Στο Ευρωπαϊκό Ανθρωπιστικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες συμμετείχε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια μετείχε και στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία. Κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες, ο κ. Στυλιανίδης είχε, επίσης, σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους αξιωματούχους για θέματα ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου.
Κατά την τοποθέτησή του στο Φόρουμ, ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι μπροστά στις τεράστιες προκλήσεις της εποχής, όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κλιματική κρίση, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την ηθική υποχρέωση να παραμείνει ηγέτιδα δύναμη στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη ανάπτυξης σταθερής ευρωπαϊκής στρατηγικής και πολιτικών με την υιοθέτηση μιας νέας προσέγγισης έκτακτης ανάγκης που να ξεπερνά τις παραδοσιακές προσεγγίσεις και να δίνει έμφαση στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) και του rescEU.
Με βάση τα διδάγματα της ελληνικής εμπειρίας από την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας τόσο στην Ουκρανία, όσο και στην Τουρκία και τη Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό, ανέφερε ότι αποτελεσματική ανθρωπιστική βοήθεια είναι η στοχευμένη βοήθεια. Υπογράμμισε δε τη σταθερή δέσμευση της Ελλάδας να στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων πληθυσμών που πλήττονται από ανθρωπιστικές κρίσεις.
Το Ευρωπαϊκό Ανθρωπιστικό Φόρουμ διοργανώθηκε από τη γενική διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG ECHO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με τη Σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας στην προώθηση καινοτόμων, βιώσιμων και αποτελεσματικών προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων ανθρωπιστικών προκλήσεων, που ολοένα και αυξάνονται.
Παράλληλα, ο κ. Στυλιανίδης, κατά την ομιλία του στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία, επισήμανε την πρόθεση της χώρας μας να συνεχίσει για όσο χρειαστεί να εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη της προς τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και της Συρίας.
Στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία η Ελλάδα θα προσφέρει 5 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον της βοήθειας που έχει ήδη παράσχει, ενώ όπως ανακοινώθηκε στο Ευρωπαϊκό Ανθρωπιστικό Φόρουμ η συνεισφορά της χώρας μας για χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας το 2023 ανέρχεται σε περίπου 1,6 εκατ. ευρώ.
Μιλώντας από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σημείωσε ότι η βοήθεια που προσέφερε μέχρι σήμερα η Ελλάδα αποτελεί «έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης που αισθάνονται οι Έλληνες προς τον τουρκικό και συριακό λαό, μπροστά στο μέγεθος αυτής της καταστροφής» και προσέθεσε: «Η Ελλάδα θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να βοηθήσει και τις δύο χώρες να ξεπεράσουν τις τεράστιες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στην Τουρκία και στη Συρία. Θα το κάνουμε σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην ΕΕ αλλά και διμερώς. Απέναντι σε τέτοιες προκλήσεις, υπάρχει μόνο ένας δρόμος: Να σταθούμε όλοι μαζί στο πλευρό του τουρκικού και συριακού λαού».
Τη Διάσκεψη «Μαζί για τους Λαούς της Τουρκίας και της Συρίας» συνδιοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη Σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, σε συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές. Στόχος, να συγκεντρωθούν κεφάλαια από κράτη-μέλη και διεθνείς δωρητές και να συντονιστεί η παροχή αρωγής για την αποκατάσταση και την κάλυψη αναγκών της επόμενης μέρας στις πληγείσες περιοχές.