Συνάντηση του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη με τον Γερμανό ομόλογό του – Οι αγροτικές κινητοποιήσεις στο επίκεντρο της συζήτησης #ΛευτέρηςΑυγενάκης

Τα προβλήματα του αγροτικού κλάδου στη Γερμανία και στην Ελλάδα ήταν το αντικείμενο συνάντησης που είχαν νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης με τον γερμανό ομόλογό του Τζεμ Έτσντεμιρ, στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης τροφίμων και αγροτικών προϊόντων «Πράσινη Εβδομάδα» που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.


Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν ακόμη οι αγροτικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γερμανία, ως αντίδραση στα σχέδια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για ακύρωση των επιδοτήσεων στο αγροτικό πετρέλαιο.

Ο κ. Αυγενάκης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξήγησε στον ομόλογό του πώς χειρίζεται τα αντίστοιχα θέματα η ελληνική κυβέρνηση. «Εμείς επιστρέφουμε στους αγρότες τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Πέρυσι και φέτος δώσαμε συνολικά περίπου 160 εκατομμύρια (γύρω στα 82 εκατ. πέρυσι και άνω των 76 εκατ. φέτος) στους περίπου 290.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», σημείωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης και πρόσθεσε ότι, «παράλληλα, η κυβέρνηση μείωσε κατά 50% τη φορολογία στα κέρδη των αγροτών που δραστηριοποιούνται μέσα από συνεργατικά σχήματα, ενώ πριν από λίγους μήνες μείωσε τον ΦΠΑ στην αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%». Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνέχισε ο υπουργός, κατήργησε ακόμη την φορολόγηση των κοινοτικών ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ – κάτι που, όπως είπε, ο πρωθυπουργός θεωρούσε απαράδεκτο.

Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, ο κ. Έτσντεμιρ «χαμογέλασε και χαρακτήρισε έξυπνα τα μέτρα, αλλά αποχώρησε από τη συνάντηση προβληματισμένος, γνωρίζοντας ότι τέτοιου είδους μέτρα δεν μπορεί να πάρει η χώρα του, μιας και η οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει τη Γερμανία, δεν το επιτρέπει».

Αύριο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα μιλήσει στην εναρκτήρια συνεδρίαση της 16ης Παγκόσμιας Διάσκεψης των υπουργών Γεωργίας, στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 90 αντιπροσωπίες, ενώ στις θεματικές συνεδρίες που θα ακολουθήσουν θα τοποθετηθεί σχετικά με την ανάγκη για «Μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων».


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *