ΗΠΑ: Ο τυφώνας Μίλτον ενισχύθηκε ξανά σε κυκλώνα κατηγορίας 5 – Χάος στη Φλόριντα, πότε αναμένεται να «χτυπήσει»


Ο τυφώνας Μίλτον ενισχύθηκε ξανά σε κυκλώνα κατηγορίας 5, το ανώτατο επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC).


O Μίλτον αναμένεται ότι θα φτάσει στις ακτές της Φλόριντα αργά το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα) ως επικίνδυνος κυκλώνας, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC).

Ο κυκλώνας Μίλτον βρίσκεται σε απόσταση περίπου 650 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης Τάμπα στη Φλόριντα με ανέμους ταχύτητας 260 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε το NHC με έδρα το Μαϊάμι.

Ο Αμερικάνος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τους κατοίκους που ζουν στην πορεία της καταιγίδας να λάβουν υπόψη τους τις εντολές εκκένωσης, λέγοντας ότι θα μπορούσε να είναι η «χειρότερη καταιγίδα που έπληξε την Πολιτεία εδώ και πάνω από έναν αιώνα».

Εν τω μεταξύ, το NHC ανακοίνωσε πως ένας άλλος κυκλώνας, ο Λέσλι, εντοπίζεται 2.400 χιλιόμετρα δυτικά του Πράσινου Ακρωτηρίου με ανέμους που φθάνουν τα 120 χλμ/ώρα.\


Έχοντας ήδη πληγεί από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Ελίν πριν από δέκα ημέρες, «όλη η χερσόνησος της Φλόριντας βρίσκεται υπό μια μορφή είτε επιφυλακής είτε συναγερμού», προειδοποίησε σήμερα ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις.

Ο τυφώνας «Ελίν ήταν ένα σήμα κινδύνου, αυτός είναι στην κυριολεξία καταστροφικός», δήλωσε χθες στο CNN η Τζέιν Κάστορ, η δήμαρχος της Τάμπας. «Μπορώ να πω αυτό χωρίς καμία διάθεση δραματοποίησης: εάν επιλέξετε να παραμείνετε σε μία από τις ζώνες εκκένωσης, θα πεθάνετε».

Γεννήτριες, τρόφιμα, νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης διανέμονται σε ολόκληρη τη Φλόριντα και πολλοί κάτοικοι προσπαθούν να προστατεύσουν τα σπίτια τους ή απλά σκοπεύουν να φύγουν.

«Έχετε τον χρόνο να φύγετε. Επομένως, σας παρακαλώ, κάντε το», προέτρεψε χθες ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης τους κατοίκους των περιοχών που απειλούνται.

Το αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) προειδοποιεί ότι ο Μίλτον ήταν ένας «εξαιρετικά επικίνδυνος κυκλώνας» και κάλεσε τους κατοίκους να «προετοιμαστούν σήμερα για την άφιξη του Μίλτον και να εκκενώσουν τις περιοχές τους εάν οι αρχές το ζητήσουν».

Η άφιξη του Μίλτον αναμένεται στη Φλόριντα, την τρίτη κατά σειρά πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία των ΗΠΑ, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Τα περισσότερα λιμάνια της Φλόριντας, μεταξύ αυτών της Τάμπα και της Σαρασότα, έκλεισαν σήμερα για όλη την κυκλοφορία των πλοίων ενόψει του Μίλτον, την ώρα που τερματικοί σταθμοί στη Νότια Καρολίνα, μεταξύ αυτών το Τσάρλεστον, άρχισαν να εφαρμόζουν περιορισμούς στη ναυσιπλοΐα, έγινε γνωστό από την αμερικανική ακτοφυλακή.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *