Σεισμοί στη Σαντορίνη: Μεγάλη ανησυχία από το βουητό που ακούγεται από το υπέδαφος – Συνεχίζονται οι δονήσεις στις Κυκλάδες

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, με τις δονήσεις να είναι πιο ήπιες το τελευταίο 24ωρο, καθώς η ισχυρότερη ήταν στα 4,1 Ρίχτερ, το βράδυ της Παρασκευής.


Ωστόσο, οι αναρτήσεις ξένων επιστημόνων, αλλά και των Ελλήνων, για την πιο έντονη (πλυθησμιακά) συχνότητα σεισμικών δονήσεων εξαιτίας της κίνησης μάγματος, έχουν προκαλέσει νέα ανησυχία.


«Ακούγεται κάποιος θόρυβος. Δεν μπορούμε να ξέρουμε με βεβαιότητα τι συμβαίνει», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του.

«Τα τελευταία 40 λεπτά παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο στους σταθμούς της περιοχής. Οι σταθμοί THERA (Σαντορίνη) και APE (Απείραθος) παρουσιάζουν μια σταθερή αύξηση του σεισμικού πλάτους, το οποίο είναι πλέον συνεχές» ανέφερε από την πλευρά του ο γεωφυσικός και σεισμολόγος, Luis Donoso.

Χθες, επιστήμονες από το ΕΚΠΑ τοποθέτησαν στη Νέα Καμένη ειδικά όργανα ώστε να κάνουν ηφαιστειακές και σεισμολογικές μετρήσεις, αλλά και συστήματα gps για να παρατηρούν την πιθανή μετατόπιση του εδάφους.

Κ. Συνολάκης: Kαθαρά ηφαιστειακοί οι χθεσινοί σεισμοί

Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, χαρακτήρισε καθαρά ηφαιστειακούς τους σεισμούς που σημειώθηκαν χθες στη Σαντορίνη και την Αμοργό.

«Χθες το βράδυ καταγράφηκαν σεισμοί διαφορετικού τύπου, που υποδεικνύουν ότι ανεβαίνει ηφαιστειακό μάγμα. Αν και οι δονήσεις σταμάτησαν μέσα σε μιάμιση ώρα, ήταν σαφές ότι επρόκειτο για καθαρά ηφαιστειακούς σεισμούς», δήλωσε στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» ο Κώστας Συνολάκης.

Στη συνέχεια ο κ. Συνολάκης ανέφερε:

«Συνέβη ένα ηφαιστειακό σμήνος το οποίο όπως λένε οι σεισμολόγοι είχε πάρα πάρα πολύ θόρυβο». Έπειτα τόνισε ότι πλέον οι επιστήμονες εξετάζουν και άλλες παραμέτρους. «Είναι η στιγμή να γίνει μια ευρύτερη σύσκεψη και με ξένους ειδικούς που έχουν εμπειρίες». Και όπως είπε, «δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στην εμπειρία του 2011. Πρέπει να συγκρίνουμε το φαινόμενο με δεκάδες άλλες περιπτώσεις για να κατανοήσουμε πού οδηγούμαστε».

Μιλώντας για τη σεισμική δραστηριότητα δήλωσε ότι φαίνεται μια μείωση, γεγονός που δείχνει βελτίωση της κατάστασης. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι πάμε καλύτερα μόνο βάσει του αριθμού των σεισμών. Αν αλλάζει τόσο γρήγορα η φύση τους και γίνονται ξεκάθαρα ηφαιστειακοί, τότε το φαινόμενο πρέπει να επανεξεταστεί», επισήμανε.

Ερωτηθείς για το πώς εκτιμά ότι θα εξελιχθεί το φαινόμενο δήλωσε ότι υπάρχουν δύο πιθανές εκδοχές: «Μπορεί η άνοδος του μάγματος να προκαλέσει το σχηματισμό ενός μικρού ηφαιστειακού κώνου ή να οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο σεισμό».

Ο κ. Συνολάκης επανέλαβε ότι από την αρχή είχε εκφράσει την εκτίμηση πως οι σεισμοί μπορεί να μην είναι τεκτονικοί, αλλά να συνδέονται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα. «Είμαστε δίπλα σε ένα ηφαίστειο που βρίσκεται σε φάση έξαρσης. Οι μετατοπίσεις και οι σεισμοί δείχνουν ότι μάγμα ανεβαίνει προς την επιφάνεια, προκαλώντας τη θραύση των ρηγμάτων», εξήγησε.

Σε ερώτηση για το αν το φαινόμενο θα μπορούσε να σβήσει, απάντησε: «Προφανώς μπορεί. Το έχουμε ξαναδεί. Ωστόσο, πρέπει να αξιολογήσουμε και άλλες παραμέτρους, όπως οι παραμορφώσεις του εδάφους, οι μετρήσεις του βυθού και τα ηφαιστειακά αέρια».

Όσο για το αν η δραστηριότητα θα συνεχιστεί μέχρι το Πάσχα, ο κ. Συνολάκης απάντησε: «Μόνο ο Εγκέλαδος το γνωρίζει. Εάν η σεισμικότητα συνεχίσει να μειώνεται και την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούμε να εξάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα».

Το Ωκεανογραφικό «Αιγαίον» έχει ξεκινήσει τις έρευνες

Ήδη το ωκεανογραφικό «Αιγαίον» του ΕΛΚΕΘΕ, βρίσκεται στην περιοχή. Μάλιστα προχθές (13/2) το βράδυ κατέβασε εξειδικευμένα όργανα στο ηφαίστειο Κολούμπος. Στην παρούσα φάση η επιστημονική ομάδα του «Αιγαίον» έχει χαρτογραφήσει και το ρήγμα της Άνδρου.

Όλα αυτά θα τα συζητηθούν στην αυριανή (16/1) σύσκεψη στην Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου και στην Επιτροπή Ηφαιστειακού Τόξου».

Επικαιροποιήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα στην Σαντορίνη

Το Λιμεναρχείο προχώρησε σε επικαιροποίηση των περιοριστικών μέτρων στα λιμάνια της Σαντορίνης, όπως απαγόρευση παραμονής αυτοκινήτων στο λιμάνι εάν δεν υπάρχουν κατάπλους πλοίου.


Αναφορικά με τα σχολεία, ο Δήμαρχος Σαντορίνης απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας με αίτημα εισαγωγής ειδικής ποσόστωσης για τους μαθητές που θα δώσουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *