Γεραπετρίτης σε Σιλιάνοφσκα για το «Μακεδονία»: Tο ζήτημα της ονομασίας δεν τροποποιείται – Απαιτούμε συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών

Αυστηρό μήνυμα μετά τις δηλώσεις της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που αποκάλεσε και επιμένει να αποκαλεί τη χώρα της «Μακεδονία» παρά τις αντιδράσεις, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.


Συγκεκριμένα, ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως «απαιτούμε συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών, θα διαμορφώσουμε το πλαίσιο ώστε να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της, δεν είναι θέμα αυτοδιάθεσης του κάθε αξιωματούχου, αλλά πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων».

Παράλληλα ο Έλληνας ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως «η ελληνική πλευρά απαιτεί τήρηση των συμφωνηθέντων. Οφείλουν σεβασμό στη Συμφωνία. Υπάρχουν σημεία, πέρα από την ονομασία, στα οποία η γειτονική χώρα δεν έχει προσαρμοστεί».

«Το ζήτημα της ονομασίας δεν τροποποιείται, συμφωνήθηκε και κυρώθηκε και από τις δύο πλευρές», επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι η Σιλιάνοφσκα επιμένει στη «γραμμή» της προκλητικής ρητορικής και το Γραφείου Τύπου της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας εξέδωσε χθες ανακοίνωση, στην οποία τόνιζε ότι «στις δημόσιες εμφανίσεις της έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη προσωπικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές».


«Η Πρόεδρος θα τηρήσει την χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας. Το επίσημο κείμενο του όρκου, όπως αυτό επιδόθηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα», κατέληγε η ανακοίνωση.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *