Στην εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος κατά 500 ευρώ αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξη του σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1.
Συγκεκριμένα ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι αυξάνεται κατά 500 ευρώ το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα από τα 1.500 ευρώ για έναν φοιτητή που δεν συγκατοικεί, και πάει στα 2.000 ευρώ, ενώ όπως είπε, από τα 2.000 ευρώ για έναν φοιτητή ή μια φοιτήτρια που συγκατοικεί πάει στα 2.500 ευρώ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι «η αύξηση ισχύει για τους φοιτητές που σπουδάζουν στα περιφερειακά πανεπιστήμια, δηλαδή εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά».
Ο κ.Μαρινάκης αναφέρθηκε στο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, και μιλώντας για τις φοιτητικές εστίες είπε ότι «η εικόνα των εστιών δεν συνάδει με την εικόνα την οποία θέλουμε να βλέπουμε στα πανεπιστήμια και δυστυχώς είναι μια παθογένεια που κρατά πάρα πολλά χρόνια».
Όπως είπε, έχει ξεκινήσει ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης για 10.000 θέσεις σε εστίες για φοιτητές, και είναι εν εξελίξει, ενώ εκτίμησε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα υπάρξει πρόοδος, και σταδιακά θα παραδίδονται αυτές οι θέσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η πλήρης ολοκλήρωση του προγράμματος θα είναι μέσα στα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα μείνει στο φοιτητικό επίδομα και στην ενίσχυση των εστιών, αλλά θα προχωρήσει σε μια σειρά από άλλα προγράμματα.
«Ήδη ανακοινώθηκαν, όπως για παράδειγμα τα κλειστά σπίτια, τα οποία ανοίγουν για να δοθούν και σε φοιτητές και σε νέους και σε μεγαλύτερες ηλικίες, φθηνότερα. Η στεγαστική πολιτική αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 2 δισεκ. ευρώ, είναι στα 2,3 δισεκ. ευρώ», είπε ο κ. Μαρινάκης.
Αναφερόμενος στο δυστύχημα των Τεμπών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε μεταξύ άλλων: «Για εμάς τα Τέμπη ήταν μια μέρα που δεν μπορεί κανείς να την ξεπεράσει. Βέβαια, για κάποιους ανθρώπους που έχασαν τους συγγενείς τους, τα παιδιά τους, ήταν η μέρα που σταμάτησε ο χρόνος. Και υπάρχει απόλυτος σεβασμός. Και το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν αντιμετωπίζεις τέτοιες καταστάσεις είναι να σκύβεις το κεφάλι και να ακούς και τα αιτήματά τους και την οργή τους».
Προσέθεσε ότι όταν μια διαδικασία είναι εν εξελίξει στη Δικαιοσύνη «να παίρνουμε μια απόσταση από τη Δικαιοσύνη και να την αφήνουμε να κάνει ψύχραιμα και αντικειμενικά τη δουλειά της».
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το «μπάζωμα» του χώρου, και εάν υπήρξε εντολή ο κ. Μαρινάκης είπε:
«Καταρχάς, δεν είπε ποτέ ο κ. Αγοραστός ότι πήρε εντολή από τον κ. Τριαντόπουλο. Δεύτερον, ο κ. Τριαντόπουλος ξεκάθαρα διέψευσε ότι έδωσε την οποιαδήποτε εντολή. Εγώ αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ήταν στο πλαίσιο επιχειρησιακών ενεργειών για να γίνει η καλύτερη δυνατή- αυτό που είπαμε για τους γερανούς…».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε:
«Ξεκάθαρα, το λέω. Δεν υπήρχε καμία εντολή από κανέναν υπουργό, από κανέναν κυβερνητικό παράγοντα. Σε αυτή τη χώρα -καταλαβαίνουμε την ανάγκη να δοθούν απαντήσεις- όλοι θέλουμε να δοθούν οι απαντήσεις και όσες ανακριτικές πράξεις πρέπει να γίνουν, να γίνουν παραπάνω, για να έχουμε την απόλυτη αλήθεια. Σε αυτή τη χώρα όμως κάνουμε συνεχώς ένα πολύ μεγάλο λάθος. Δεν δικάζουμε, ούτε οι εκπομπές, ούτε οι δημοσιογράφοι, ούτε οι πολιτικοί. Τα δικαστήρια γίνονται από τη Δικαιοσύνη».
Ο κ. Μαρινάκης συμπλήρωσε αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, λέγοντας ότι «επειδή αυτό η Δικαιοσύνη το ερευνά και συλλέγει καταθέσεις από την πρώτη στιγμή, υπήρχαν και καταθέσεις και δηλώσεις μαρτύρων από την πρώτη στιγμή, εγώ αυτό το οποίο γνωρίζω και υπαγορεύεται και από την κοινή λογική είναι ότι είχαν οι επιχειρησιακοί μια πολύ μεγάλη ανάγκη για βρουν τους περισσότερους δυνατούς τραυματίες και δυστυχώς να συλλέξουν ανθρώπους που ήταν νεκροί κάτω από τα βαγόνια, να φέρουν γερανούς. Εκρίθη, λοιπόν, επιχειρησιακά αναγκαίο να γίνει μια ενέργεια για να μπορούν οι γερανοί να σηκώσουν τα βαγόνια και έγινε μια συγκεκριμένη διαδικασία. Τι θέλω να πω. Δεν υπάρχει μέχρι τώρα καμία πληροφορία σοβαρή, κανένα στοιχείο -η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της και προφανώς αν υπάρχει κάποιο στοιχείο και βγει εδώ θα είμαστε να το σχολιάσουμε- που να δείχνει ότι αυτό έγινε για κάποια συγκάλυψη. Ήταν μια επιχειρησιακή ενέργεια των ανθρώπων, οι οποίοι λειτουργούσαν στο πεδίο για να μπορέσουν να προχωρήσουν μια διαδικασία δύσκολη, τραγική -που κανείς δεν θέλει να την κάνει και να αντικρίσει αυτές τις εικόνες- με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Τέλος, ο κ. Μαρινάκης άσκησε σκληρή κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις αναφορές του τελευταίου περί καθυστέρησης υλοποίησης της σύμβασης για την τηλεδιοίκηση:
«Ότι, επειδή υπήρξαν καθυστερήσεις σε μία σύμβαση -άκουσα να το λέει και ο κ. Κασσελάκης χθες αυτό και μάλιστα, δολίως θεωρώ εγώ, έκανε και το παράδειγμα με τον κ. Σπίρτζη. Και γιατί το έκανε δολίως; Ανοίγω μία παρένθεση. Γιατί ο κ. Κασσελάκης ξέρει ότι μιλάει εκ του ασφαλούς, γιατί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν άλλαξε την αποσβεστική προθεσμία υπουργών στο Σύνταγμα μέχρι το ’19, άρα υπάρχει παραγραφή. Αυτό το άλλαξε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το ’19. Οι παραγραφές των υπουργών πλέον εξομοιώνονται με τις παραγραφές των υπόλοιπων πολιτών όπως πρέπει να γίνει, με δική μας αλλαγή», είπε ο κ. Μαρινάκης.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «Στούντιο με θέα» του ΑΝΤΕΝΝΑ με τη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξεκινήσουμε από μια είδηση που ανακοίνωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΑΠ που αφορά τις οικογένειες και τους φοιτητές και είναι 2.500 ευρώ φοιτητικό επίδομα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυξάνεται κατά 500 ευρώ το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα από τα 1.500 ευρώ για έναν φοιτητή που δεν συγκατοικεί, πάει στα 2.000 ευρώ και από τα 2.000 ευρώ για έναν φοιτητή ή μια φοιτήτρια που συγκατοικεί πάει στα 2.500 ευρώ. Για να το αποσαφηνίσουμε, η αύξηση ισχύει για τους φοιτητές που σπουδάζουν στα περιφερειακά πανεπιστήμια, δηλαδή εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχει και αναδρομική ισχύ;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, τώρα ισχύει 1.500 ευρώ και 2.000 ευρώ ετησίως. Θα πάει 2.000 ευρώ και 2.500 ευρώ. Το επίδομα αυτό είναι ετήσιο και το επόμενο που θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο θα είναι αυξημένο κατά 500 ευρώ για τους φοιτητές των περιφερειακών πανεπιστημίων. Είναι και αυτό άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα της στήριξης…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα επιμείνω λίγο στο θέμα των εστιών στα πανεπιστήμια. Δεν είναι εστίες αυτές. Έχω ακούσει και τι έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση. Πότε θα είναι έτοιμες οι εστίες;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι μια από τις μεγαλύτερες ανάγκες. Είναι αλήθεια ότι η εικόνα των εστιών δεν συνάδει με την εικόνα την οποία θέλουμε να βλέπουμε στα πανεπιστήμια και δυστυχώς είναι μια παθογένεια που κρατά πάρα πολλά χρόνια. Έχει ξεκινήσει ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης για 10.000 θέσεις σε εστίες για φοιτητές. Είναι εν εξελίξει. Θεωρώ ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα δούμε πρόοδο, δηλαδή θα δούμε σταδιακά να παραδίδονται αυτές οι θέσεις. Η πλήρης ολοκλήρωση του προγράμματος θα είναι μέσα στα επόμενα χρόνια. Βέβαια αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν θα μείνουμε εκεί, δηλαδή στο φοιτητικό επίδομα και στην ενίσχυση των εστιών. Θα προχωρήσουμε σε μια σειρά από άλλα προγράμματα. Ήδη ανακοινώθηκαν, όπως για παράδειγμα τα κλειστά σπίτια, τα οποία ανοίγουν για να δοθούν και σε φοιτητές και σε νέους και σε μεγαλύτερες ηλικίες, φθηνότερα. Η στεγαστική πολιτική αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 2 δισεκ. ευρώ, είναι στα 2,3 δισεκ. ευρώ. Είναι το πρόγραμμα «Σπίτι μου» όπου ήδη 4.000 έχουν εγκεκριμένο δάνειο, άλλοι 5.000- δηλαδή θα φτάσει 9.000 συνολικά- θα ολοκληρωθεί η ένταξή τους στο πρόγραμμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα βοήθημα είναι αυτό, αλλά είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα της στέγης, όχι μόνο για τους νέους και τα ενοίκια είναι τόσο εκτοξευμένα που και η βοήθεια αυτή δεν ξέρω αν είναι αρκετή.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι ίσως το ίδιο σημαντικό σε αξιολόγηση ως πρόβλημα, ειδικά από τους νεότερους ανθρώπους, μαζί με την ακρίβεια των τροφίμων. Δηλαδή, έχοντας γυρίσει όλη την Ελλάδα, αυτά ήταν τα δύο αιτήματα που ακούγαμε περισσότερο. Είναι λογικό. Αυτό που λέμε εισαγόμενος πληθωρισμός έχει πολλές προεκτάσεις. Μπορεί τώρα να έχουμε θετικές ειδήσεις για το ρεύμα. Μείωση από μήνα σε μήνα, μετά όμως από δύο χρόνια που έπρεπε να στηριχτεί κατά 90% από την Κυβέρνηση αυτή η φοβερή αύξηση κάθε μηνός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι νέες εστίες θα είναι με ΣΔΙΤ;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι νέες εστίες είναι χρηματοδοτούμενες και από άλλους πόρους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το βασικό θέμα είναι το μάνατζμεντ, το πώς θα γίνεται η διαχείριση αυτών των εστιών.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κάποιες εστίες ανήκουν στα πανεπιστήμια και η διαχείριση γίνεται από τις πρυτανικές αρχές, κάποιες εστίες ανήκουν στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης που υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ‘Αρα και οι νέες με αυτό το καθεστώς θα είναι..
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι. Σημασία έχει να είναι σε ανθρώπινη κατάσταση μέσα και όχι μόνο το κτιριακό ζήτημα, οι υποδομές και ό,τι υπάρχει μέσα στις εστίες αλλά και να εποπτεύονται. Γιατί, ξέρετε, είχε γίνει μια έφοδος, από τις πολλές που γίνονται επιτέλους στις εστίες του Ζωγράφου και είχαν βρεθεί -κυρίως- μη φοιτητές, είχαν βρεθεί παραβατικοί, είχαν βρεθεί ουσιαστικά μέλη οργανώσεων που παραπέμπουν στο κοινό ποινικό έγκλημα και όχι σε φοιτητές. Πρέπει να εποπτεύονται οι εστίες. Το να ελέγχεις και να εφαρμόζεις τον νόμο είναι κοινωνική πολιτική. Δεν είναι εκδικητική ή τιμωρητική πολιτική. Τα παιδιά αυτά έχουν ανάγκη να μείνουν σε ασφαλείς συνθήκες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε στο θέμα των Τεμπών. Ξεκινώ με το θέμα του μπαζώματος, που έχει εγείρει αντιδράσεις και δικαίως. Ακούμε τον κ. Αγοραστό να λέει ότι την εντολή την έδωσε ο κ. Τριαντόπουλος, ακούμε τον τελευταίο να λέει ότι εγώ δεν έδωσα τέτοια εντολή. Ποιος την έδωσε και γιατί;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς να πούμε ότι είναι ένα τραγικό δυστύχημα που μας συγκλόνισε όλους. Δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητοι γονείς, περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητοι άνθρωποι και δεν υπάρχουν λιγότερο ή σημαντικότερα τραγικά δυστυχήματα. Για εμάς τα Τέμπη ήταν μια μέρα που δεν μπορεί κανείς να την ξεπεράσει. Βέβαια, για κάποιους ανθρώπους που έχασαν τους συγγενείς τους, τα παιδιά τους, ήταν η μέρα που σταμάτησε ο χρόνος. Και υπάρχει απόλυτος σεβασμός. Και το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν αντιμετωπίζεις τέτοιες καταστάσεις είναι να σκύβεις το κεφάλι και να ακούς και τα αιτήματά τους και την οργή τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απαντήσεις θα πάρουν;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απαντώ στα ερωτήματα αυτά και έχει μεγάλη σημασία όταν μια διαδικασία είναι εν εξελίξει στη Δικαιοσύνη -και μιλώ και με την πολιτική και με τη νομική ιδιότητα- να παίρνουμε μια απόσταση από τη Δικαιοσύνη και να την αφήνουμε να κάνει ψύχραιμα και αντικειμενικά τη δουλειά της. Πάμε στο θέμα αυτού που λέμε μπάζωμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρει η Κυβέρνηση ποιος το έκανε και γιατί;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, δεν είπε ποτέ ο κ. Αγοραστός ότι πήρε εντολή από τον κ. Τριαντόπουλο. Δεύτερον, ο κ. Τριαντόπουλος ξεκάθαρα διέψευσε ότι έδωσε την οποιαδήποτε εντολή. Εγώ αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ήταν στο πλαίσιο επιχειρησιακών ενεργειών για να γίνει η καλύτερη δυνατή- αυτό που είπαμε για τους γερανούς…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ένσταση εδώ. Η κ. Παραδεισανού παρουσίασε έγγραφο στο οποίο ο κ. Αγοραστός φαίνεται να φωτογραφίζει τον κ. Τριαντόπουλο. Αυτό που προκάλεσε την εξώδικη απάντηση του κ. Αγοραστού.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το είδα αυτό. Δεν κατονομάζει…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φωτογραφίζει
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δε λέει ότι πήρα εντολή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οποιοδήποτε έγγραφο δεν μπορεί να φωτογραφίζει έτσι αυθαίρετα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να βάλω και αυτό στη συζήτηση. Η κ. Καρυστιανού, η πρόεδρος του Συλλόγου των οικογενειών των θυμάτων έχει πει ότι ο κ. Αγοραστός της είπε ότι αυτό έχει γίνει με εντολές άνωθεν.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επειδή αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, η Δικαιοσύνη το ερευνά και συλλέγει καταθέσεις από την πρώτη στιγμή, υπήρχαν και καταθέσεις και δηλώσεις μαρτύρων από την πρώτη στιγμή, εγώ αυτό το οποίο γνωρίζω και υπαγορεύεται και από την κοινή λογική είναι ότι είχαν οι επιχειρησιακοί μια πολύ μεγάλη ανάγκη για βρουν τους περισσότερους δυνατούς τραυματίες και δυστυχώς να συλλέξουν ανθρώπους που ήταν νεκροί κάτω από τα βαγόνια, να φέρουν γερανούς. Εκρίθη, λοιπόν, επιχειρησιακά αναγκαίο να γίνει μια ενέργεια για να μπορούν οι γερανοί να σηκώσουν τα βαγόνια και έγινε μια συγκεκριμένη διαδικασία. Τι θέλω να πω. Δεν υπάρχει μέχρι τώρα καμία πληροφορία σοβαρή, κανένα στοιχείο -η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της και προφανώς αν υπάρχει κάποιο στοιχείο και βγει εδώ θα είμαστε να το σχολιάσουμε- που να δείχνει ότι αυτό έγινε για κάποια συγκάλυψη. Ήταν μια επιχειρησιακή ενέργεια των ανθρώπων, οι οποίοι λειτουργούσαν στο πεδίο για να μπορέσουν να προχωρήσουν μια διαδικασία δύσκολη, τραγική -που κανείς δεν θέλει να την κάνει και να αντικρίσει αυτές τις εικόνες- με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαίνεται όμως ότι ήταν λάθος. Και αποδεικνύεται και από ευρήματα μετά και από το τι σκεπάστηκε εκεί. Κάποιος έχει την ευθύνη για αυτό.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχω μάθει από τη δουλειά μου να μην κατηγορώ ή να μην αθωώνω από πριν κανέναν. Και να μη λέω αν κάτι ήταν σωστό ή λάθος αν δεν αποφανθεί η Δικαιοσύνη με μια διαδικασία που ακολουθείται, όπως ορίζει ο νόμος. Με μυστικότητα, με συλλογή όλων των καταθέσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξαρχής τον νόμο και όλα τα επιχειρησιακά δεν τα είχε ούτε η κυβέρνηση.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξεκάθαρα, το λέω. Δεν υπήρχε καμία εντολή από κανέναν υπουργό, από κανέναν κυβερνητικό παράγοντα. Σε αυτή τη χώρα -καταλαβαίνουμε την ανάγκη να δοθούν απαντήσεις- όλοι θέλουμε να δοθούν οι απαντήσεις και όσες ανακριτικές πράξεις πρέπει να γίνουν, να γίνουν παραπάνω, για να έχουμε την απόλυτη αλήθεια. Σε αυτή τη χώρα όμως κάνουμε συνεχώς ένα πολύ μεγάλο λάθος. Δεν δικάζουμε, ούτε οι εκπομπές, ούτε οι δημοσιογράφοι, ούτε οι πολιτικοί. Τα δικαστήρια γίνονται από τη Δικαιοσύνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι εκπομπές και οι δημοσιογράφοι έχουμε το δικαίωμα να ρωτάμε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως, αλλά για να ξέρουμε την πραγματικότητα πρέπει να ολοκληρωθεί μια έρευνα, η οποία έχει στοιχεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι ουσιαστικά η Κυβέρνηση δεν έχει καμία ευθύνη ή εμπλοκή στο λεγόμενο μπάζωμα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και ουσιαστικά και τυπικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει βγει όμως από χθες ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής που ήταν ο υπεύθυνος στο σημείο και εξήγησε ότι ως Πυροσβεστική ζήτησαν να έρθουν στο σημείο οι γερανοί για να σηκώσουν τα βαγόνια. Είπε κάτι πολύ λογικό ο άνθρωπος. Δεν ζητήσαν να μπαζωθεί ο χώρος. Οι γερανοί ήθελαν ένα έδαφος στέρεο για να στηριχθούν, αυτό μπορούσε να γίνει με ένα προσωρινό τρόπο σε ένα συγκεκριμένο σημείο, άρα -λέει ο άνθρωπος- από τη στιγμή που σηκώθηκαν τα βαγόνια δεν είχαμε κανέναν λόγο να ζητήσουμε να μπαζωθεί ολόκληρος ο χώρος και να φύγουν χώματα και ό,τι υλικό υπήρχε εκεί. ‘Αρα, εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Ποιος τελικά έδωσε αυτήν την εντολή;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος τελικά έδωσε αυτή την εντολή; Γιατί η πυροσβεστική λέει «δεν την έδωσα».
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κάνετε έναν συλλογισμό, ο οποίος στην πραγματικότητα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, δεν κάνω συλλογισμό. Μεταφέρω δημόσια δηλώσεις ενός αξιωματικού.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μεταφέρετε δηλώσεις οι οποίες στην πραγματικότητα τις μεταφέρετε για να υπονοήσετε κάτι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, δεν υπονοώ κάτι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο λέτε, επιβεβαιώνει την κοινή λογική και αυτό το οποίο λέμε, ότι πρέπει να συνέβη. Γιατί το λέω το πρέπει; Προσέχω τις λέξεις μου. Γιατί, ούτε ανακριτής είμαι, ούτε επιχειρησιακός είμαι, ούτε είχα κάποια αρμοδιότητα τότε. Αλλά η κοινή λογική λέει, ότι για να μπορέσει να γίνει μία ενέργεια με στέρεο έδαφος, πρέπει να γίνει το έδαφος στέρεο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, όμως, να μπαζωθεί ολόκληρο το σημείο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Το τι μπαζώθηκε και το τι δεν μπαζώθηκε, το πως συνέβη αυτό το ερευνά η δικαιοσύνη. Το να παίρνουμε εμείς μία κατάθεση η οποία δεν λέει ότι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλουμε να μάθουμε τι έγινε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο λέτε, όπως και καμία κατάθεση ούτε ο Αγοραστός, ούτε κανένας έως τώρα -από αυτά που γνωρίζουμε εμείς, τώρα μπορεί να υπάρχει και κάτι το οποίο να το γνωρίζει η αντιπολίτευση που κατηγορεί για συγκάλυψη αλλά δεν το έχει βγάλει- δεν το έχει φέρει. Εγώ δεν γνωρίζω κάποιο στοιχείο το οποίο οδηγεί στη συγκάλυψη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος έχει μετά από ένα τέτοιο δυστύχημα την ευθύνη του χώρου για δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε ημέρες; Η τροχαία την έχει; Και να ρωτήσω κάτι σε ό,τι αφορά τις πολιτικές ευθύνες, επειδή τέτοια περιστατικά ευτυχώς δεν γίνονται κάθε μέρα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η ουσία κ. Μαυραγάνη και αξιότιμοι συνομιλητές, είναι ότι γι’ αυτό είναι τόσο σπουδαία η προδικαστική έρευνα, γιατί κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί από αυτήν. Όλα λοιπόν στο φως. Αλλά στο τέλος της ημέρας να μιλάμε με στοιχεία, όχι με υπόνοιες για δήθεν συγκάλυψη και δήθεν εντολές που δεν προκύπτουν από πουθενά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μας έλεγε προηγουμένως ο κ. Λύτρας ότι φαίνεται, ότι ο κ. Καραμανλής ήξερε, ότι δεν είναι ασφαλές με τον τρόπο που γινόταν η κίνηση στον σιδηρόδρομο να γίνεται. Ο κ. Λύτρας μας έλεγε, ότι υπάρχουν κακουργηματικές ευθύνες. Θέλω την άποψή σας γι’ αυτό και θέλω να μας πείτε, γιατί δεν προχωράει η κυβέρνηση σε προανακριτική όπως θέλει η αντιπολίτευση.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς η έρευνα της δικαιοσύνης -και αυτό δεν είναι κοινότυπο που λέω- είναι μία έρευνα η οποία δεν έχει ούτε αστερίσκους ούτε εξαιρέσεις, ούτε για πρόσωπα ούτε για πεδία έρευνας, ούτε για τίποτα. Η δικαιοσύνη ερευνά τα πάντα και τους πάντες, την ευθύνη οποιουδήποτε. Υπάρχει όμως ένας συλλογισμός -και αναφέρομαι εδώ στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας για να μην παρεξηγηθώ- όπου λέει το εξής -και μιλάω και για τις ποινικές ευθύνες, όχι για πολιτικές ευθύνες ούτε για ποινικές ευθύνες άλλων αδικημάτων για τον οποιονδήποτε, που αυτό προφανώς ερευνάται για όλους μηδενός εξαιρουμένου από τη δικαιοσύνη. Τι λένε, λοιπόν, κάποιοι; Για να τον ακούσουμε λίγο νηφάλια αυτό τον συλλογισμό. Ότι, επειδή υπήρξαν καθυστερήσεις σε μία σύμβαση -άκουσα να το λέει και ο κ. Κασσελάκης χθες αυτό και μάλιστα, δολίως θεωρώ εγώ, έκανε και το παράδειγμα με τον κ. Σπίρτζη. Και γιατί το έκανε δολίως; Ανοίγω μία παρένθεση. Γιατί ο κ. Κασσελάκης ξέρει ότι μιλάει εκ του ασφαλούς, γιατί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν άλλαξε την αποσβεστική προθεσμία υπουργών στο Σύνταγμα μέχρι το ’19, άρα υπάρχει παραγραφή. Αυτό το άλλαξε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το ’19. Οι παραγραφές των υπουργών πλέον εξομοιώνονται με τις παραγραφές των υπόλοιπων πολιτών όπως πρέπει να γίνει, με δική μας αλλαγή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως πρέπει να καταργήσετε την ασυλία των υπουργών;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, για να καταλαβαίνει ο κόσμος, γιατί πάμε από το ένα θέμα στο άλλο. Τι λένε, λοιπόν, κάποιοι και κυρίως το λέει η αντιπολίτευση. Ότι επειδή υπήρξε μία καθυστέρηση ολοκλήρωσης μιας σύμβασης -έχει γίνει μεγάλη κουβέντα, πόση έχει ολοκληρωθεί μέχρι το ’19, πόση μετά, σίγουρα πάντως έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν, δεν διαφωνούμε σε αυτό- επειδή υπήρξε καθυστέρηση ολοκλήρωσης μίας σύμβασης, αν είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση θα ήταν πολύ πιο ασφαλή τα τραίνα και πιθανότατα να είχε αποφευχθεί το δυστύχημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευθύνη γι’ αυτό δεν υπάρχει;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Ένα πράγμα είναι η πολιτική ευθύνη, ένα άλλο πράγμα είναι ο επιμερισμός της ευθύνης με βάση το τι και γιατί έγιναν αυτές οι καθυστερήσεις, όλα είναι σημαντικά. Ένα άλλο πράγμα είναι τυχόν άλλα αδικήματα σε αυτή τη σύμβαση. Πάμε στο θέμα της ανθρωποκτονίας. Λένε λοιπόν κάποιοι ότι αυτό δημιουργεί έναν αιτιώδη σύνδεσμο μεταξύ της καθυστέρησης και της ανθρωποκτονίας. Λοιπόν, αν αυτό το δεχθούμε για την ανθρωποκτονία, σημαίνει ότι: παράδειγμα πρώτο. Όσοι πέθαναν από το ’11 και μετά στον ΒΟΑΚ που γνώριζαν οι εκάστοτε υπουργοί ότι αυτό το οδικό δίκτυο στην Κρήτη…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν ευθύνες λέτε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Αν πας στην Κρήτη, γνωρίζεις, βλέπεις ότι ο δρόμος αυτός είναι δρόμος που μπορεί να οδηγήσει πολλούς ανθρώπους σε πολύ σοβαρά δυστυχήματα. ‘Αρα σημαίνει -εγώ δεν το πιστεύω αυτό- ότι ο κάθε υπουργός Μεταφορών θα μπορούσε να διώκεται για τους 133 θανάτους στην Κρήτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο δρόμο την ευθύνη δεν την έχει ο οδηγός ο ίδιος;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο ασφαλής δρόμος. Ο εισαγγελέας έδρας στο Μάτι, τι είπε κ. Μαυραγάνη; Είπε ότι, αν υπήρχαν συστήματα προειδοποίησης στο Μάτι και ένας μηχανισμός εκκένωσης, ήταν πολύ πιθανό να έχουν αποφευχθεί πολλοί θάνατοι. Θα ερχόμασταν εμείς ποτέ να πούμε, ότι πρέπει να διωχθεί για ανθρωποκτονία ο υπουργός τότε Ψηφιακής Διακυβέρνησης που δεν ολοκλήρωσε το 112; Είναι ένα πράγμα η έρευνα της δικαιοσύνης που πρέπει να γίνει χωρίς εξαιρέσεις και αν έρθει η δικαιοσύνη και πει, ότι υπάρχει η οποιαδήποτε ενδεχόμενη ποινική ευθύνη για ένα αδίκημα, το οποιοδήποτε, να έρθουμε να το συζητήσουμε, που ακόμα αυτό δεν υπάρχει. Εμείς λέμε ότι δεν εξαιρείται κανείς, μην παρεξηγηθώ. Αλλά το να κάνουμε αιτιώδεις συνδέσμους μεταξύ καθυστερήσεων, που προφανώς μπορεί να υπήρχαν και να εξεταστούν και να αποδοθούν ευθύνες για να μην παρεξηγηθώ, με ανθρωποκτονία; Σκεφτείτε, σας το ξαναλέω, αν λειτουργούσε το 112 πόσοι θα είχαν σωθεί στο Μάτι. Θα ερχόμασταν εμείς ποτέ να πούμε να πάει κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία; Γιατί αυτοί που το πιστεύουν αυτό, για να είμαστε καθαροί….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταλαβαίνετε ότι ο κόσμος περιμένει απαντήσεις και νομίζω ότι πρέπει να τις πάρει.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κυρία Μαυραγάνη, επειδή βγήκε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης -αυτά είναι σοβαρά πράγματα- και είπε επί λέξει «το ένα τζάκι καλύπτει το άλλο».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το τζάκι Καραμανλή.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο κ. Κασσελάκης δεν είναι τηλεσχολιαστής ή τηλεκριτικός ή τηλεδικαστής. Τα ‘φερε έτσι η ζωή, ο κόσμος τον ψήφισε και έχει μία θεσμική ιδιότητα. Όταν λοιπόν κάποιος λέει κάτι τέτοιο για συγκάλυψη, όταν λέει τόσο βαριές κουβέντες, να έρθει να μας πει, ποια είναι η συγκάλυψη; Και αφού πιστεύει ο κ. Κασσελάκης ότι υπάρχει συγκάλυψη και ότι υπάρχει ζήτημα τέλεσης ανθρωποκτονίας, να απαντήσει και στα ερωτήματα που θέτουμε. Δηλαδή, αντίστοιχα πρέπει να πάνε κατηγορούμενοι όλοι οι υπουργοί;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κ. υπουργέ, τη συγκάλυψη την καταγγέλλουν οι συγγενείς των θυμάτων, όχι μόνο η αντιπολίτευση.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το ξαναλέω. Εμείς σκύβουμε το κεφάλι στον πόνο των συγγενών. Εμείς δεν εργαλειοποιούμε κανέναν θάνατο ποτέ. Εμείς δεν θα βγούμε ποτέ, να πούμε ότι υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο σημαντικοί νεκροί. Εμείς θέλουμε δικαιοσύνη, χωρίς εξαιρέσεις αλλά με νηφαλιότητα, αντικειμενικότητα και χωρίς κραυγές, γιατί η αντιπολίτευση δυστυχώς επειδή δεν έχει αφήγημα, επειδή δεν έχει «δια ταύτα», επειδή δεν έχει αντιπρόταση, προσπαθεί να κάνει καριέρα, προσπαθεί να χτίσει αφήγημα πάνω στον πόνο ανθρώπων, πάνω σε πονεμένους ανθρώπους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, ευχαριστώντας σας, να σας πω ότι κυρίως στην παρούσα κατάσταση απαντάτε στους συγγενείς και στον κόσμο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και θα απαντήσουμε και έχουμε χρέος να απαντήσουμε, το ξαναλέω, σκύβοντας το κεφάλι σε όσες ερωτήσεις θέλουν να κάνουν. Και πραγματικά, μακάρι η δικαιοσύνη να κάνει ό,τι περισσότερο για να έχουμε την αλήθεια σε όλα.