Παπαευαγγέλου: Γιατί βγαίνει αρνητικό το rapid τεστ και θετικό το PCR – Αυτά είναι τα συχνότερα συμπτώματα της Όμικρον

Στην παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού και τη ραγδαία εξάπλωσή της αναφέρθηκε η καθηγήτρια παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση.


 “Σήμερα έχουμε αρκετά περισσότερα δεδομένα σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον. Πρόκειται για μία παραλλαγή που διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα στελέχη, που ζήσαμε τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι ένας ιός με εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα που διασπείρεται πολύ πιο εύκολα και αυτός είναι ο λόγος που παρατηρούμε αυτήν την απότομη αλλαγή της επιδημιολογικής εικόνας. Αυτός είναι και ο λόγος που συστήσαμε τη χρήση είτε μάσκας υψηλής προστασίας είτε διπλής μάσκας ιδιαίτερα όπου υπάρχει συγχρωτισμός” επεσήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια,  “έγινε σαφές από τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλων χωρών όπου η Όμικρον επικράτησε νωρίτερα απ’ ό,τι στη χώρα μας, ότι ο χρόνος επώασης με την παραλλαγή Όμικρον, δηλαδή ο χρόνος που μεσολαβεί από την ώρα που θα εκτεθούμε μέχρι την ώρα που θα εμφανίσουμε τα πρώτα συμπτώματα, είναι σημαντικά βραχύτερος”.

“Μελέτες δείχνουν ότι και η διάρκεια της νόσου από την παραλλαγή Όμικρον είναι μικρότερη” είπε και αναφέρθηκε στις αναθεωρημένες οδηγίες απομόνωσης και καραντίνας.

Επικαλούμενη στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε ότι η “παραλλαγή Όμικρον διαφέρει σημαντικά και στην κλινική εικόνα αφού εκδηλώνεται συχνότερα με καταρροή, πονοκέφαλο, κόπωση, φτέρνισμα, πονόλαιμο και σπανιότερα οι ασθενείς εμφανίζουν τη γνωστή μας απώλεια όσφρησης και γεύσης, βήχα και υψηλό πυρετό. Έτσι πολλοί που θα κολλήσουν την παραλλαγή Όμικρον θα νομίζουν ότι έχουν ένα απλό κρυολόγημα και όχι κορονοϊό. Ισχυρή είναι η σύσταση να μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος αλλά να προχωράμε άμεσα στη διενέργεια είτε αυτοδιαγνωστικού είτε εργαστηριακού ελέγχου”.


Αυτό το πανδημικό κύμα χαρακτηρίζεται από πολλά κρούσματα αλλά λίγες νοσηλείες, ξεκαθάρισε ακόμη και τόνισε ότι όσοι έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις είναι σε μεγάλο βαθμό έναντι της σοβαρής νόσου από την παραλλαγή Όμικρον.

“Σήμερα με την παραλλαγή Όμικρον να έχει επικρατήσει σε όλη τη χώρα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στις ενδοοικογενειακές και κοινωνικές επαφές, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να συναντήσουμε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είτε άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Πριν από τις συναντήσεις μας, ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό μας να κάνουμε ένα αντιγονικό τεστ πριν βγούμε” πρότεινε η κυρία Παπαευαγγέλου, η οποία στη συνέχεια τόνισε:

“Η χρήση των αντιγονικών τεστ αποτελεί ένα σημαντικό και εύχρηστο όπλο στα χέρια μας καθώς τα τεστ προσφέρουν άμεσο αποτέλεσμα και συνεισφέρουν στην έγκαιρη απομόνωσή μας ώστε να μειώσουμε τη διασπορά του ιού τόσο στο φιλικό όσο και στο οικογενειακό περιβάλλον. Αν και η ευαισθησία των αντιγονικών είναι κατά τι χαμηλότερη από αυτή της PCR να υπενθυμίσω ότι οι περισσότερες μελέτες δείχνουν πως οι ασθενείς που έχουν ψευδώς αρνητικό rapid αλλά θετικό PCR , έχουν χαμηλό ιικό φορτίο άρα χαμηλή μεταδοτικότητα. Είναι απαραίτητο να παραμείνουμε σπίτι εφόσον έχουμε οποιοδήποτε κλινικό σημείο κοινού κρυολογήματος” είπε η καθηγήτρια η οποία πρόσθεσε ότι μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά πρέπει να επιβεβαιώσουν το θετικό rapid με PCR, κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Η Μίνα Γκάγκα πρόσθεσε ότι “δεν χρειάζεται PCR μετά το θετικό rapid, κι επειδή αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα και μεγάλη ταλαιπωρία και κόσμος, είναι καλύτερα με το rapid να μείνουμε σπίτι και να μην πάμε για PCR.  Είναι πολύς ο κόσμος, πολύ μεγάλη η αναμονή και μεγάλη η ταλαιπωρία και είναι σημαντικό να είμαστε καλύτερα στο σπίτι”.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *