Για τον κίνδυνο εμφάνισης νέων αντιεξουσιαστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων με αφορμή την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού με στόχο τα ΜΑΤ στο Γουδί και την ανάληψη της ευθύνης από μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση μίλησαν στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νίκος Ρήγας και η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά. Ταυτόχρονα αναφέρθηκαν και στη μάστιγα των τροχαίων δυστυχημάτων σχολιάζοντας τα θλιβερά στατιστικά με τους 518 νεκρούς το πρώτο δεκάμηνο του έτους.
Καθόλου τυχαία η χρονική συγκυρία
«Το ύφος του κειμένου ήταν πάρα πολύ σκληρό με «ένα επιθετικό ύφος εναντίον εργαζόμενων αστυνομικών» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Ρήγας χαρακτηρίζοντας την υπόθεση ιδιαίτερα σοβαρή. «Η αντιτρομοκρατική της Ελλάδος είναι μια από τις καλύτερες παγκοσμίως, με εξαρθρώσεις μεγάλων οργανώσεων οι οποίες έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε και τα περαιτέρω. Είναι λεπτές αυτές οι διαδικασίες και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» σημείωσε ο κ. Ρήγας.
«Είναι πρωτόγνωρο το πώς (ο εκρηκτικός μηχανισμός) σχηματίστηκε από δύο υλικά τα οποία δεν τα έχουμε δει στο παρελθόν. Δεν είναι τυχαίο θεωρώ εγώ η συγκυρία το ότι τώρα γίνεται στην Αστυνομία, δηλαδή μετά από το κύμα συμπαράστασης που υπάρχει προς τους αστυνομικούς» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» η κα Βαρελά. Και όπως δήλωσε στον δημοσιογράφο και παρουσιαστή της εκπομπής, Κώστα Παπαχλιμίντζο, ελπίδα όλων είναι να μην υπάρξει συνέχεια.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων πρόσθεσε ότι «είχαμε ξεχάσει όλοι την ύπαρξη τρομοκρατίας στην Ελλάδα» προσθέτοντας ότι οι αξιωματικοί που διερευνούν την υπόθεση θα βρουν κάποια άκρη προκειμένου να συνάδελφοί τους να μην βρεθούν αντιμέτωποι στο μέλλον με αντίστοιχες επικίνδυνες καταστάσεις.
«Βιώνουμε καθημερινά μια γενοκτονία στην άσφαλτο»
Οι δύο καλεσμένοι της εκπομπής αναφέρθηκαν και στον μεγάλο αριθμό τροχαίων δυστυχημάτων με αφορμή τα αλλεπάλληλα περιστατικά που έγιναν τις μέρες των εορτών.
«Κάθε χρόνο έχουμε γύρω στους 650 νεκρούς από τροχαία ατυχήματα. Η κύρια αιτία για μένα παραμένει η ατιμωρησία. Τα όσα πρόστιμα επιβάλλονται είναι ελάχιστα σε σχέση με τις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» σημείωσε η κα Βαρελά επισημαίνοντας ότι δεν γίνονται συχνά αλκοτέστ όπως παλιά. «Όταν δεν υπάρχει η επιβολή προστίμου υπάρχει αυτή η ασυδοσία» σχολίασε η δικηγόρος.
«Βιώνουμε καθημερινά σαν χώρα μια γενοκτονία στην άσφαλτο και βλέπουμε ότι η γενοκτονία δεν επιτελείται μόνο στα μεγάλα εθνικά δίκτυα ή στους επαρχιακούς δρόμους. Γίνεται και μέσα στις μεγάλες πόλεις και ακόμα περισσότερο τις μέρες που είναι κίνηση πιο μικρή και αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες ή στις εορταστικές μέρες όπου ο κόσμος βγαίνει έξω, πηγαίνει για φαγητό, πίνει και κάνει χρήση αλκοόλ» δήλωσε σχετικά ο κ. Ρήγας σχολιάζοντας τον μεγάλο αριθμό θυμάτων τα τελευταία 24ωρα.
Πρόσθεσε δε ότι ότι η πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει ενσκήψει πάρα πολύ σοβαρά στο θέμα αντιμετώπισης των τροχαίων ατυχημάτων λέγοντας ότι θα πρέπει να «αλλάξουμε την αξιακή συμπεριφορά των πολιτών, που όμως αυτό θα χρειαστεί μια με δυο γενιές για να μπορέσουμε έχουμε αποτελέσματα και να αναπτύξουμε την οδική παιδεία η οποία χρειάζεται από τα σχολεία».
Και όπως είπε χαρακτηριστικά «όλα τα παιδιά κάνουν μαθηματικά, όλα θα κάνουν, αλλά δε θα γίνουν όλοι μαθηματικοί, δε θα γίνουν όλοι φιλόλογοι. Οδηγοί όμως θα γίνουν όλοι. Αυτό το μάθημα θα πρέπει να μπει από το Δημοτικό ακόμα και με διαδραστικά μαθήματα, ακόμα και με πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής, έτσι ώστε τα παιδιά από μικρά να μάθουν και τη συμπεριφορά ως οδηγοί αλλά και ως πεζοί».