Στόχος είναι η τιμή της κιλοβατώρας να διαμορφωθεί στα 15 λεπτά με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί να υποχωρήσουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η παρέμβαση θα είναι οριζόντια ανεξαρτήτως καταναλώσεων, έτσι ώστε να καλυφθούν και τα νοικοκυριά με μηνιαίες καταναλώσεις μεγαλύτερες από 300 KWh, που συνεχίζουν να παραλαμβάνουν λογαριασμούς «φωτιά», αφού η κρατική επιδότηση δεν τα καλύπτει.
Για να επιτευχθεί αυτό θα υπάρξει ένα μεικτό σύστημα που θα διαμορφώσει πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου που καθορίζει τις τιμές των παραγωγών ενέργειας και επιδότησης των καταναλωτών. Ειδικά για τον Μάιο προβλέπεται αυξημένη επιδότηση ώστε να μειωθούν σε πρώτη φάση οι τιμές, ενώ το νέο σύστημα θα ισχύσει από τον Ιούνιο.
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει και την διευκόλυνση ειδικά των πιο αδύναμων νοικοκυριών να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς σε περισσότερες δόσεις με κύρια στόχευση να αποφευχθούν οι διακοπές ρεύματος.
Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν οριζόντια για όλους τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και δεν θα αφορούν μόνο την πρώτη κατοικία όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Το σχέδιο προβλέπει και φρένο στην ρήτρα αναπροσαρμογής που έχει επιβαρύνει τους λογαριασμούς και έχει συγκεντρώσει και τα πυρά της αντιπολίτευσης.
Το κόστος της συνολικής παρέμβασης αναμένεται να φτάσει στα 2,5 δισ. ευρώ και θα έχει ορίζοντα μέχρι το τέλος του έτους, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθούν και την επόμενη χρονιά εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Οι πηγές χρηματοδότησης θα είναι τρεις. Ο κρατικός προϋπολογισμός, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο ήδη συνεισφέρει στις επιδοτήσεις που δίνονται σήμερα και τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας που θα ανακοινωθούν άμεσα αφού η ΡΑΕ φέρεται να έχει ολοκληρώσει τον υπολογισμό τους.