Νέες δονήσεις 4,5 και 4,7 Ρίχτερ ταρακούνησαν Αμοργό και Σαντορίνη

Νέες ισχυρές δονήσεις 4,7 και 4,5 Ρίχτερ εκδηλώθηκαν με επίκεντρο στα 22 Χλμ. Νότια Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.


Αυξημένη καταγράφεται το τελευταίο 48ωρο η σεισμική ακολουθία μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με πάνω από 200 δονήσεις την περιοχή της Ανύδρου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.


Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48ωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, σύμφωνα με την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων από τις δύο Επιτροπές.

Πρόκειται για τη Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και τη Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) που συγκάλεσε την Κυριακή 2/2/2025, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Μάλιστα, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου το μεσημέρι της Δευτέρας 3/2.

Ξεκίνησε η σύσκεψη στο Μαξίμου

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετέχουν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, ο καθηγητής Γεωφυσικής ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Δημήτρης Χούπης.

Η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, γίνεται προκειμένου να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που υπάρχει, αλλά και να ενημερωθεί από πρώτο χέρι από τους επιστήμονες όσον αφορά στις εκτιμήσεις για την σεισμική δραστηριότητα που παρουσιάζει μεγάλη έξαρση.

Παράλληλα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και πολιτικής προστασίας θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τον σχεδιασμό που υπάρχει και με την συνδρομή του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας

Στην σύσκεψη συμμετέχουν ο Καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας.

Νωρίτερα σήμερα συνεδρίασαν εκ νέου η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ.

Μεγάλωσε τμήμα του ρήγματος

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισημαίνει «το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει σε σχέση με αυτό πριν 48 ώρες, λόγω της αύξησης του πλήθους των σεισμών, αύξησης των μεγεθών τους και μετατόπισης των επικέντρων προς βορειοανατολικά» και συνέχισε: 

«Μας ανησυχεί η σεισμική ακολουθία που σημειώνεται κυρίως από χθες το πρωί καθώς έχουμε αύξηση στο πλήθος των σεισμών, αύξηση στα μεγέθη ενώ το επίκεντρο έχει μετακινηθεί προς τα βορειοανατολικά».

Σκορδίλης (ΑΠΘ): Το ρήγμα στις Κυκλάδες μπορεί να δώσει σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ

Ο έμπειρος καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας στο νησί της Σαντορίνης, υποστηρίζοντας ότι το σεισμικό ρήγμα είναι ικανό να δικαιολογήσει σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ χαρακτηρίζει την κατάσταση ως «εξαιρετικά σοβαρή» και σύμφωνα με τα επιστημονικά μοντέλα, η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, έχει εκδηλωθεί σε χώρο που κατά το παρελθόν έχουν εκδηλωθεί σεισμοί άνω των 7 Ρίχτερ.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο σεισμός 7,3 Ρίχτερ στην Αμοργό, στις 9 Ιουλίου το 1956.

«Το μήκος του χώρου είναι τόσο μεγάλο που θα δικαιολογούσε σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ. Και τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά διότι δεν παρατηρούμε ύφεση. Αντιθέτως: χθες και σήμερα παρουσιάστηκε έξαρση με τουλάχιστον 10 σεισμούς με 4+ Ρίχτερ», δήλωσε χαρακτηριστικά στο μιλώντας στο ThessToday.gr, και συμπλήρωσε: «έχει διεγερθεί ο χώρος. Αυτή τη στιγμή το σεισμικό ρήγμα είναι 20 χιλιόμετρα».

Έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο οι άνδρες της ΕΜΑΚ – Στημένες σκηνές στο γήπεδο (vid)

Σε ετοιμότητα βρίσκονται 26 άνδρες της ΕΜΑΚ σε εξωτερικό χώρο του κλειστού γήηπέδου της Σαντορίνης, υπό τις οδηγίες του επικεφαλής τους, κ. Μπίλια Ιωάννη. Η σεισμική δραστηριότητα έχει αυξηθεί επικίνδυνα τις τελευταίες ώρες, προκαλώντας έκδηλη ανησυχία και υποχρεώνοντας τις αρχές για τη λήψη νέων προληπτικών μέτρων.

Η ομάδα έχει μεταφερθεί στο νησί στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται στην περιοχή το τελευταίο διάστημα. Οι σκηνές που έχουν στηθεί στο γήπεδο προορίζονται αποκλειστικά για τη διαμονή και τις επιχειρησιακές ανάγκες της ΕΜΑΚ, η οποία βρίσκεται σε ετοιμότητα για οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Όπως αναφέρει το cyclades24 οι σκηνές που έχουν στηθεί στο γήπεδο προορίζονται αποκλειστικά για τη διαμονή και τις επιχειρησιακές ανάγκες της ΕΜΑΚ, η οποία βρίσκεται σε ετοιμότητα για οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί παραπληροφόρηση από ορισμένους κατοίκους της Σαντορίνης, οι οποίοι διαδίδουν λανθασμένα ότι οι σκηνές αυτές προορίζονται για το κοινό.

Η πληροφορία αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι αρχές καλούν τους πολίτες να ενημερώνονται αποκλειστικά από επίσημες πηγές και να αποφεύγουν τη διάδοση ανακριβών ειδήσεων, που μπορεί να προκαλέσουν αδικαιολόγητο πανικό.


Η κατάσταση στο νησί παρακολουθείται στενά από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ η ΕΜΑΚ παραμένει σε επιφυλακή για την προστασία του πληθυσμού εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *