Lamda Development: «Επιχειρηματικότητα και  Βιωσιμότητα – Αντίθεση ή Συμβίωση;»- Η ομιλία του Θωμά Δοξιάδη

 

Τα καίρια ερωτήματα για τη συμβίωση του ανθρώπου με τη φύση, καθώς και τις περιβαλλοντικές, και όχι μόνο, προκλήσεις που προκύπτουν από αυτήν αναδείχτηκαν στη δεύτερη εκδήλωση στο πλαίσιο του θεσμού The Ellinikon Moments της LAMDA Development που πραγματοποιήθηκε στο The Ellinikon Experience Centre με ομιλητή τον Θωμά Δοξιάδη.
Ο βραβευμένος αρχιτέκτονας-αρχιτέκτονας τοπίου, μέσα από ένα διάλογο με θέμα «Επιχειρηματικότητα & Βιωσιμότητα. Αντίθεση η Συμβίωση;» μοιράστηκε ενδιαφέροντα στοιχεία από έργα που έχει υλοποιήσει με την ομάδα του σε όλη την Ευρώπη, λεπτομέρειες σχετικά με τη δημιουργική διαδικασία για τον σχεδιασμό και τη μελέτη του The Ellinikon Experience Park, καθώς και τη μελέτη φύτευσης και την αδειοδότηση του The Ellinikon Park, σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Sasaki.


Παρουσιάζοντας δύο έργα που υλοποιήθηκαν στην Πορτογαλία, ο κ. Δοξιάδης υπογράμμισε: «Ξεκινάμε πάντα με δύο οπτικές. Η μία είναι η οπτική του ανθρώπινου βλέμματος και του τρόπου που έχει ο άνθρωπος, μέσα από εκατομμύρια χρόνια ανάπτυξης, στηθεί για να αντιλαμβάνεται πράγματα. Για να μπορούμε να βοηθήσουμε, να “πιάσουμε” έναν χώρο, πρέπει να τον καταλάβουμε.

Και η άλλη οπτική αφορά το τεχνικό και το επιστημονικό: GIS, σχέδια, αναλύσεις. Όλα αυτά συγκλίνουν στο να καταλάβεις πολυεπίπεδα το πρόβλημά σου και αρχίζουν να οδηγούν σε επιλύσεις, σε επίπεδο master planning. Οι όποιες επιλύσεις, συνεπώς, είναι πώς θα αναπτύξω το μέρος, κάνοντας τη λιγότερη ζημιά. Άρα, η τελική ισορροπία είναι μια ισορροπία που μπαίνουν όλοι οι παράγοντες: ο εμπορικός, ο λειτουργικός, ο οικολογικός και ο αισθητικός».

Για το Έργο του The Ellinikon Experience Park, σημείωσε πως «Το The Ellinikon Experience Park και κατ’ επέκταση το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού έχει παραχθεί με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο, χρησιμοποιώντας την αρχή των τριών R: Reduce, Reuse, Recycle» και εξήγησε: «Έχουμε μειώσει τις παρεμβάσεις μας στον χώρο όσο γίνεται και κρατάμε κατά το δυνατόν το παλιό μπετό που προϋπήρχε στις εγκαταστάσεις τού παλιού αεροδρομίου, το οποίο επαναχρησιμοποιούμε ανακυκλώνοντας κομμάτια του για τις δομές του νέου πάρκου όπως παγκάκια, πεζούλια κ.ά.».

Για τον Riviera Tower, ο κ. Δοξιάδης ανέφερε: «Η περιοχή του Ελληνικού βρίσκεται μεταξύ βουνού και θάλασσας, επομένως ανάλογα το σημείο, το κλίμα διαφοροποιείται. Αντίστοιχα και στον Riviera Tower, τον πρώτο πράσινο ουρανοξύστη στη χώρα μας, το υψόμετρο αλλά και ο προσανατολισμός τής κάθε πλευράς του επηρεάζει το μικροκλίμα. Συνεπώς έχει πραγματοποιηθεί εκτεταμένη μελέτη για να επιλεχθούν τα φυτά που θα ευδοκιμήσουν σε κάθε σημείο του πράσινου πύργου».


Το κοινό και ο συντονιστής της συζήτησης, δημοσιογράφος και συγγραφέας Θοδωρής Γεωργακόπουλος, έθεσαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης σημαντικά ερωτήματα, μεταξύ άλλων και για την αναγκαιότητα δημιουργίας έργων που προάγουν την ενδυνάμωση της σχέσης και της επαφής μεταξύ της φύσης και του ανθρώπου.

Η ομιλία με τον αρχιτέκτοναιαρχιτέκτονα τοπίου Θωμά Δοξιάδη ήταν μέρος της ενότητας Talks που υλοποιείται στο πλαίσιο του θεσμού The Ellinikon Moments. Νέες ενέργειες, με διαφορετικούς καλεσμένους που θα ενημερώσουν και θα αναδείξουν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες, συνδέοντας το παρελθόν, με το παρόν και το μέλλον του The Ellinikon.

 

 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *