Η Παλαιστινιακή Αρχή χαρακτηρίζει “σφαγή” το νέο πλήγμα σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα – Ο ισραηλινός στρατός “δεν γνωρίζει” το περιστατικό

«Σφαγή» χαρακτήρισε τα νέα ισραηλινά πλήγματα στη Ράφα ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου, Ναμπίλ Άμπου Ρουντέινα, ζητώντας να εφαρμοστεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου με την οποία διατάχθηκε το Ισράηλ να σταματήσει την επίθεσή του στην πόλη αυτή της νότιας Λωρίδας της Γάζας.


Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις του παρά την εντολή του ανωτάτου δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών, την περασμένη Παρασκευή, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του παρέχει κάποιο περιθώριο για στρατιωτική δράση στη Ράφα. Το ΔΔ επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στον θύλακα.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές, τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σήμερα από ισραηλινά πλήγματα σε μια τοποθεσία με σκηνές όπου ζούσαν εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, στη δυτική Ράφα. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Γάζας ανέφεραν ότι τέσσερις οβίδες αρμάτων μάχης έπληξαν σκηνές στο Αλ Μαουάσι, μια παράκτια περιοχή στην οποία το Ισραήλ είχε προτρέψει τους αμάχους να μετακινηθούν για την ασφάλειά τους.

Τουλάχιστον 12 από τους νεκρούς ήταν γυναίκες, σύμφωνα με ιατρικές πηγές στον θύλακα. Ο Μουχάμαντ Αλ Μουγάιρ, ένα στέλεχος της παλαιστινιακής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι από αυτό το «πλήγμα των κατοχικών (δυνάμεων) με στόχο τις σκηνές εκτοπισμένων στα δυτικά της Ράφα». Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού σχολίασε: «Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αυτό το περιστατικό».

Στο μεταξύ, για το πλήγμα της Κυριακής στη Ράφα, όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 40 άμαχοι, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ερευνάται η πιθανότητα η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε να οφείλεται σε πυρομαχικά, αποθηκευμένα κοντά στο σημείο. Ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, είπε ότι είναι ακόμη ασαφές τι προκάλεσε τη φονική πυρκαγιά, αλλά υποστήριξε ότι τα βλήματα, βάρους 17 κιλών, που χρησιμοποιήθηκαν στο πλήγμα αυτό πιστεύεται ότι ήταν πολύ μικρά για να προκαλέσουν τόσο μεγάλη φωτιά.


«Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης να υπήρχαν αποθηκευμένα όπλα σε ένα συγκρότημα δίπλα στον στόχο μας, τα οποία δεν γνωρίζαμε, και να αναφλέγησαν λόγω του πλήγματος», είπε ο Χαγκάρι. Πρόσθεσε ότι πλάνα από το συμβάν υποδηλώνουν ότι υπήρξαν και δευτερεύουσες εκρήξεις, μετά το πλήγμα.


Ο Χαγκάρι είπε ότι η επιχείρηση της Κυριακής είχε ως στόχο δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς σε ένα συγκρότημα όπου δεν υπήρχαν άμαχοι αλλά «λόγω απρόβλεπτων συνθηκών», ξέσπασε πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονταν σε κοντινό σημείο. Υποστήριξε επίσης ότι είχαν ληφθεί πολλά μέτρα πριν από την επιχείρηση για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *