Α. Σμπώκου: Οποιαδήποτε επιπλέον φορολογικά βάρη σε τουριστικές επιχειρήσεις, θα θέσουν σε κίνδυνο την αναπτυξιακή τροχιά

Τους κινδύνους που εγκυμονούν στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού από επιπλέον φορολογικά βάρη στις τουριστικές επιχειρήσεις ανέδειξε η αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) Αγάπη Σμπώκου από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης της ΠΟΞ, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε επιπλέον φορολογικά βάρη σε τουριστικές επιχειρήσεις, θα θέσουν σε κίνδυνο την αναπτυξιακή τροχιά του κλάδου και κατ’ επέκταση της εθνικής μας οικονομίας.


«Ο τουριστικός τομέας και ο ξενοδοχειακός κλάδος θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τρόπο ανάλογο της συνεισφοράς τους στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Σε αυτή την κατεύθυνση, Πολιτεία και Αυτοδιοίκηση πρέπει να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις μας από την ανεξέλεγκτη λειτουργία μη αδειοδοτημένων δραστηριοτήτων. Το πρώτο και βασικότερο όλων είναι να σταματήσουν να λαμβάνονται αποφάσεις που μας αφορούν χωρίς τη δική μας γνώμη», εξήγησε η κ. Σμπώκου. Μετά την ανάκαμψη του 2023 η συζήτηση για την φορολόγηση της τουριστικής δραστηριότητας, αλλά και την επιλεξιμότητα και τις ενισχύσεις τουριστικών επενδύσεων γίνεται πια με διαφορετικό πρόσημο, όπως σημείωσε.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του τέλους ανθεκτικότητας για την κλιματική αλλαγή, αλλά και ο νόμος περί ποσοστώσεων πνευματικών δικαιωμάτων. Χαρακτηριστικές είναι επίσης οι συζητήσεις που γίνονται από εκπροσώπους τοπικής αυτοδιοίκησης για την επιβολή τουριστικού φόρου επί του τζίρου των ξενοδοχείων, με τη δικαιολογία του «υπερτουρισμού» και της αδυναμίας των υποδομών για ουσιαστική διαχείριση των προορισμών, αρμοδιότητάς του.

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζει τη θέση του ΣΕΤΕ, υπογραμμίζοντας ότι διαχρονικά έχει μια απολύτως σαφή και ξεκάθαρη θέση για την ανταποδοτικότητα που πρέπει να έχουν τα τουριστικά έσοδα στις τοπικές οικονομίες, καθώς οι προορισμοί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουριστικού μας προϊόντος. «Άλλωστε η σωστή διαχείριση εξασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη κάθε τόπου, αλλά και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Η συμβολή των ΟΤΑ είναι πολύ κρίσιμη και απαιτείται από την κεντρική διοίκηση η σωστή ανακατανομή των τουριστικών εσόδων, προκειμένου να διασφαλίζεται ο δίκαιος κοινωνικός διαμοιρασμός», εξήγησε μεταξύ άλλων η κ. Σμπώκου.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *