Κάτω Κηφισιά: Καταστράφηκε ολοσχερώς το εργοστάσιο PAL – Ανησυχία από τις τοξικές ουσίες στην ατμόσφαιρα

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στο εργοστάσιο PAL στην Κάτω Κηφισιά, που χθες (Τετάρτη 12/6) μετά από έκρηξη που προκάλεσε πυρκαγιά με συνέπεια πυκνοί, μαύροι, τοξικοί καπνοί να «πνίξουν» τον ουρανό της Αττικής.


Ιδιοκτήτης του εργοστασίου κατασκευής μαγειρικών σκευών (με την επωνυμία PAL SΑ της Παλαμήδης ΑΕ) είναι σύζυγος της Μίνας Γκάγκα, της γνωστής πνευμονολόγου και πρώην αναπληρώτριας υπουργού Υγείας.

Στο σημείο επιχείρησαν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, ενώ από αέρος ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρείχαν επίσης υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές.

Το εργοστάσιο καταστράφηκε ολοσχερώς, ωστόσο ευτυχώς τη στιγμή της έκρηξης δεν υπήρχαν εργαζόμενοι μέσα.

Την επόμενη ημέρα τα «βλέμματα» είναι στραμμένα στην αιτία που οδήγησε στην έκρηξη  στην Κηφισιά, με τα πρώτα σενάρια να αναφέρουν ότι προκλήθηκε πιθανόν από μπαταρία αυτοκινήτου.


Την ίδια στιγμή, πάντως, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την τοξικότητα που επικρατεί και σήμερα στην ατμόσφαιρα από τους μαύρους καπνούς.


«Αυτό που προτείνω σε όλους είναι να κρατήσουμε κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες και σήμερα και όχι γιατί υπάρχει καύση, αλλά επειδή σε ένα τέτοιο συμβάν υπάρχει επιμόλυνση από τα σωματίδια της καύσης.

Από την καύση των υλικών που υπάρχουν σε ένα τέτοιο εργοστάσιο προκαλούνται τοξικά αέρια, τα οποία είναι αρκετά επιβλαβή για το αναπνευστικό σύστημα αλλά και για το δέρμα», επεσήμανε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ στο ERTNews.

«Όλες οι ουσίες αυτές σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν καρκινογόνες ιδιότητες και θα έχουν μια επιβάρυνση. Θα πρέπει να φορέσουμε μάσκα και θα έλεγα ό,τι θα πρέπει να σταματήσουμε την εισροή του εξωτερικού αέρα στους εσωτερικούς χώρους.

Ωστόσο, σημαντικό είναι ο Δήμος Κηφισιάς, πέρα από την αστική προστασία, να παρέμβει με την έννοια του καθαρισμού από τη σκόνη, από τα σωματίδια με την πλύση των δρόμων από τις υδροφόρες του Δήμου, έτσι ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα επαναφόρτισης των σωματιδίων καθώς η μέρα θα κινείται και θα υπάρχει μεγαλύτερη κυκλοφορία οχημάτων», πρόσθεσε ο καθηγητής.


Τέλος τόνισε ό,τι «είναι προφανές, ότι τα παιδιά να μην παίξουν σήμερα στην περιοχή και αν βγουν έξω να μην βάλουν το χέρι στο στόμα».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *