Π. Τσακλόγλου: Νέα μείωση εισφορών 0,5% το 2025 και επιπλέον 0,5% το 2027

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» με τους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα για την επόμενη μέρα και τις αλλαγές που φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα.



«Το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε με τη νέα χρονιά νομοθετικά είναι οι ενιαίοι κανονισμοί. Ο ΕΦΚΑ ως ενιαίος φορέας οφείλει να έχει ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους του και, πράγματι, έχει γίνει ήδη αρκετά μεγάλη πρόοδος, αλλά υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις που οι παροχές δίνονται ανάλογα με τους κανόνες του πρώην ταμείου στο οποίο υπαγόταν ο κάθε ασφαλισμένος.
Με το τελευταίο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ουσιαστικά ενοποιήσαμε τους κανόνες παροχής επικουρικής σύνταξης το οποίο ταλαιπωρούσε τους ασφαλισμένους ειδικά του Δημοσίου επειδή είχαν κανόνες πολύ διαφορετικούς από αυτούς που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα.
Όμως, οι παροχές σε χρήμα – για παράδειγμα το επίδομα κηδείας – ακόμα δίνονται με τους παλαιούς κανόνες. Ο δεύτερος μεγάλος τομέας, που και εκεί έχει γίνει πρόοδος αλλά χρειάζεται να ενοποιηθούν εντελώς οι κανόνες, είναι στον κανονισμό αναπηρίας καθώς είναι διαφορετικοί οι κανόνες που ισχύουν σε κάθε πρώην ασφαλιστικό ταμείο.
Πέρα από αυτά, υπάρχουν ζητήματα οργανωτικού χαρακτήρα με την ψήφιση του νομοσχεδίου και θα πρέπει να ακολουθήσουν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις αλλά και εγκύκλιοι.


Για την ταχύτητα απονομής των συντάξεων
Σε καμία χώρα και σε κανένα ασφαλιστικό σύστημα κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιο θα είναι το διάστημα έκδοσης για όλες ανεξαιρέτως τις συντάξεις. Υπάρχουν απλοί αλλά και ιδιαίτερα σύνθετοι συνταξιοδοτικοί φάκελοι.
Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί πως έχουν γίνει τεράστια βήματα και ο μέσος χρόνος απονομής της σύνταξης σήμερα είναι περίπου στις 60 ημέρες, που θεωρείται ένα ικανοποιητικό διάστημα.
Ο ΕΦΚΑ ξεκινά ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά εκείνους που πλησιάζουν το όριο συνταξιοδότησης ώστε να υπάρξει μια προετοιμασία από μέρους τους για τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος και την ταχύτερη απονομή σύνταξης.


Για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μειώνει την διαφορά ανάμεσα σε αυτό που πληρώνει ο εργοδότης και σε αυτό που λαμβάνει ο εργαζόμενος και προωθεί την απασχόληση. Ήδη, κατά την προηγούμενη τετραετία μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες και έχουμε δεσμευτεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ότι θα τις μειώσουμε ακόμα 1 μονάδα στη διάρκεια αυτής της τετραετίας – μισή μονάδα το 2025 και μισή μονάδα το 2027.


Για την αύξηση των συντάξεων
Ο νόμος αναφέρει σαφέστατα με ποιόν τρόπο δίνονται οι ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις. Η αύξησή τους κάθε χρονιά ισούται με το ήμισυ του πληθωρισμού και του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης της προηγούμενης χρονιάς. Αυτό για το οποίο έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση είναι οποτεδήποτε υπεραποδίδουν τα δημοσιονομικά μας αποτελέσματα, να επιστρέφουμε στην κοινωνία ένα κομμάτι ως «κοινωνικό μέρισμα» και αυτό αφορά, προφανώς, και τους συνταξιούχους. Για παράδειγμα, πρόσφατα δόθηκε έκτακτη ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και σε όσους έχουν «προσωπική διαφορά» στη σύνταξή τους.



Για τα όρια συνταξιοδότησης
Η νομοθεσία αναφέρει ότι ανά τριετία θα εξετάζεται η μεταβολή στο προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 – γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το προσδόκιμο της επιβίωσης των ανθρώπων που βγαίνουν στη σύνταξη, όχι το προσδόκιμο της επιβίωσης κατά τη γέννηση. Παρότι αυτή τη στιγμή το ασφαλιστικό μας σύστημα δημιουργεί σημαντικά ελλείμματα, σύμφωνα με τις διαθέσιμες αναλογιστικές μελέτες, είναι βιώσιμο αν τηρήσουμε τους κανόνες που έχουμε. Και ένας από τους πιο σημαντικούς κανόνες είναι αυτός. Λόγω του ότι κατά τα προηγούμενα χρόνια η θετική τάση της αύξησης του προσδόκιμου της επιβίωσης ανατράπηκε λόγω της πανδημίας του covid-19, το προσδόκιμο της επιβίωσης κατά την συνολική περίοδο αναφοράς δεν έχει μεταβληθεί ουσιωδώς. Αυτό λοιπόν που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι για τα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2027, δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *