«Προβλέψαμε τα όσα αφορούν την πανδημία, αλλά τον πόλεμο, ούτε τον προβλέψαμε, ούτε θα μπορούσαμε», τόνισε από τη Βουλή ο Θόδωρος Σκυλακάκης, αναπτύσσοντας την τροπολογία της κυβέρνησης για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ύψους 2,6 δισεκ. ευρώ.
«Δεν θα το κάναμε, δεν επιτρεπόταν να το κάνουμε -ακόμα κι αν το υποθέταμε στο μυαλό μας- να κάνουμε έναν προϋπολογισμό, με υπόθεση βασική ότι ο Πούτιν θα κάνει πόλεμο στην Ουκρανία και θα μιλάμε για μία αλλαγή στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις με τεράστιες κυρώσεις, με προβλεπόμενη διακοπή των ενεργειακών σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας σχετικές αναφορές της αντιπολίτευσης. «Εάν μου φέρετε εδώ τον “Κάλχα” που τα προέβλεψε όλα αυτά να του δώσουμε το βραβείο του Μαντείου των Δελφών», είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας, ειδικότερα, για την πανδημία του κορωνοϊού, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι ισχύει η προηγούμενη δήλωσή του ότι «ως οικονομική επίπτωση θα πάψει να μας απασχολεί Μπορεί να υπάρχει, δυστυχώς, ακόμη ως υγειονομική συνέπεια, αλλά ως μείζων οικονομική μεταβλητή που να προκαλεί μεγάλη επίπτωση στα έσοδα ή τις δαπάνες του Κρατικού προϋπολογισμού μετά το πρώτο τρίμηνο, που καλύψαμε και κάποιες δαπάνες περασμένων ετών, δεν επηρεάζει».
Όσο για το πώς θα χρησιμοποιηθεί ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι τα 600 εκατ. αφορούν το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων.
Από τα υπόλοιπα, συνέχισε ο κ. Σκυλακάκης, τα 590 εκατομμύρια αφορούν δαπάνες που έχουμε, ήδη, προαναγγείλει και θα νομοθετηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα: Είναι 142 εκατομμύρια για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανασφάλιστους υπερήλικες, 33,9 εκατομμύρια για τους ΑμεΑ, 50,9 εκατομμύρια για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα τη διπλή δόση, 97,5 εκατομμύρια για το μιάμιση φορά πάνω το Επίδομα Παιδιού, 130 εκατομμύρια για την Κάρτα Καυσίμου, 23 εκατομμύρια για την βοήθεια στο ντίζελ, 6 εκατομμύρια για τα 200 ευρώ στα ταξί, 47 εκατ. στους κτηνοτρόφους και 60 εκατομμύρια για το ντίζελ στους αγρότες.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, τα χρήματα αυτά προέρχονται, κατά ένα μέρος από το ονομαστικό ΑΕΠ, το οποίο θα είναι αυξημένο σε σχέση με αυτά που είχαμε προβλέψει στον προϋπολογισμό λόγω του ύψους του πληθωρισμού.