Για «τα μάτια του κόσμου» η «επανάσταση» των συνδικάτων – Ξέρουν ότι δεν θίγονται εργασιακά δικαιώματα από το νέο νομοσχέδιο και δεν καταργούνται 8ωρο και πενθήμερο

 

Τα συνδικάτα έχουν επαναστατήσει και προαναγγέλουν απεργίες για την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου με αφορμή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, ενώ ξέρουν καλά ότι δεν θίγονται εργασιακά δικαιώματα από το νέο νομοσχέδιο και δεν καταργούνται 8ωρο και πενθήμερο.


Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας όλο αυτό τον καιρό δημόσια για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, αλλά και σήμερα από το βήμα της βουλής προχώρησε σε πλήρη ανάλυση όλων των πτυχές του και φυσικά ήταν ξεκάθαρος κάθε φορά και έλεγε σε όλους τους τόνους ότι δεν θίγονται τα εργασιακά δικαιώματα, μπαίνει τάξη στην εργασιακή ζούγκλα και φυσικά δεν υπάρχει καμία περίπτωση της κατάργησης του 8ωρου και του πενθήμερου.

Το ερώτημα που γεννιέται είναι: «Τότε γιατί αντιδρούν τα συνδικάτα;».

Αν λάβουμε υπόψιν τα όσα αναφέραμε παραπάνω που προέρχονται από τις δηλώσεις – δεσμεύσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη τότε η απάντηση δείχνει να είναι απλή. Τα συνδικάτα αντιδρούν, απλά για να δείξουν ότι αντιδρούν. Διότι έτσι κάνουν κάθε φορά. Αντιδρούν για τα μάτια του κόσμου.

Ξεκάθαρος ο Άδωνις Γεωργιάδης σήμερα στη Βουλή

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά την β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή προανάγγειλε ότι θα κατατεθεί παράλληλα τροπολογία για ασφαλιστική κάλυψη όλων όσοι επλήγησαν από φυσικές καταστροφές ώστε να συνεχίσουν να έχουν υγειονομική περίθαλψη και για το ξεπάγωμα των τριετιών, καθώς και ότι με την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια θα κατατεθούν και οι νομοθετικές βελτιώσεις που προτάθηκαν μετά την επεξεργασία στην Επιτροπή που θα αφορούν «διευκρινίσεις σχετικά με το πρόστιμο των 10.500 ευρώ που θα επιβάλλεται σε επιχειρήσεις για ψευδή χρήση επί σκοπού και με δόλο της ψηφιακής κάρτα εργασίας σε σχέση με την πραγματική εργασία των εργαζομένων της καθώς και διευκρινήσεις σχετικά με τον Ιατρό Εργασίας»


Ο κ. Γεωργιάδης, τόνισε πως «το νομοσχέδιο αυτό θα κριθεί στην πράξη και στη λειτουργία του από το χώρο της εργασίας» και εκτίμησε προσωπικά «ότι θα κριθεί απόλυτα θετικά, γιατί επιτρέπει στους εργαζόμενους να κάνουν νόμιμα περισσότερα πράγματα, να αυξάνουν αφού το επιθυμούν τα εισοδήματά τους και να οργανώνουν τη ζωή τους κατά ποιο τίμιο και ειλικρινή τρόπο».

«Δεν καταργούνται 8ωρο και πενθήμερο»

Ο υπουργός, υπογράμμισε πως «δεν καταργείται ούτε το 8ωρο, ούτε το πενθήμερο. Τελεία». Σημείωσε πως «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η δική υπουργία θέλουν να χαρακτηριστούν από μια ειλικρίνεια με τους εργαζόμενους και τους εργοδότες». Οι εργαζόμενοι είπε, «δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τις μεταρρυθμίσεις μας καθώς είναι απόλυτα σταθμισμένες ώστε να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να μπορούν, εάν θέλουν, να αυξήσουν τα εισοδήματά τους -όπως κάναμε με τις τριετίες που τις φέρνουμε δύο χρόνια νωρίτερα- αλλά ταυτόχρονα αυτό να γίνεται με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να μη διακινδυνεύουμε την ύπαρξη της ιδιωτικής οικονομίας στην Ελλάδα».

Ξεκαθάρισε πως με την ενσωμάτωση της Οδηγίας, η δυνατότητα δοκιμαστικής περιόδου ενός εργαζόμενου σε μια επιχείρηση μειώνεται από 12 σε 6 μήνες και αυτό σημαίνει ότι εάν μια επιχείρηση απολύσει τον εργαζόμενο μετά τους 6 μήνες αυτή η απόλυση είναι άκυρη, ενώ με τον προηγούμενο νόμο που ίσχυε και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η επιχείρηση είχε το δικαίωμα να λήξει τη δοκιμαστική περίοδο μέχρι των 12 μηνών, συνεπώς η ρύθμιση αυτή είναι ευνοϊκότερη για τους εργαζόμενους».

Ο υπουργός, απαντώντας στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι δεν πρέπει να διακατέχονται στην κριτική τους από «πολιτική υποκρισία», ενώ προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί έντονη κριτική στη δυνατότητα που παρέχεται σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων να μπορούν να ασκούν και την Ιατρική Εργασίας όταν αυτή η δυνατότητα και χωρίς καμία προϋπόθεση εκπαίδευσης δόθηκε για πρώτη φορά με νόμο το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έτσι φτάσαμε σήμερα να έχουμε 520 ιατρούς εργασίας και τότε δεν αντιδρούσε κανείς και δεν έλεγε αυτά που λέει σήμερα».

Πολιτικά μιλώντας, ο υπουργός παρατήρησε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «στη ζωή δεν μπορείτε να τα έχετε όλα και Goldman Sachs και κομμουνισμό» και «από τη στιγμή που επιλέξατε μνημόνιο και ευρώ δεν μπορείτε να μιλάτε για κομμουνισμό, δεν γίνονται όλα στην ζωή. Το μισό νομοσχέδιο είναι η ενσωμάτωση της Οδηγίας υποχρεωτικής εφαρμογής στο εθνικό μας δίκαιο. Και αφού είστε υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, τα πρώτα 18 άρθρα του σχεδίου νόμου είστε υποχρεωμένοι να τα ψηφίσετε γιατί εάν τα καταψηφίσετε θα πρέπει να μας εξηγήσετε τι θα πρέπει να κάνουμε, να βγούμε από την ΕΕ ή τι θα πούμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όπου θα παραπεμφθούμε και με πρόστιμο θα μας υποχρεώσει να τα ψηφίσουμε».

Τάξη στη ζούγκλα

Ο υπουργός αντέστρεψε τις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης, ότι «το νομοσχέδιο μετατρέπει την αγορά εργασίας σε ζούγκλα» λέγοντας πως «σήμερα, η αγορά εργασίας είναι ζούγκλα, δηλαδή επιτρέπει να υπερισχύει το δίκαιο του ισχυρότερου που στη σχέση εργαζόμενου-εργοδότη, ο δεύτερος είναι ισχυρότερος» ενώ «με τις διατάξεις που θεσπίζονται η “μαύρη” εργασία ή το “εξτραδάκι του Σαββατοκύριακου” ρυθμίζονται με σχέσεις εργασίας, γίνονται “λευκά”, νόμιμα και με κανόνες με τον εργαζόμενο να έχει οφέλη και δικαιώματα».

Σχετικά με τους ελέγχους στην αγορά εργασίας, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το 2022 από την Επιθεώρηση Εργασίας έγιναν 1.200 έλεγχοι. Αναφορικά με την προσαύξηση του 40% τις Κυριακές στον επισιτισμό και στον Τουρισμό, ο υπουργός ανέφερε ότι ο κλάδος αυτός έχει κλαδική σύμβαση εργασίας και το υπουργείο Εργασίας δεν έχει λόγο να επέμβει σε ένα χώρο της οικονομίας που τα μέρη έχουν συμφωνήσει και υπογράψει από κοινού. Χαρακτήρισε αντιφατικό από την μια πλευρά το υπουργείο να επικρίνεται ότι θέτει υπέρογκα και εξοντωτικά πρόστιμα για εργατικές παραβιάσεις που θα οδηγήσουν τις επιχειρήσει να κλείσουν και από την άλλη να υποστηρίζετε ότι οι ίδιες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να πληρώσουν ένα πρόστιμο όταν παρανομούν και κλείσουν, έχουν ταμειακά διαθέσιμα και υπερκέρδη και μπορούν να διπλασιάσουν τους μισθούς ώστε να μη χρειάζεται ο εργαζόμενος να έχει και δεύτερη εάν θέλουν εργασία». Οι επιχειρήσεις, είπε ο κ. Γεωργιάδης ακολουθούν μισθολογική πολιτική ανάλογα «με την ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο. Γι’ αυτό δεν μπορεί με ένα νόμο να τριπλασιαστούν οι μισθοί γιατί οι επιχειρήσεις θα χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους και στο τέλος θα είμαστε όλοι άνεργοι» είπε ο υπουργός.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *