Επιτροπή κατά της παραβατικότητας ανηλίκων -Β. Βαμβακάς: Τις επόμενες ημέρες νέα πλατφόρμα για καταγγελίες θυμάτων

H Επιτροπή που συγκροτήθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με στόχο την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων υλοποιεί την πρώτη άμεση πρωτοβουλία τις επόμενες ημέρες, όπως είπε στο Ertnews, o Βασίλης Βαμβακάς, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εκ των μελών της νέας επιτροπής. Πρόκειται για πλατφόρμα όπου τα θύματα «απευθείας, αδιαμεσολάβητα και χωρίς να φοβούνται, θα πατούν το κουμπί της καταγγελίας».


«Θα ενημερωθείτε μέσα στον Μάρτιο, υπάρχει χρονοδιάγραμμα, αλλά πρώτα πρέπει να εισακουστούν και οι εμπλεκόμενοι. Θύματα και θύτες αυτής της ιστορίας καθώς και οι επαγγελματίες που εμπλέκονται. Πιστεύουμε ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει κατατεθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα καλύπτει όλα αυτά τα κενά και τα προβλήματα που θα εντοπιστούν στα διάφορα υπουργεία που είναι συναρμόδια και υπάρχει ένας κατακερματισμός δραστηριοτήτων που πολλές φορές γιατί να επιλύει τα προβλήματα, τα επιτείνει», είπε ο καθηγητής.


Η «κανονικοποίηση» της βίας ξεφεύγει

«Γνωρίζουμε από παλιά ότι η παραβατικότητα των ανηλίκων δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο, οι αιτίες του είναι λίγο πολύ γνωστές: Ταξικοί λόγοι, εθνοτικοί λόγοι, πολιτισμικοί λόγοι. Το καινούργιο που προκύπτει τα τελευταία δύο – τρία χρόνια και μειώνει την ηλικία στην οποία βλέπουμε να υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές και βίαιες, είναι το γεγονός ότι υπάρχει κανονικοποίηση της βίας, η βία γίνεται μέρος της επικοινωνίας των νέων και των αστεϊσμών τους και αυτό κάποιες φορές μπορεί να παίρνει άγριες διαστάσεις, βλέπουμε να ξεφεύγει και να παίρνει ακόμα και βάρβαρες εκφάνσεις», τόνισε ο Βασίλης Βαμβακάς.

Οι νέοι επικοινωνούν πλέον και με αυτό τον τρόπο, μέσω της βίας. Είναι πολυπαραγοντικό και αυτό δεν είναι εύκολη εξήγηση. Πολλοί το αποδίδουν και στην περίοδο της πανδημίας, εγώ είμαι λίγο επιφυλακτικός ως προς αυτό, πρόσθεσε ο καθηγητής, εξηγώντας ότι «το lockdown ήταν σπίθα και όχι βασική αιτία».


Ο καθηγητής επισημαίνει ότι «πολλές άλλες διαδικασίες και πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή των εφήβων και των νέων, κυρίως μέσα από τη νέα τους κοινωνικοποίηση που είναι κυρίως τεχνολογική, συνδέονται με αντικοινωνική συμπεριφορά.

«Προφανώς και έχουμε πολλά να κάνουμε στο μέλλον, τα οποία θα ενημερώνεστε γι αυτά, αλλά αυτή τη στιγμή το πολύ κρίσιμο είναι ότι η κυβέρνηση, η Πολιτεία, σε συνεργασία με επιστήμονες που ειδικεύονται σε διάφορα πεδία αυτού του πολυσύνθετου φαινομένου, αποφάσισε να σκύψει πάνω στο πρόβλημα αναζητώντας λύσεις, εντοπίζοντας προβλήματα και κενά που υπάρχουν στην άσκηση πολιτικών, είτε να πάρει καινούργιες πρωτοβουλίες που θα αφορούν πλέον την διαδικτυακή και την επικοινωνιακή πληροφόρηση όλων.


Σε διαρκή επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου και με τα συναρμόδια υπουργεία

Το υπουργείο Οικογένειας, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Παιδείας και όλα τα συναρμόδια υπουργεία συμμετείχαν στη συνάντηση που έγινε με τον πρωθυπουργό πριν από λίγες μέρες με στόχο κατάθεση πρότασης περίπου τον Οκτώβριο. «Όπως σας είπα, προβλέπεται να είμαστε πλέον παρόντες ως επιβλέποντες στο σύντομο αυτό», διευκρίνησε ο Βασίλης Βαμβακάς.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *