Στις φλόγες εξακολουθεί να είναι το Ιράν, καθώς δεν έχουν τέλος οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις, από την οργή του πλήθους, μετά το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί που κρατούνταν από την Αστυνομία Ηθών, επειδή παραβίασε τον αυστηρά επιβαλλόμενο ισλαμικό κώδικα ενδυμασίας της χώρας.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραϊσί, μιλώντας από την έδρα του ΟΗΕ, επιχείρησε να εμφανίσει ως αδικαιολόγητες τις μαζικές διαδηλώσεις και να αθωώσει την αστυνομία ηθών της Τεχεράνης η οποία πιστεύεται ότι «βασάνισε μέχρι θανάτου» την 22χρονη που έβγαλε τη μαντίλα της, λέγοντας ότι «υπάρχει ελευθερία έκφρασης στο Ιράν, αλλά οι σκηνές χάους είναι απαράδεκτες» .
«Στο Ιράν υπάρχει ελευθερία έκφρασης, αλλά οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες είναι απαράδεκτες και προκαλούν χάος», δήλωσε προκλητικά ο πρόεδρος Ραϊσί από την έδρα του ΟΗΕ αναφερόμενος στις οργισμένες αντιδράσεις για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί.
Σύμφωνα με την ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων σε διάφορες πόλεις του Ιράν.
Ο Ιρανός πρόεδρος υποσχέθηκε πως θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου της 22χρονης, σημειώνοντας ότι στην έκθεση του ιατροδικαστή δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης της κοπέλας από την αστυνομία ενώ καταλόγισε «υποκρισία» στη Δύση.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συγκρούσεις διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας, με αποτέλεσμα δεκάδες πολίτες να χάσουν τη ζωή τους.
Οι νεκροί πολίτες είναι ως τώρα τουλάχιστον 31, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) που έχει έδρα το Όσλο.
«Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (…) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες» κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ, Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ, σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις εναντίον έξι Ιρανών και της Αστυνομίας Ηθών του Ιράν μετά τις φονικές διαδηλώσεις.
Η IHR ανέφερε ότι ο απολογισμός για τα θύματα σε αυτές τις κινητοποιήσεις περιλαμβάνει 11 άτομα που σκοτώθηκαν την Τετάρτη το βράδυ στην πόλη Αμόλ, στη βόρεια επαρχία Μαζανταράν, που συνορεύει με την Κασπία Θάλασσα, και πως έξι άτομα σκοτώθηκαν στην Μπαμπόλ, στην ίδια επαρχία.
Η κουρδική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw ανέφερε χθες ότι 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Κουρδιστάν και σε άλλες περιοχές με κατοίκους Κούρδους, στο βόρειο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων οκτώ ανθρώπων που σκοτώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης.
Από την πλευρά της, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε έναν πρόσφατο επίσημο απολογισμό, κάνοντας λόγο για 17 νεκρούς -συμπεριλαμβανομένων διαδηλωτών και αστυνομικών- σε αυτές τις διαδηλώσεις.
Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν κλείσει σε μεγάλο βαθμό και η πρόσβαση στο Instagram και στο WhatsApp έχει περιοριστεί, σύμφωνα με Δυτικά μέσα ενημέρωσης.
Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη, την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, «επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα», από την Αστυνομία Ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας.
Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί.
Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση. Η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και ξεκίνησε έρευνα.