Συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για ακόμα μία μέρα, αυτή τη φορά με την κατάθεση της παιδιάτρου του “Αγλαΐα Κυριακού” που προσπάθησε να επαναφέρει με ΚΑΡΠΑ τη μικρή Τζωρτζίνα.
Η γιατρός, όπως και άλλοι συνάδελφοί της, χαρακτήρισαν την κατηγορούμενη «ψύχραιμη» τις τελευταίες στιγμές της πρωτότοκης κόρης της. «Η μητέρα μου είπε πως η Τζωρτζίνα έχει περάσει πολλά, ότι είναι το παιδί που βρήκε το μωρό στην κούνια πεθαμένο» είπε ακόμη η μάρτυρας μεταφέροντας στο ακροατήριο τη συζήτηση που είχε με τη Ρούλα Πισπιρίγκου κατά την εισαγωγή της Τζωρτζίνας στο νοσοκομείο Παίδων.
Συγκεκριμένα, η κυρία Κουρούση, η οποία είχε εφημερία στο νοσοκομείο όταν η Τζωρτζίνα μεταφέρθηκε σε αυτό, στις 26 Ιανουαρίου 2022, περιέγραψε τη συνομιλία που είχε με την κατηγορούμενη μητέρα, ενώ ανέφερε πως είχε εξετάσει και το άλλο κορίτσι της οικογένειας που έφυγε από τη ζωή, τη Μαλένα. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας η Ρούλα Πισπιρίγκου κλήθηκε από τη πρόεδρο να πει στο δικαστήριο σε ποιο νοσοκομείο νοσηλεύτηκε η Μαλένα, με αφορμή σχετικές ερωτήσεις που υπέβαλλε εκείνη τη στιγμή η υπεράσπιση. «Η Μαλένα νοσηλεύτηκε στο «Αγλαΐα Κυριακού» και μετά όταν διαγνώστηκε με λευχαιμία στο «Ελπίδα»», απάντησε η κατηγορουμένη, με τη φωνή της να ακούγεται πρώτη φορά στη δικαστική αίθουσα.
Τώρα, στην κατάθεσή της η παιδίατρος του «Αγλαΐα Κυριακού» ανέφερε: «Είδα πρώτη φορά το παιδί και τη μητέρα, την οποία έτυχε να τη θυμηθώ γιατί και είχα εξετάσει και τη Μαλένα. Μου είπε ότι η Τζωρτζίνα έχει περάσει πολλά, ότι είναι το παιδί που βρήκε το μωρό στην κούνια πεθαμένο, ότι έπαθε ανακοπή. Μου ζήτησε να μπει σε μονόκλινο και της είπα βεβαίως. Τον πατέρα τον είδα πρώτη φορά το βράδυ». Συνεχίζοντας η μάρτυρας κατέθεσε: «Έπειτα ξαναείδα το παιδί το Σάββατο. Πήγα στην εφημερία στις 9. Με ενημέρωσαν ότι η Τζωρτζίνα είχε πέντε επεισόδια διαρκείας 3-5 λεπτών το καθένα και ότι είχε μπει σε καταγραφή. Εξετάσαμε το παιδί δεν βρήκαμε κάτι και συνεχίσαμε τη επίσκεψη στα υπόλοιπα παιδάκια του ορόφου. Ενδιάμεσα πήγε η ειδικευόμενη μου να ελέγξει τη Τζωρτζίνα και ήταν εντάξει».
«Ψύχραιμη»
Περιγράφοντας τις στιγμές λίγο πριν η Τζωρτζίνα φύγει από τη ζωή αλλά και τη συμπεριφορά της μητέρας της εκείνες τις στιγμές η μάρτυρας είπε: «Κάποια στιγμή η ειδικευόμενή μου είχε κατέβει να κάνει ένα εξιτήριο. Ακούω μια νοσηλεύτρια να με καλεί και να μου φωνάζει να τρέξω για το παιδί. Πήγα στο θάλαμο και είδα τη Τζωρτζίνα με στροφή κεφαλής και μυδρίαση. Πήρα το ακουστικό να ακούσω. Άκουσα ένα χτύπο κάθε δυο δευτερόλεπτα περίπου για 10 δευτερόλεπτα. Ξεκινήσαμε αμπού και μαλάξεις. Εκεί που ξεκινήσαμε μαλάξεις με σταμάτησε η μητέρα για να στείλει τα δεδομένα από το μηχάνημα (σ.σ. τον απινιδωτή που είχε τοποθετηθεί στο παιδί) στον κ. Παπαγιαννη».
Όπως κατέθεσε η παιδίατρος το κοριτσάκι «περίπου μέσα σε 10 λεπτά διασωληνώθηκε από την κ. Θεοτοκάτου. Περίπου στα 20 λεπτά βγήκε άλλος γιατρός και είπε στη μητέρα ότι το παιδί δεν επανέρχεται. Εκείνη μας είπε ότι την άλλη φορά χρειάστηκαν 50 λεπτά όποτε κι εμείς συνεχίσαμε. Το παιδί δεν τα κατάφερε και όταν είδα τη μητέρα στο γραφείο των γιατρών εκείνη με ευχαρίστησε για ότι κάναμε για το παιδί, δεν ήταν δακρυσμένη ούτε έτοιμη να κλάψει».
Πρόεδρος: Είπατε στην κατάθεση σας ότι η μητέρα σας ζήτησε να επικοινωνήσετε με τους καρδιολόγους για να αλλάξει το παιδί το φάρμακο…
Μάρτυρας: Μου είπε η μητέρα να ρωτήσω τον καρδιολόγο για την αλλαγή του φαρμάκου και μήπως είναι γι’ αυτό τα επεισόδια. Βέβαια είχε κάνει ήδη δυο πριν την αλλαγή του φαρμάκου, αλλά της είπα ότι θα το κάνω μόλις τελειώσω.
Πρόεδρος: Πως είδατε την κατηγορουμένη;
Μάρτυρας: Ήταν ψύχραιμη, ήταν έξω από το θάλαμο κοιτούσε που ερχόμασταν και μόλις έφτασε δεν είδα κάποια αντίδραση, να φωνάξει «τρέξτε».
Πρόεδρος: Είπατε ότι την ώρα που κάνατε ΚΑΡΠΑ μπήκε η μητέρα και άφησε τη συσκευή…
Μάρτυρας: Ακούμπησε τη συσκευή στο θώρακα του παιδιού και πάτησε το κουμπί για τα δεδομένα. Με διέκοψε της είπα να περάσει έξω.
Πρόεδρος: Όταν μπήκατε μέσα που ήταν το οξύμετρο;
Μάρτυρας: Πάνω στο παιδί στο χέρι του.
Πρόεδρος: Λειτουργούσε; Θυμάστε;
Μάρτυρας: Εκείνη την ώρα έδειχνε χαμηλές σφίξεις και κορεσμό, δεν εμπιστευόμαστε τα οξύμετρα έπρεπε να το επιβεβαιώσω και εγώ.
Πρόεδρος: Το ακούγατε όταν μπήκατε ;
Μάρτυρας: Όταν μπήκα δεν ακούγονταν.
Εισαγγελέας: Τη νοσηλεύτρια ποιος την ειδοποίησε;
Μάρτυρας: Η νοσηλεύτρια μου είπε πως την ειδοποίησε μητέρα. Ότι πλησίασε η μητέρα, της είπε κάτι που δεν κατάλαβε και στη συνέχεια τη ρώτησε η νοσηλεύτρια αν κάνει επεισόδιο και της είπε «ναι» και μας ειδοποίησε.
Εισαγγελέας: Πως ήταν η μητέρα;
Μάρτυρας: Μου είπε η νοσηλεύτρια ότι ήταν πολύ ήρεμη όταν πλησίασε.
Η παιδίατρος δέχθηκε στη συνέχεια ερωτήσεις από το συνήγορο υποστήριξης της κατηγορίας και κλήθηκε εκ νέου να μιλήσει για τις τελευταίες ώρες της Τζωρτζίνας. «Λίγο πριν μπω στο θάλαμο άκουσα έναν ρόγχο. Τον εξέλαβα ως επιθανάτιο ρόγχο» σημείωσε η μάρτυρας καταθέτοντας πως ότι παιδί «είχε χρώμα μπλε γύρω από το στόμα του, περιστοματική κυάνωση λέγεται και δεν υπήρχαν σάλια γύρω από το στόμα του».
Υπεράσπιση: Γνωρίζετε αν είχαν κινηθεί ποινικά για το θάνατο της Μαλένας η κ. κατηγορουμένη και ο κ. Δασκαλάκης;
Μάρτυρας: Όχι δεν το γνωρίζω.
Πρόεδρος: Πείτε μας κ. κατηγορουμένη που νοσηλεύτηκε η Μαλένα;
Ρούλα Πισπιρίγκου: Η Μαλένα νοσηλεύτηκε στο «Αγλαΐα Κυριακού» και όταν διαγνώστηκε με λευχαιμία μεταφέρθηκε στο «Ελπίδα».
Η κ. Κουρουκούση ρωτήθηκε από την υπεράσπιση για τη συζήτηση που είχε με την κατηγορουμένη ώστε η κόρη της να νοσηλευτεί σε μονόκλινο δωμάτιο. «Δεν είναι ότι με πίεσε να μπει σε μονόκλινο το παιδί, είχα τη δυνατότητα να το βάλω σε μονόκλινο και το έβαλα», διευκρίνισε η γιατρός και επανέλαβε πως η είσοδος της Ρούλας Πισπιρίγκου στο θάλαμο της Τζωρτζίνας έγινε ενώ η ίδια είχε ξεκινήσει τη ΚΑΡΠΑ στο παιδί. «Μόλις είχα ξεκινήσει τη ΚΑΡΠΑ και ήρθε η μητέρα και άφησε αυτό το μηχάνημα στο παιδί. Πάτησε το κουμπί και της ζήτησα να βγει έξω από το δωμάτιο» είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας.
Η δίκη συνεχίζεται.