Με τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που ψηφίστηκε την Τρίτη 22 Μαρτίου, η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τους δήμους σε περιοχές όπου δεν υπάρχει επαρκής κάλυψη για το τηλεοπτικό σήμα, ώστε να τοποθετήσουν αναμεταδότες που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα.
«Αυτή η τροπολογία δίνει την δυνατότητα να υπάρχει τηλεοπτικό σήμα παντού και κυρίως σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στους σημερινούς αναμεταδότες της τηλεόρασης» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θοδωρής Λιβάνιος, υφυπουργός για τις Τηλεπικοινωνίες και το Κτηματολόγιο.
Όπως εξηγεί, υπήρχε από την προηγούμενη κυβέρνηση το πρόγραμμα των «Λευκών Περιοχών», το οποίο παρείχε στους πολίτες «ένα δορυφορικό πιάτο για να μπορούν να πιάνουν τα κανάλια.
Αλλά μπορούσαν να πιάσουν μόνο τα πανελλήνιας εμβέλειας και αφορούσε μόνο τους μόνιμους κατοίκους των περιοχών αυτών. Αν υπάρχει ένα εξοχικό δηλαδή, δεν μπορούσε να έχει σήμα η τηλεόραση, να επωφεληθεί από αυτό το πρόγραμμα αυτός που κατοικεί εκεί ή που πάει το καλοκαίρι».
Με τη νέα ρύθμιση τα δύο αυτά προβλήματα θεραπεύονται. Επιπλέον, η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα της βελτίωσης ήδη υπαρχουσών υποδομών σε πολλές περιπτώσεις.
Αναμεταδότες που δεν υπήρχαν στο δίκτυο της DIGEA ή της ΕΡΤ
«Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν εγκατεστημένοι μικροί αναμεταδότες, κυρίως από δήμους, οι οποίοι δεν ήταν καταγεγραμμένοι στο επίσημο δίκτυο της DIGEA ή της ΕΡΤ και οι οποίοι δεν μπορούσαν ούτε να συντηρηθούν, ούτε να αναβαθμιστούν τεχνολογικά που χρειαζόταν» σημειώνει ο κ. Λιβάνιος, προσθέτοντας ότι πλέον «οι δήμοι θα μπορούν να τους εντάξουν στο δίκτυο, να τους δηλώσουν κανονικά, να τους αναβαθμίσουν και να συμπληρώσουν και την κάλυψη όπου χρειάζεται με νέους αναμεταδότες».
Το πρόγραμμα δεν έχει γεωγραφικούς ή άλλους περιορισμούς και όπως επισημαίνει ο κ. Λιβάνιος «σε οποιαδήποτε περιοχή υπάρχει προβληματικό σήμα θα μπορεί να τοποθετηθεί αναμεταδότης». Ωστόσο, «υπάρχει πρόνοια πάντα για τον περιβαλλοντικό έλεγχο.
Είναι χαμηλής όχλησης αναμεταδότες και δεν εκπέμπουν μεγάλη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Θα παίρνουν μια γενική αδειοδότηση και προφανώς δεν πρέπει να επηρεάζουν υπάρχοντα δίκτυα, όπως είναι τα δίκτυα της αεροπορίας» υπογραμμίζει ο υφυπουργός, αποσαφηνίζοντας ότι η ρύθμιση αφορά «αποκλειστικά τηλεοπτικές κεραίες και όχι οτιδήποτε άλλο» ενώ στην διαδικασία της αδειοδότησης θα ελέγχονται όλες αυτές οι παράμετροι.
Από που προκύπται η χρηματοδότηση
Η χρηματοδότηση προκύπτει από το ήδη υπάρχον πρόγραμμα των «Λευκών Περιοχών» το οποίο, όπως εξηγεί ο υφυπουργός «διαθέτει μεγάλο υπόλοιπο γιατί δεν μπορούσε να απορροφηθεί πλήρως έτσι όπως ήταν σχεδιασμένο. Με αυτό το υπόλοιπο, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα χρηματοδοτήσει τους δήμους για την εγκατάσταση κεραιών».
«Στόχος είναι όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας, ανεξαρτήτως πού βρίσκονται, να έχουν πρόσβαση στο βασικό αγαθό της τηλεοπτικής κάλυψης» καταλήγει ο κ. Λιβάνιος.