Ο οίκος Standard & Poor’s ανακοινώνει σήμερα 21.4.2023 την αξιολόγησή του για την Ελλάδα και αρχίζει η κούρσα μήπως δοθεί η επενδυτική αξιολόγηση στην Ελλάδα πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Σύμφωνα με το newsit.gr σήμερα η Eurostat θα ανακοινώσει τις εκτιμήσεις της για το έλλειμμα και το χρέος του 2022, με τις προβλέψεις για την Ελλάδα να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες.
Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξος από τους διεθνείς οργανισμούς, αφού προβλέπει μηδενικό πρωτογενές αποτέλεσμα, έναντι αρχικής εκτίμησης για έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να γίνει η επενδυτική αξιολόγηση πριν τις εκλογές, αυτό δείχνει δύσκολο, διότι οι εκλογές… τρενάρουν το θέμα, καθώς το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, κάνει διστακτικούς τους ξένους οίκους αξιολόγησης και τους επενδυτές. Έτσι φαίνεται
ότι μάλλον η αναβάθμιση και η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα θα πάει μάλλον για μετά τις εκλογές και πιθανότατα για το φθινόπωρο.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και τα δύο πρόσφατα report από την JP Morgan και την Societe Generale.
Η JP Morgan, αναφερόμενη στην Ελλάδα και στην επικείμενη αξιολόγηση από την S7P ανέφερε ότι, αναμένεται να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα προς τα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024, κάτι που μεταφράζεται ότι δίνει πολύ χαμηλές πιθανότητες οποιασδήποτε μεταβολής της τρέχουσας αξιολόγησης.
Επίσης και η Societe Generale κινείται σε ανάλογο μήκος κύματος καθώς θεωρεί πιο πιθανό ένα χρονοδιάγραμμα αναβάθμισης της Ελλάδας από το τέταρτο τρίμηνο του 2023 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024, δηλαδή ένα χρόνο περίπου μετά την τελευταία αναβάθμιση αξιολόγησης και σε ευθυγράμμιση με τον μέσο ρυθμό των S&P και Fitch από το 2015. Επιπλέον, ενώ οι εθνικές εκλογές που ξεκινούν τον Μάιο είναι απίθανο να αντιστρέψουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η αβεβαιότητα θα μπορούσε να εμποδίσει τους οίκους αξιολόγησης να κινηθούν τάχιστα.
Η διαφοροποίηση από την JP Morgan έγκειται στο ότι θεωρεί πως η προσεχής αξιολόγηση της S&P (σήμερα) και η αξιολόγηση του Ιουνίου από τη Fitch θα οδηγήσουν, το πιθανότερο, σε αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές (αν και όχι σε μια πλήρη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου ή καμία αλλαγή).
Τέλος η Goldman Sachs σε ανάλυσή της που είχε δημοσιευθεί προς το τέλος Μαρτίου, θεωρεί ότι είναι πιθανό το σενάριο να ανακτήσει η ελληνική οικονομία την επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου, κατά την αξιολόγηση της S&P, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται και επισήμως σε προεκλογική περίοδο.