Την έναρξη λειτουργίας του Future Mobility Development Center, του νέου κέντρου δοκιμών για πλήρως αυτοματοποιημένη ανάπτυξη και test drives, στο Sokolov της Τσεχίας, γιορτασε πριν από μερικές μέρες το BMW Group.
Το FMDC, στο οποίο έχουν επενδυθεί 300 εκατομμύρια ευρώ, θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας στον τομέα της κινητικότητας. Η πρώην περιοχή εξόρυξης έχει μετατραπεί σε κόμβο καινοτομίας που απασχολεί περισσότερους από εκατό εξειδικευμένους εργαζόμενους. Το σύνολο των εγκαταστάσεων προσφέρει το καλύτερο περιβάλλον για δοκιμές υψηλής και πλήρως αυτοματοποιημένης οδήγησης και στάθμευσης σε πραγματικές συνθήκες, οι οποίες έρχονται να συμπληρώνουν την εικονική προσομοίωση οδηγικών καταστάσεων.
Το FMDC στο Sokolov συμπληρώνει το υπάρχον δίκτυο εγκαταστάσεων δοκιμών της BMW μετά από εκείνες στο Aschheim που βρίσκονται στο Μόναχο, στο Miramas στη Γαλλία και στο Arjeplog στη Σουηδία.
«Με το νέο μας Κέντρο Ανάπτυξης Μελλοντικής Κινητικότητας, δημιουργήσαμε έναν μοναδικό στο είδος του χώρο δοκιμών, σχεδιασμένο αποκλειστικά για τις ιδιαίτερα απαιτητικές δοκιμές αυτοματοποιημένης οδήγησης και στάθμευσης μέχρι το επίπεδο 4. Σε 6.000 στρέμματα γης, δοκιμάζουμε όλες τις πιθανές συνθήκες οδήγησης με μέγιστη ευελιξία και τεράστια αποτελεσματικότητα: πόλη, επαρχιακό δίκτυο, αυτοκινητόδρομος, καθώς και αυτοματοποιημένη στάθμευση. Το αξιοσημείωτο είναι ότι μπορούμε να εκτελούμε τις ενότητες δοκιμών μας τη μία μετά την άλλη χωρίς διακοπή. Αυτό καθιστά τις δοκιμές μας όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικές, αξιόπιστες και πελατοκεντρικές», δήλωσε ο Frank Weber, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της BMW για την Ανάπτυξη.
Ο νέος χώρος δοκιμών όχι μόνο επιτρέπει τη δοκιμή και την περαιτέρω ανάπτυξη τεχνολογικών καινοτομιών, αλλά αποτελεί επίσης παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα υψηλότερα πρότυπα περιβαλλοντικής προστασίας και βιωσιμότητας έχουν ενσωματωθεί και εφαρμόζονται με συνέπεια. Καθ’ όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού και της δημιουργίας του κέντρου δοκιμών, η BMW συνεργάστηκε στενά με μια εξειδικευμένη ομάδα παρακολούθησης οικολογικών κατασκευών.
Εκτός από τη χρήση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, ο χώρος είναι εξοπλισμένος με ένα καινοτόμο σύστημα διαχείρισης νερού που συλλέγει συστηματικά το νερό της βροχής και το χρησιμοποιεί για το βρέξιμο των επιφανειών στις οποίες πραγματοποιούνται οι δοκιμές. Η προστασία και η προώθηση της τοπικής βιοποικιλότητας ελήφθησαν επίσης υπόψη καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας σχεδιασμού με συστήματα ελέγχου αμφίβιων να εγκαθίστανται σε όλη την περιοχή για να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση των ζώων από το πεδίο δοκιμών.
Για την κατασκευή του χώρου χρησιμοποιήθηκαν 2,2 εκατ. κυβικά μέτρα χώματος που προέρχονται από κοντινά ορυχεία. Έτσι, δεν απομονώθηκε πρόσθετη γη, αλλά μια περιοχή που είχε μείνει σε αχρηστία ανακυκλώθηκε για μελλοντική τεχνολογική ανάπτυξη.