Βούτσιτς: Οι σχέσεις της Σερβίας με τη Ρωσία μπορεί να πληγούν μετά τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι

Οι σχέσεις της Σερβίας με τη Ρωσία ενδέχεται να πληγούν μετά τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε σήμερα ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο σερβικό τηλεοπτικό δίκτυο Prva.


Ο Βούτσιτς είπε ότι «σοκαρίστηκε» από την είδηση του θανάτου του 47χρονου Ρώσου αντιφρονούντα.

Είναι η πρώτη φορά που ο Σέρβος πρόεδρος, ο οποίος τηρεί φιλική στάση προς την Μόσχα, τοποθετήθηκε δημόσια στο ζήτημα του θανάτου Ναβάλνι. Ο Βούτσιτς επικρίθηκε από μέσα ενημέρωσης ότι δεν χειροκρότησε τη χήρα του Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, μετά την ομιλία της στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφαλεία την Παρασκευή.

Η στάση της Σερβίας απέναντι στη Ρωσία πρέπει τώρα να αξιολογηθεί στο πλαίσιο της προόδου της Ρωσίας στην Ουκρανία και του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ, τόνισε ο Βούτσιτς. Σημείωσε ωστόσο ότι η υιοθέτηση κυρώσεων κατά της Ρωσίας εξακολουθούν να είναι εκτός συζήτησης

Όταν ρωτήθηκε για την αντίδρασή του στην ομιλία της Ναβαλνάγια, ο Σέρβος πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν γνώριζε ποιά ήταν η ομιλήτρια. Πριν από την ομιλία της, η Ναβάλναγια καθόταν δίπλα στον Βούτσιτς.


Βίντεο που δημοσιεύτηκαν σε σερβικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ότι αν και ο Βούτσιτς σηκώθηκε από την καρέκλα του μετά την ομιλία της Ναβάλναγια, σε αντίθεση με όλους τους άλλους στο κοινό, δεν χειροκρότησε.


Στην εξωτερική του πολιτική, ο Βούτσιτς ταλαντεύεται μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Σέρβος πρόεδρος διατηρεί καλές σχέσεις με το Κρεμλίνο, αλλά θέλει επίσης να οδηγήσει τη χώρα του στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *