Συναγερμός σε παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης – Πέθανε παιδάκι από παρβοϊό


Πριν από περίπου δύο μήνες ένα παιδί ηλικίας 3,5 ετών κατέληξε στην Θεσσαλονίκη με οξεία μυοκαρδίτιδα έπειτα από λοίμωξη με παρβοϊό (Parvovirus B 19).


Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές καθώς σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ στον παιδικό σταθμό όπου φοιτούσε το παιδί έχουν εντοπιστεί 11 κρούσματα.

Μία εξέλιξη που έφερε σε αυξημένη επιφυλακή τους γιατρούς όλης της χώρας εξαιτίας του παρβοϊού μετά και από επείγουσα ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για συμπτώματα μυοκαρδίτιδας που προκαλείται από Parvovirus. Δηλαδή από παρβοϊό.

O παρβοϊός, ο ιός του λοιμώδους ερυθήματος (γνωστού επίσης και ως πέμπτη νόσος), παρουσιάζει πανευρωπαϊκή έξαρση αυτήν την εποχή και εμφανίζει εξάνθημα στα δύο μάγουλα, ως χαρακτηριστικό πρώιμο σύμπτωμα. Είναι πολύ επικίνδυνος για τις εγκύους και τα μωρά με επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τι αναφέρει όμως ο ΕΟΔΥ στο έγγραφο που απέστειλε προς τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας για να τους ενημερώσει για συρροή περιστατικών με αυξημένη τροπονίνη σε παιδιά παιδικού σταθμού – νηπιαγωγείου στη Θεσσαλονίκη;


«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο ΕΟΔΥ στις 10 Απριλίου ενημερώθηκε από νοσηλευτικά ιδρύματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης) σχετικά με συρροή περιστατικών με αυξημένη τροπονίνη σε παιδιά που φοιτούν σε παιδικό – νηπιαγωγείο της περιοχής. Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνεται και παιδί 3,5 ετών το οποίο κατέληξε με οξεία μυοκαρδίτιδα από Parvovirus B19» αναφέρεται στο έγγραφο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο θάνατος του μικρού κοριτσιού τοποθετείται χρονικά πριν από περίπου δύο μήνες.

Έως και τις 26/4/2024, βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ, έντεκα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη, εκ των οποίων ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε, ένα παρουσίασε κλινική εικόνα μυοκαρδίτιδας και συνεχίζει να νοσηλεύεται, δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα και τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.

Η πλειοψηφία των παιδιών είχε ένδειξη πρόσφατης λοίμωξης με Parvovirus γεγονός το οποίο συνάδει με το επιδημιολογικό ιστορικό όπου αναφέρεται νόσηση από Parvovirus B19 (κλινική διάγνωση) σε πολλά από τα παιδιά του σταθμού. Ταυτόχρονα από την ανάλυση κλινικών δειγμάτων (filmarray ανώτερου αναπνευστικού και έλεγχο κοπράνων) φαίνεται ότι ο συχνότερος λοιμογόνος παράγοντας που απομονώθηκε ήταν ο Rhinovirus/Enterovirus ακολουθούμενος από τον Adenovirus. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα παιδιά με λοίμωξη από Parvovirus B19 είχαν ταυτόχρονα συλλοίμωξη με Rhinovirus/Enterovirus».

Οι ειδικοί Δημόσιας Υγείας εξετάζουν τη συσχέτιση πιθανής συλλοίμωξης παρβοϊού με εντεροϊό και αδενοϊό και κατά πόσο αυτή μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδες.

Μετά τη διαπίστωση της συρροής των κρουσμάτων ο ΕΟΔΥ συνέστησε διακοπή της λειτουργίας της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας για δύο εβδομάδες, και ζήτησε την απολύμανσή της.

Στη συνέχεια προέβη στην επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών για τους υπεύθυνους λοιμογόνους παράγοντες.

Εν τω μεταξύ ο παρβοϊός 19, που προκαλεί λοιμώδες ερύθημα σε παιδιά, έχει σημάνει συναγερμό και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), μετά από περιστατικά λοίμωξης σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του ECDC για τις μεταδοτικές ασθένειες, Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία και Νορβηγία δήλωσαν στις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές αυξημένες λοιμώξεις, οι οποίες ξεκίνησαν το 2023 και συνεχίστηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *