“Η Καστοριά ήταν, είναι και θα είναι πάντα το ισχυρότερο κάστρο της Νέας Δημοκρατίας”, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στην πόλη, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν έχει εναλλακτική πρόταση και αναφέρθηκε στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή την Παρασκευή σημειώνοντας: “Εμείς, φίλες και φίλοι, δεν πρόκειται να μετατρέψουμε την πολιτική αντιπαράθεση σε μία αρένα γεμάτη χυδαιότητα και τοξικότητα. Και λυπάμαι γιατί κάποιοι δεν φαίνεται να πήραν το μάθημά τους και εξακολουθούν να πορεύονται με αυτούς τους κανόνες, με fake news, με ψέματα, με συκοφαντίες και κυρίως χωρίς εναλλακτική πρόταση.
Θα έχουμε όμως την ευκαιρία την Παρασκευή, θα έχουμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στη Βουλή. Είναι η τελευταία συζήτηση που θα γίνει ουσιαστικά πριν από τις ευρωεκλογές. Θα είναι ένα άτυπο εφ΄ όλης της ύλης debate για τα ζητήματα πρωτίστως της οικονομίας.
Θα έρθουμε, λοιπόν, στη Βουλή να τα συζητήσουμε όλα, να δούμε και πόσο βάση έχουν οι ανεδαφικές προτάσεις της αντιπολίτευσης. Μας λέει η αντιπολίτευση το ωραίο: «μηδενικό», λέει, «ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα». Μάλιστα, βέβαια. Ωραίο θα ήταν να μπορούσαμε να το κάνουμε. Έλα ντε που μας στοιχίζει 2,5 δισεκατομμύρια τον χρόνο. Βάλτε, λοιπόν, επί τέσσερα, πόσο στοιχίζει την τετραετία. Ας έρθουμε, λοιπόν, να κοστολογήσουμε τα προγράμματα για να ξεχωρίσουν επιτέλους και αυτοί οι οποίοι μιλούν υπεύθυνα από αυτούς που μιλούν ανεύθυνα.
Και για ένα πράγμα μπορώ να σας δεσμευτώ, φίλες και φίλοι, σας το είχα πει και προεκλογικά: ποτέ, ποτέ ξανά με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και με εμένα Πρωθυπουργό η Ελλάδα δεν θα ξαναζήσει τις δημοσιονομικές δυσκολίες που έζησε την περασμένη δεκαετία. Τα αφήσαμε πίσω μας αυτά”.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση του έσκυψε πάνω στα προβλήματα του νομού Καστοριάς και αναφέρθηκε στο κλάδο της γούνας και της στήριξης που δόθηκε σε αυτόν λέγοντας ότι θα υπάρξουν και άλλα προγράμματα για τους γουνοπαραγωγούς και ειδικά τους πιο μικρούς.
Για το φράγμα του Νεστορίου είπε ότι παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα αλλά δεσμεύτηκε προς με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα γίνει. Επίσης, η σήραγγα της Κλεισούρας προχωράει.
Γιατί εμείς δεν αντιμετωπίζουμε την εξωτερική πολιτική ούτε ευκαιριακά, ούτε με όρους, θα έλεγα, εύκολης και ανέξοδης πατριδοκαπηλίας, όπως κάνουν κάποιοι.
Είμαστε υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Είμαστε η ισχυρότερη χώρα σήμερα στα Βαλκάνια. Ακολουθούμε μια πολιτική αρχών και αξιών και στέλνουμε μηνύματα προς όλους, μηνύματα συνέπειας και συμμόρφωσης.
Και πρέπει να σας πω ότι -το λέω γιατί βρίσκομαι στη Βόρεια Ελλάδα, στα σύνορα της πατρίδας μας- οι τελευταίες δηλώσεις οι οποίες έγιναν από τα Σκόπια, είναι δηλώσεις οι οποίες είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες.
Όσο η νέα κυβέρνηση επιμένει σε αυτόν τον δρόμο, που δεν εξυπηρετεί τελικά τα συμφέροντα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας -θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας, ωστόσο πρέπει να γνωρίζουν ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους»-, δυστυχώς γι’ αυτούς ο ευρωπαϊκός τους δρόμος θα μείνει κλειστός.
Και τα μνημόνια τα οποία προέκυψαν από τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα κυρωθούν ωσότου αλλάξουν στάση και προσέλθουν στον δρόμο της λογικής και στον δρόμο της συνεννόησης. Έναν δρόμο τον οποίο πάντα επιδιώκει η πατρίδα μας με αυτοπεποίθηση.
Σε αυτή, λοιπόν, τη δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση, να ακούγεται η φωνή της Ελλάδας ισχυρή στην Ευρώπη έχει πολύ μεγάλη σημασία, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, για το πώς θα διεκδικήσουμε ένα επόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και για γεωπολιτικούς λόγους.
Προσέξτε, τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε επενδύσει στις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Και το κάναμε από το υστέρημά σας, από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου. Το κάναμε γιατί είμαστε σε μια δύσκολη γειτονιά και πρέπει πάντα να έχουμε ισχυρή αποτρεπτική δύναμη.
Η Ευρώπη τώρα όμως αντιλαμβάνεται ότι πρέπει συνολικά να επενδύσει στην άμυνά της και ανοίγεται μπροστά μας μια πολύ μεγάλη ευκαιρία: να χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά ευρωπαϊκούς πόρους για ευρωπαϊκές αμυντικές επενδύσεις.
Για σκεφτείτε πόσο σημαντικό θα ήταν, για παράδειγμα, για τη χώρα μας, να μπορέσουμε να φτιάξουμε μία αντιπυραυλική ασπίδα πάνω από όλη την Ευρώπη -θα κάλυπτε προφανώς, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, την πατρίδα μας- με ευρωπαϊκούς πόρους. Αυτό θα σήμαινε παραπάνω επενδύσεις στην άμυνα, αλλά χωρίς την επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου.
Και αναρωτιέμαι, φίλες και φίλοι, ποιον θα εμπιστευόσασταν στις Βρυξέλλες να κάνει μία τέτοια διαπραγμάτευση την επόμενη μέρα; Ποια πολιτική δύναμη και ποιους ευρωβουλευτές; Αυτούς οι οποίοι απέδειξαν ότι μπορούν βήμα-βήμα να ενισχύσουν το κύρος της Ελλάδας στην Ευρώπη ή αυτούς οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία συκοφαντούν την Ελλάδα στην Ευρώπη;