρετανοϊσραηλινή Έμιλι Νταμάρι, 28 ετών και την Ντορόν Στάινμπρέχερ, 31 ετών.


Οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει τα ονόματα.

Το Κατάρ, μία από τις μεσολαβήτριες χώρες, επιβεβαίωσε ότι τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία.

«Επιβεβαιώνουμε ότι τα ονόματα των τριών ομήρων που θα αφεθούν ελεύθερες σήμερα δόθηκαν στην ισραηλινή πλευρά. Πρόκειται για τρεις γυναίκες, πολίτες Ισραήλ, εκ των οποίων η μία έχει και τη ρουμάνικη υπηκοότητα και μια άλλη τη βρετανική. Έτσι ξεκινά η εκεχειρία», δήλωσε ο Μάζεντ αλ Ανσάρι εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας τίθεται σε ισχύ από τις 11:15.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι η απελευθέρωση των τριών ομήρων θα πραγματοποιηθεί σήμερα μετά τις 16:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και επεσήμανε ότι άλλες τέσσερις γυναίκες όμηροι, που είναι εν ζωή, θα αφεθούν ελεύθερες σε επτά ημέρες.

Νωρίς σήμερα το πρωί πολλοί Παλαιστίνιοι βγήκαν τους δρόμους για να γιορτάσουν την εκεχειρία, καθώς φαινόταν να μην γνωρίζουν για την καθυστέρηση στην εφαρμογή της.

Κάποιοι εκτοπισμένοι είχαν ήδη πάρει τον δρόμο της επιστροφής στα σπίτια τους.

«Περάσαμε τη νύκτα να μαζεύουμε τα πράγματά μας και ήμασταν στον δρόμο της επιστροφής προς το σπίτι μας όταν ακούσαμε τον ήχο των βομβαρδισμών», δήλωσε ο Μοχαμάντ Μπαράκα, εκτοπισμένος στο νότιο τμήμα της Γάζας.

Ο Νετανιάχου τόνισε χθες Σάββατο ότι πρόκειται «για προσωρινή εκεχειρία», τονίζοντας ότι το Ισραήλ διατηρεί «το δικαίωμα να επαναλάβει τον πόλεμο, αν χρειαστεί, και με τη στήριξη των ΗΠΑ».

Αντίθετο στη συμφωνία εκεχειρίας το κόμμα Otzma Yehudit (Εβραϊκή Δύναμη) του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου διατηρεί ωστόσο μια μικρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και δεν κινδυνεύει με κατάρρευση.

Με βάση τους όρους της συμφωνίας, στην πρώτη φάση διάρκειας έξι εβδομάδων πρόκειται να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να αφεθούν ελεύθεροι 33 Ισραηλινοί όμηροι.

Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ θα απελευθερώσει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η Αίγυπτος από την άλλη έκανε λόγο για «περισσότερους από 1.890» Παλαιστίνιους που θα αφεθούν ελεύθεροι στην πρώτη φάση της εκεχειρίας.

Σε αντάλλαγμα για τις τρεις πρώτες γυναίκες ομήρους που θα αφεθούν σήμερα ελεύθερες, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 95 Παλαιστίνιους κρατούμενους, κυρίως γυναίκες και ανήλικους, οι περισσότεροι από τους οποίους συνελήφθησαν μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Χαμάς θα ενημερώσει τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC) πού θα είναι το σημείο συνάντησης μέσα στη Γάζα και η ICRC θα παραλάβει από εκεί τις ομήρους, εξήγησε αξιωματούχος που εμπλέκεται στη διαδικασία.

Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματικό του στρατού, έχουν δημιουργηθεί τρία σημεία υποδοχής στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα – στα σημεία διέλευσης Κερέμ Σαλόμ και Ερέτζ και σε αυτό που βρίσκεται κοντά στο κιμπούτς Ρέιμ–, απ’ όπου οι όμηροι, τους οποίους θα αναλάβουν γιατροί, θα διακομιστούν σε νοσοκομεία.

Εκτός από τις πρώτες απελευθερώσεις ομήρων, η πρώτη φάση περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον Αμερικανό απερχόμενο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, «πλήρη κατάπαυση του πυρός», την αποχώρηση του Ισραήλ από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στον θύλακα.

Οι αιγυπτιακές αρχές διευκρίνισαν ότι η συμφωνία προβλέπει «την είσοδο 600 φορτηγών με βοήθεια ημερησίως», στα οποία θα περιλαμβάνονται 50 φορτηγά με καύσιμα.

Η δεύτερη φάση θα επιτρέψει την απελευθέρωση των τελευταίων ομήρων, πριν την τρίτη και τελευταία φάση που αφορά την ανασυγκρότηση της Γάζας και την επιστροφή των σορών των ομήρων που πέθαναν.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *