“Περισσότερες από 1,2 δισεκατομμύρια συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν το 2022 ψηφιακά μέσω της ψηφιακής πύλης του ελληνικού Δημοσίου, gov.gr στην οποία είναι διαθέσιμες 1.500 υπηρεσίες. Επιπλέον υπάρχει Ενιαίο Κυβερνητικό Νέφος (G-Cloud) για όλα τα συστήματα της κυβέρνησης και η διασύνδεση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Δημοσίου επιτυγχάνεται μέσω του κέντρου διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης”, τόνισε ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο «South-East Europe BEYOND Leadership Dialogue» που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Το νέο όραμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την περιφερειακή ανάπτυξη, η διαμόρφωση στρατηγικών για ανοιχτό και ασφαλές ψηφιακό μέλλον στη Νοτιανατολική Ευρώπη, αλλά και οι προκλήσεις στον τομέα των νέων τεχνολογιών ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στο συνέδριο που διοργανώνεται στο πλαίσιο της έκθεσης τεχνολογίας και καινοτομίας Beyond.
Αναφερόμενος στην απόφαση κολοσσών της τεχνολογίας, όπως οι Amazon, Microsoft και Google να επενδύσουν στη χώρα μας ο κ. Αναγνωστόπουλος είπε ότι είναι σημαντική εξέλιξη όχι μόνο επειδή δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, αλλά και επειδή εξασφαλίζονται υποδομές data center.
Η Ελλάδα επένδυσε 200 εκατομμύρια ευρώ στις δορυφορικές επικοινωνίες και ένα ποσοστό των πόρων αυτών διοχετεύθηκε στην υποστήριξη εταιρειών start ups που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη μικροδορυφόρων, ανέφερε ο Αθανάσιος Σταβέρης, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η Ελλάδα ήταν το πρώτο κράτος στην Ε.Ε. που προχώρησε στην εκχώρηση του φάσματος για τη λειτουργία δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς. Σημειώνοντας την ανάγκη ανάπτυξης στρατηγικών για την κυβερνοασφάλεια τόνισε πως « η χώρα μας είναι ανοιχτή για ανταλλαγή know-how με τις γειτονικές χώρες για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να θεωρήσει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ως μέλη της σε ορισμένους τομείς, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η παιδεία. Πρέπει να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα για να αλλάξει τη στάση που επικρατεί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο οποίος δεν είναι θέμα πολιτικής προτεραιότητας στην περιοχή, επισήμανε ο πρώην προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Μλάντεν Ίβανιτς. «Θα είναι πολύ επωφελές για την περιοχή και τους πολίτες της και δεν θα είναι μεγάλο το κόστος για την Ε.Ε» παρατήρησε.
Εξέφρασε ακόμη την ανησυχία ότι η κοινωνία κινείται προς επικίνδυνες πορείες όχι μόνο στο ζήτημα των δεδομένων, αλλά και σε ό,τι αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη χρήση της και το μέλλον των θέσεων εργασίας. «Αν η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να γράψει το καλύτερο δυνατό επιστημονικό άρθρο σχετικά σύντομα, τότε ποιο είναι το μέλλον της επιστήμης;» αναρωτήθηκε ο κ. Ίβανιτς υπογραμμίζοντας ότι για τέτοιου είδους ερωτήματα χρειαζόμαστε ειδικούς και όχι πολιτικούς.
Στη διοργάνωση, στην Πρίστινα, τον περασμένο Σεπτέμβριο του Western Balkans Digital Summit,( περιφερειακή πλατφόρμα συνεργασίας, η οποία, όπως είπε, βοηθά στον εντοπισμό των κοινών προκλήσεων στον τομέα των νέων τεχνολογιών), αναφέρθηκε η Αρμπερί Ναγκάβτσι, Υπουργός Παιδείας, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας του Κοσόβου.
«Στο Κόσοβο αναγνωρίζουμε τις δυνατότητες της καινοτομίας και των τεχνολογιών για τον μετασχηματισμό της οικονομίας. Πρέπει να επενδύσουμε στην καινοτομία, στην παιδεία και στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Αναγνωρίζουμε επίσης ότι η καινοτομία και οι τεχνολογίες συμβάλουν στον μετασχηματισμό της κοινωνίας» υπογράμμισε σημειώνοντας ότι στη Στρατηγική για την Παιδεία της περιόδου 2022-2026 κεντρικός πυλώνας είναι η ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος.
Στόχοι του υπουργείου Παιδείας, όπως εξήγησε είναι να εξισωθούν όλα τα σχολεία τεχνολογικά, να δίνουν τις ίδιες ευκαιρίες στους μαθητές και να βελτιωθεί η ικανότητα των εκπαιδευτικών στις νέες τεχνολογίες. Αναφερόμενη στις προκλήσεις του τομέα των τεχνολογιών που πρέπει να αντιμετωπιστούν, η υπουργός Παιδείας, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας του Κοσόβου τόνισε ότι είναι τα θέματα κυβερνοασφάλειας, τα fake news και η σωστή χρήση της τεχνολογίας.